Pieni ja kodikas Mylly-Mäkelä

SF-Caravan Länsi-Päijänne ry on perustettu vuonna 1981. Oman alueen yhdistys vuokrasi Padasjoen kunnalta vuonna 2011.

Pienen väännön jälkeen Mylly-Mäkelän leirintäaluelupakin hyväksyttiin. Alkoi alueen kehitystyö, joka jatkuu edelleen – sitä mukaa kuin varat riittävät.

Mylly-Mäkelän alue oli pientila, joka testamentattiin kunnalle yleishyödylliseen käyttöön. Alue toimi kunnan eri yhdistysten kokoontumispaikkana ja leirien tukikohtana. Padasjoen seurakunta järjesti alueella rippikoululeirejä useana kesänä.

Mylly-Mäkelä sijaitsee Padasjoen kunnassa. Alueelle on kirkonkylän risteyksestä matkaa 11 kilometriä. Vesijaon vesistöön kuuluva kirkasvetinen Myllyjärvi ympäröi caravan-aluetta kahdelta laidalta. Nimensä mukaisesti Vesijako laskee kahteen suuntaan. Lähellä vanhaa päärakennusta kohisee koski, jonka kautta vedet päätyvät lopulta Päijänteeseen. Toinen haara päätyy Porin kautta mereen. Caravan-alueen ohi kulkee kesällä 75 kilometriä pitkä melontareitti.

Talvella jäälle tehdään usein latu, jos olosuhteet sallivat. Vastarannalla, pienen hiihtomatkan päässä on kunnan nuotiopaikka, joka on kesällä hienohiekkainen uimaranta. Pilkillä saa ahventakin, jos oikea paikka löytyy.

Talkooväkeä riittää

Mylly-Mäkelä pyörii talkoovoimin, kuten useimmat SF-Caravanin jäsenyhdistysten alueet. Kausipaikkalaiset hoitavat isäntävuorot. Yhdessä rakennetaan uutta ja kunnostetaan vanhaa sekä tehdään talkoilla muun muassa polttopuita.

– Puuta palaakin runsaasti saunalla sekä Pirtissä. Talvella ei ole vakituisia isäntävuoroja, jolloin Mylly-Mäkelä toimii omatoimialueena. Useimmiten paikalla on kuitenkin joku vakioasukas, kertovat Paavo Timonen ja Krister Sundman makkaranpaiston lomassa.

Valoisaan ja mukavaan grillimökkiin mahtuu helposti toistakymmentä makkaranpaistajaa. Grillipaikalta aukeaa näkymä järvelle.

Uutta tehdään, kun rahatilanne sallii

Mylly-Mäkelässä on yhteensä 40 sähköpaikkaa, joista kausipaikkoja on parikymmentä. Vaunualuetta on laajennettu ja muutamia kausipaikkoja on vapaana. Kuukausimaksullakin aluetta voi tulla kokeilemaan.

Vieraspaikkoja on tehty lisää muun muassa rannan läheisyyteen. Lähes kaikilta paikoilta näkee järvelle.

Sauna lämmitetään Mylly-Mäkelässä joka ilta. Yleisillä saunavuoroilla löylyttelevät ensin naiset, sitten miehet. Saunan yhteydessä on mukava takkatupa, jossa voi kokoontua muulloinkin.

– Tilaan tehtiin siistimisremontti alkutalvesta. Nyt tila on moderni ja valoisa, Timonen ja Sundman tuumaavat.

Saunan puoli remontoitiin muutama vuosi sitten. Lauteet uusittiin, pesuhuoneeseen asennettiin lattialämmitys ja lattiat kaakeloitiin.

Pientilan pihapiirissä on vanhoja rakennuksia. Pirtiksi kutsuttu päärakennus toimii yhteisenä olohuoneena ja sitä lämmitetään talvikaikanakin esimerkiksi syysjuhliin, pikkujouluihin sekä pääsiäis- ja vappujuhliin.

Mylly-makela.com

Teksti ja kuvat Antti Henttonen. Artikkeli julkaistu Caravan-lehdessä 3/2018, Caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Leirintää Tähtisillan kupeessa

Leirintää Tähtisillan kupeessa

Heinolan Heinäsaari sijaitsee saaressa lähellä Heinolan keskustaa. Tähtisillan lähistöltä löytyvä Heinäsaari on avoinna ympäri vuoden.

Kangaslampi metsän siimeksessä

Kangaslampi metsän siimeksessä

Nastolassa sijaitsevaa SF-Caravan Kerava ry:n omaa aluetta Kangaslampea on uudistettu paljon viime vuosien aikana. – Meille on rakennuttu Koronatupa, joka sai nimensä siitä, että sen rakentaminen keskittyi juuri koronavuosiin.

Mainiemi mahtavan Päijänteen rannalla

Mainiemi mahtavan Päijänteen rannalla

Mainiemen caravan-alue siirtyi Lobestia oy:n Jukka ja Merja Lehtimäen hoitoon vuonna 2000. Pariskunta teki tuolloin alueesta 50 vuoden vuokrasopimuksen.