Leirintäoppaan merkinnät

Leirintähinnat ovat vuorokausihintoja, jos toisin ei ilmoiteta. Käytössä on kaksi hintajärjestelmää, joista toisessa maksetaan vain matkailuajoneuvopaikasta (ns. aluemaksu). Henkilöhintaan pohjautuvassa jäjestelmässä maksetaan perusmaksu sekä erikseen jokaisesta henkilöstä. Normaalimaksun maksavat ne, jotka eivät ole SF-Caravan ry:n jäseniä.
 SF-Caravan ry:n jäsenkortilla saa  alennusta normaalihinnasta (SFC-hinta, SFC-alennus).

Osalla alueista on saunomismahdollisuus. Saunomisaika on yleensä noin 50 minuuttia, jos toisin ei ilmoiteta.
 Perhesaunamaksuun sisältyy koko perhe (henkilömäärä on yleensä ilmoitettu ja ylimeneviltä henkilöiltä voidaan periä lisämaksu).
 Yleisessä saunassa saunotaan miesten ja naisten vuoroilla leirintäalueen ilmoitustaululla ilmoitettuun aikaan. Usein sauna yleisillä vuoroilla sisältyy leirintämaksuun.

SF-Caravan leirintäalue
SF-Caravan ry:n liittohallitus on tarkentanut määritelmää:

”SF-Caravan leirintäalue on ulkoilulain mukainen leirintäalue, jota ylläpitää SF-Caravan ry:n jäsenyhdistys tai sen omistama yhtiö. Leirintäalueen ylläpitäjä sitoutuu noudattamaan leirintäalueita koskevia lakeja, asetuksia, säädöksiä ja suosituksia. Leirintäalueen nimessä on oikeus käyttää lyhenteitä SFC, kuten esimerkiksi SFC-Kuninkaanlähde.”

Toiminta alueilla tapahtuu pääosin talkoilla. Alueiden siisteys, viihtyvyys ja järjestys perustuu jokaisen karavaanarin omaan toimintaan ja yhteistyöhön. Alueiden varustelutaso vaihtelee hyvinkin paljon. Alueille saavuttaessa ilmoittaudutaan välittömästi vastaanottoon tai alueen isännälle. Kaikilla alueilla telttailu ei ole sallittua.

Vankkurihymiö
Vankkurihymiö on SF-Caravan ry:n perustama ja hallinnoima leirintäalueiden laatujärjestelmä. Vankkurihymiön tavoitteena on yhteistyössä leirintäalueiden kanssa parantaa suomalaisten leirintäalueiden tasoa, turvallisuutta, hoitoa ja hallintoa.

Laatujärjestelmän ulkoiseksi tunnukseksi on kehitetty Vankkurihymiö-tunnus, jonka Vankkurihymiö-auditoitu leirintäalue voi saada SF-Caravan ry:n liittohallituksen päätöksellä. Vankkurihymiö-alueet ovat tutkittuja, laadukkaita, suositeltavia, turvallisia ja edistyksellisiä. Vankkurihymiö-tunnuksen saaneet alueet löydät tästä oppaasta.

Pihaleirintä
Pihaleirintä tarjoaa vaunuilijoille ja autoilijoille hyvän mahdollisuuden erilaiseen lomailuun maatilojen pihapiirissä. Maatilojen mahdollisesti tarjoamat ateriat ja muut palvelut mahdollistavat huolettoman loman koko perheelle. Useimmat Leirintäoppaassa julkaistut pihaleirintäkohteet täyttävät yleensä lomailijan perustarpeet.

Matkaparkki
Matkaparkit tarjoavat matkailuautoilijoille ja joissakin tapauksissa myös vaunuilijoille mahdollisuuden luvanvaraiseen lyhytaikaiseen leiriytymiseen. Matkaparkkien palvelut vaihtelevat, mutta yleensä ne ovat vaatimattomampia kuin leirintäalueilla. Matkaparkkipaikasta peritään yleensä pieni maksu, mutta yöpyminen voi olla myös ilmaista.

Quick Stop
Quick Stop on leirintäalueen tarjoama palvelu, joka sijaitsee alueen portin välittömässä läheisyydessä joko aluee sisällä tai ulkopuolella. Quick Stop -yöpymispaikat on merkitty erikseen ja ne on tarkoitettu myöhään saapuville asiakkaille enintään yhden yön yöpymiseen. Quick Stop -paikoille voi majoittua leirintäalueen vastaanoton sulkeutumisen jälkeen. Alueelta tulee poistua tai siirtyä leirintäalueen normaalille paikalle seuraavana aamuna ennen kello yhdeksää. Quick Stop -paikoille ei voi pystyttää etutelttoja eikä -katoksia. Paikan hinta on alueen perusmaksua edullisempi, ja hintaan sisältyvät palvelut voivat olla rajoitetut.

Vuoden 2020 Caravan-alueet

SF-Caravan ry:n liittohallitus nimeää jäsenäänestyksen perusteella kaksi Vuoden caravan-aluetta, joista toinen on yleinen leirintäalue ja toinen on SF-Caravan ry:n jäsenyhdistyksen ylläpitämä leirintäalue. Päätökseen voit vaikuttaa äänestämällä omaa suosikkialuettasi osoitteessa Karavaanarit.fi. Vuoden 2019 Caravan-alueet julkaistaan poikkeuksellisesti myöhemmin keväällä 2021.