Rauhaa merenrannassa – Pyhäranta Camping

Pyhärannan leirintäalue löytyy meren rannalta, pienen kirkonkylän pohjoispuolelta. Uudestakaupungista tulee matkaa 18 kilometriä.

Alueelle ajellessamme poikkeamme ensin tutkimaan viereisen Pyhämaan historiallisia nähtävyyksiä. 1600-luvulla rakennettu hirsinen uhrikirkko on täynnä maalauksia – lattiasta kattoon. Vieressä kohoaa tuoreempi kirkko 1800-luvulta.

Pyhärannassa leirintäalue löytyy vastarannalta, pienen merenlahden pohjukasta. Matkailuajoneuvopaikkoja on kahdeksankymmentä, pääosin sähköistettyjä. Osa vieraspaikoista on aivan meren rannalla. Nurmialueen toisessa päässä kauimpana rannasta on urheilukenttä aidan takana. Kentän keskellä on jalkapallonurmi ja sitä kiertää tiilimurskarata.

Metsän lomassa seisoo rivi leirintämökkejä, osa rannan tuntumassa. Vanhempia perusmökkejä on yhdeksän. Kahdesta uudemmasta mökistä on rantamaisema ja niihin majoittuu tarvittaessa jopa kuusi henkilöä. Uudemmissa mökeissä on keittomahdollisuus ja jääkaappi.

Historiallinen päärakennus

Mäen päällä kohoaa suuri ja komea päärakennus, jossa on alueen toimisto. Tiskin takaa löytyy Veikko Lavi. Hän on hoitanut aluetta kymmenisen vuotta.

– Kesällä 2018 tapahtuu sukupolven vaihdos, kun vetovastuun ottaa ”meidän likka”, Heidi Lavi, Veikko Lavi kertoo.

Rakennuksella on erikoinen historia. Se rakennettiin joskus 1900-luvun alkupuolella suojeluskuntataloksi, mutta toimii nykyisin Kievarina. Baari on ylempänä, ikään kuin näyttämöllä. Alhaalla suuressa salissa on valmistauduttu sotaan ja tanssittu häitä, jopa pelattu lentopalloa. Nyt nautimme rauhassa herkullisen lohikeittolounaan.

Kievarissa on A-oikeudet ja viikonloppuisin pääsee laulamaan karaokea. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Kievarin terassin alapuolelta löytyvät leirintäalueen huoltotilat, vessat ja suihkut sekä keittiötila, jossa voi kokata ja tiskata. Toiset wc- ja suihkutilat löytyvät alueen perältä.

Rakennuksen takana metsikössä on tilaa lasten temmeltää. Leikkipuistossa on erilaisia puurakennelmia laivasta muumitaloon.

Jykevä hirsisauna rannassa

Saunarakennus jakautuu kahteen osaan, viiden hengen ja kymmenen hengen saunaan. Yleinen saunavuoro sisältyy leirintämaksuun joka ilta. Vanhat hirsiseinät ja järeästä lankusta tehdyt lauteet sopivat hengeltään suojeluskuntatalon tyyliin. Tilava veranta aukeaa merelle päin. Ranta on matalahko, mutta pitkän laiturin päässä syvyys riittää kunnon polskimiseen.

Saunan päälle voi grillailla grillikatoksessa vaunualueen laidalla. Illan lopuksi on mukava nousta vielä Kievarin suurelle terassille janoa sammuttamaan.

Pyhämaan pohjoispäässä seisoo Rihtniemen lintutorni. Lintuaika ei vierailuhetkellä ollut parhaimmillaan, mutta meren pauhua oli hieno seurata korkeuksista.

Rihtniemen nokassa vieraillaan Etelä-Suomen mantereen läntisimmässä pisteessä.

Facebook: Pyhärannan Kievari / Camping

Teksti ja kuvat Antti Henttonen. Artikkeli julkaistu Caravan-lehdessä 4/2018, Caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Pistäydy saaristoon Sarapistossa

Pistäydy saaristoon Sarapistossa

Salmen vastarannalla näkyy suuri Kemiön saari. Sarapiston alkuperäinen vaunualue sijaitsee rantarinteessä kauniissa männikössä.

Ruissalo sopii aktiiviselle karavaanarille

Ruissalo sopii aktiiviselle karavaanarille

Suomen toiseksi vanhin SF-Caravanin jäsenyhdistys löytyy Turusta. Jäseniä yhdistyksessä on lähes 1 700, joten caravan-alueitakin on yhteensä peräti viisi.

Vuohensaaressa tapahtuu

Vuohensaaressa tapahtuu

Vuohensaaren leirintäalue löytyy Merenlahden saarelta, mutta autolla voi ajaa perille saakka. Saarelle vie noin sata metriä pitkä pengertie.