Onni löytyy Koskenniemeltä

Gasthaus Camping Koskenniemellä tapaa kevättalvellakin onnellisia ihmisiä. Helsingin hälinää sinne pääsee hyvin pakoon.

Hartolan Gasthaus Camping Koskenniemellä kevät on jo sulattanut Tainionvirran jäät ja vesi virtaa vapaana pienen koskikaran niiaillessa rantakivellä.

– Täällä on hiljaista talvisaikaan, ja jos osaisi laskea, ei tätä kannattaisi pitää auki kuin toukokuusta lokakuuhun. Mutta kun tämä on elämäntapa, alueen isäntä Tuomo Piipari toteaa.

Lumisena talvena Tuomolla menee joskus kymmenenkin tuntia lumitöissä.

– Kaikki käytävät pitää saada puhtaiksi, vaikka kausipaikkalaisia täällä ei ole kuin parikymmentä.

Vaikka talvella on hiljaisempaa, isommat tapaamiset, kuten esimerkiksi Rutusakin vuotuiset kokoontumiset vetävät alueelle väkeä

Onni on kausipaikka rantatöyräällä

Helsinkiläiset Paula ja Mika Nikkonen ovat tulleet Koskenniemen rauhaan jo kymmenen vuoden ajan. He tulevat Hartolaan pakoon Helsingin hälinää.

Mikalle Tainionvirta ja kalastus on se juttu. Paula tykkää luonnonkauniista ympäristöstä ja hyvistä kävelyreiteistä.

– Kävimme juuri ennen Helsinkiin lähtöä hiihdon jälkeen saunassa, kertoo onnellisen oloinen pariskunta.

Kävelylenkeillä voi suunnata laavulle tai huonommalla ilmalla kotaan. Siellä ovat polttopuut valmiina vaikkapa makkaranpaistoa varten. Tai tietysti juuri kalastettu taimen on sitä ylellisyyttä, mitä Koskenniemellä voi kokea.

Parin päivän kanoottimatka vaikkapa Päijänteelle Sysmään on myös elämys ja sitä helpottavat myötävirta ja muutamat kosket. Voimalan patojen kohdalla kanoottia on toki kannettava. Myös pieniä päiväretkiä on helppo tehdä meloen lähisuvannoissa.

Kanootilla koskille

Kausipaikkoja on vain talviajaksi, mutta kievarin aukiolo tuo ruokailijoita ja hotellimajoitusta tarvitsevia. Aivan hiljaista ei siis ole. Kesällä Koskenniemellä on vilkasta ja kävijöitä riittää.

Hartola ei ole mikään suurten nähtävyyksien paikka, mutta luonto, kosket, melonta ja pyöräily ovat vetonauloja. Lohijoki Tainionvirta on tietysti yksi kalastajien mekka ja kosket vetävät perhokalastajia puoleensa.

Koskenniemen vastaanotosta saa kalastuslupia vuorokaudeksi, viikoksi tai koko kalenterivuodeksi. Luvalla pääsee kalastamaan kuuteen paikkaan.

Jos tanssijalka alkaa vipattaa, on Koskenniemestä lyhyt matka Krouvin lavalle ja golfkentät ovat kolmen kilometrin päässä.

Lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna vietetään Hartolan kuuluisia markkinoita ja silloin Koskenniemelläkin on väkeä enemmän kuin juhannuksena. Markkinat juontavat alkunsa pestuutapahtumasta ja nykyäänkin on mahdollista pestata markkinoilta itselleen uusi ystävä koko vuodeksi.

Ehkäpä suomalaisten onnellisuus kumpua juuri Koskenniemen kaltaisista paikoista. Onni voi olla ensimmäiset joutsenet sulaan veteen, ensimmäinen leskenlehti. Tai sitten ensimmäinen viikonloppu omassa vaunussa pitkän talven jälkeen.

Koskenniemi.com

Teksti ja kuvat Risto Ahlberg. Artikkeli julkaistu Caravan-lehdessä 3/2018, Caravan-lehti.fi

 

Lue myös nämä esittelyt

Pellosta toimivaksi caravan-alueeksi

Pellosta toimivaksi caravan-alueeksi

Artjärvellä sijaitseva Vuorenmäki on omatoimialue, mutta kesäaikaan viikonloppuisin alueella on isäntäpäivystys. SF-Caravan Lahden Seutu ry järjestää alueella myös treffejä ja tapaamisia.

Mainiemi mahtavan Päijänteen rannalla

Mainiemi mahtavan Päijänteen rannalla

Mainiemen caravan-alue siirtyi Lobestia oy:n Jukka ja Merja Lehtimäen hoitoon vuonna 2000. Pariskunta teki tuolloin alueesta 50 vuoden vuokrasopimuksen.

Leininranta on todeksi tullut unelma

Leininranta on todeksi tullut unelma

Leininranta löytyy Iitin läheltä, pari kilometriä Iitistä Lahden suuntaan. Alue sijaitsee Leininselän järvenomaisessa poukamassa.