Mainiemi mahtavan Päijänteen rannalla

Padasjoen kirkolta on Mainiemen leirintäalueelle matkaa muutama kilometri. Alue sijaitsee kirkasvetisen Päijänteen rannalla.

Mainiemen caravan-alue siirtyi Lobestia oy:n Jukka ja Merja Lehtimäen hoitoon vuonna 2000. Pariskunta teki tuolloin alueesta 50 vuoden vuokrasopimuksen. Se mahdollistaa pitkäjänteisen suunnittelun ja kannattavat investoinnit alueeseen.

Caravan-paikat ovat Päijänteeseen laskevassa rinteessä. Rinne on pengerretty, joten siinä on useampia tasanteita. Kauempanakin rannasta avautuu hieno näkymä Päijänteen selälle.

Rannassa toimi aikanaan vanha höyrysaha ja höyläämö. Rakennus on museoviraston suojeluksessa. Leirintäalueen toimisto ja kahvila ovat vanhassa sahan aikaisessa asuinrakennuksessa. Terassilta on komeat näkymät vaunualueen yli järvenselälle.

Useita huoltorakennuksia ja saunoja

Päärakennuksen vieressä on vajaat kymmenen vuotta vanha huoltorakennus, josta löytyy vessat, suihkut ja tiskipaikka, sähkösauna ja kemssantyhjennys. Toinen sähkösauna löytyy taaempaa rinteestä, vanhemman asuinrakennuksen alakerrasta. Samassa yhteydessä ovat myös suihkut. Rannassa on lisäksi viisi tynnyrisaunaa, jotka toimivat tilaussaunoina itsepalveluperiaatteella. Ensimmäinen tekee tulet ja saunojat huolehtivat puiden lisäämisestä vuorollaan. Sähkösaunan yleiset vuorot sisältyvät hintaan lauantaisin.

Aivan rannassa on grillikatos, jossa on myös kesätiskipaikka. Kausipaikkalaiset tekevät grillipuut kerran vuodessa pidettävillä talkoilla. Kausipaikkalaisia on alueella noin 65 vaunukuntaa ja he osallistuvat alueen tapahtumien järjestämiseen.

– Kausipaikkalaisten kanssa junaillaan yhdessä muun muassa pilkkikisat ja pääsiäistapahtuma, kesällä tietysti Juhannustanssit. Muuten alue on kohtuullisen rauhallinen. Kesällä istutaan iltaa kahvilan ulkoterassilla. Juhlimaan voi mennä reilun kilometrin päähän vierasvenesatama Kiuasmarinan terassille, Jukka Lehtimäki kertoo.

Hyvät ulkoilumaastot

Caravan-alueen vieressä kohoaa harju, jonka rinteillä risteilee Padasjoen kunnan hoitama valaistu latu. Samoissa maastoissa on kesällä suureen suosioon noussut frisbeegolfrata. Lisää hiihtomahdollisuuksia on runsaasti Päijänteen jäällä, kun jää- ja lumitilanne sen sallivat.

Mainiemen viereen levittäytyy laaja Päijänteen kansallispuisto. Lähimpään saareen on jäätä pitkin matkaa vain 300 metriä. Rantametsikössä on katettu grillipaikka, jonne metsähallitus hoitaa polttopuut.

– Moottorikelkkailijoillekin riittää lääniä järven selällä sekä läheisellä kelkkauralla, joka on yhteydessä valtakunnallisiin reitteihin. Suosituin harrastus on kuitenkin kalastus, Lehtimäki lisää.

Mainiemi sijaitsee kahden järven välisellä kannaksella. Pilkkimään pääsee paitsi Päijänteelle, myös kannaksen toisella puolella olevalle Yläjärvelle. Kesällä Mainiemestä löytyy suojaisa venepoukama omalta alueelta. Aivan vieressä on pienvenesatama.

Mainiemicaravan.fi

Teksti ja kuvat Antti Henttonen. Artikkeli julkaistu Caravan-lehdessä 3/2018, Caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Onni löytyy Koskenniemeltä

Onni löytyy Koskenniemeltä

Hartolan Gasthaus Camping Koskenniemellä kevät on jo sulattanut Tainionvirran jäät ja vesi virtaa vapaana pienen koskikaran niiaillessa rantakivellä. – Täällä on hiljaista talvisaikaan, ja jos osaisi laskea, ei tätä kannattaisi pitää auki kuin toukokuusta lokakuuhun.

Messilän tarina alkoi hevostallin nurkalta

Messilän tarina alkoi hevostallin nurkalta

Neljäkymmentä vuotta sitten Messilä Campingin toiminta alkoi hevostallin nurkalta Hollolassa. Siellä metsätien reunalle oli pystytetty jokunen sähköpaikka.

Pieni ja kodikas Mylly-Mäkelä

Pieni ja kodikas Mylly-Mäkelä

Pienen väännön jälkeen Mylly-Mäkelän leirintäaluelupakin hyväksyttiin. Alkoi alueen kehitystyö, joka jatkuu edelleen – sitä mukaa kuin varat riittävät.