Lintulahdessa kätellään tulijat

Keski-Suomen Lintulahdessa voi aistia yhteisöllisen ja ystävällisen karavaanarihengen.

Äänekosken Lintulahteen tuntee olevansa tervetullut.

– Me kätellään aina tulijat. On kehuttu, että täällä on hyvä vastaanotto, alueisäntä Hannu Solin tuumaa.

SF-Caravan Keski-Suomi ry:n ylläpitämälle alueelle on muutenkin helppo poiketa, sillä se sijaitsee aivan etelästä pohjoiseen kulkevan valtatie E75:n varrella.

– Hiihtolomalaisia pysähtyy tähän. Lähtevät Helsingistä, saunovat ja yöpyvät täällä ja jatkavat aamulla matkaa, Solin tietää.

– Myös ruskaporukat pysähtyvät täällä, toinen alueisäntä Tauno Turpeinen täydentää.

Pistäytyjien lisäksi Lintulahti houkuttelee myös muita karavaanareita, onhan alueella tälläkin hetkellä 85 kausipaikkalaista. Viiden ja puolen hehtaarin suuruisella alueella on tilaa noin 160 vaunukunnalle.

Muikkutreffit kesän kohokohta

Lintulahti on avoinna ympäri vuoden, vaikka vilkkain ajanjakso osuu luonnollisesti kesään. Juhannus aloittaa karavaanareiden treffit, jotka jatkuvat elokuun Muikkutreffeillä ja syksyn Soihtujen yöllä. Näistä Muikkutreffit on perinteisin ja ehkäpä odotetuin tapahtuma. Tuolloin alueisännät lähtevät hakemaan muikkuja ”jo ennen ylösnousua”. 160 kilon saaliin he tuovat Lintulahteen osittain perkaamattomana.

– Jotkut haluavat puhkoa muikut itse. Ovat jo aamulla seitsemältä odottamassa.

Lopulta muikut paistetaan ja savustetaan. Suuressa kattilassa kypsyy myös lohikeitto. Veden antimet maistuvat mölkyn, petankin ja bingon pelaamisen lomassa. Välillä jännitetään arpajaistuloksia ja illalla tanssahdellaan orkesterin ja karaokelaulujen tahdissa.

Myös lentävät kausipaikkalaiset toivotetaan tervetulleeksi Lintulahteen.

Ihmiset tekevät alueesta mukavan

Yhteisöllisen meiningin sijaan voi välillä vetäytyä omiin oloihinsa.

– Täällä on sellainen hiljainen sääntö, että jos teltan ovi on kiinni, halutaan olla yksin ja jos se on auki, silloin saa tulla, Solin kertoo.

Toisinaan leiriytyjän on hyvä kipaista vaikka viiden kilometrin viitoitetulle luontopolulle tai lähteä soutelemaan. Sen jälkeen voikin rentoutua saunan lauteilla. Nostalgiaa hakeva valitsee sata vuotta vanhan saunan, lämmittää sen itse ja peseytyy padassa lämmenneellä järvivedellä. Saunanautinnon kruunaa pulahdus järveen. Matala hiekkaranta on myös lasten mieleen.

Talvella voi vastaavasti kastautua avannossa pilkkipäivän päätteeksi.

Karavaanialueen tiloista miesten ja naisten saunat on remontoitu kolme vuotta sitten ja päärakennuksen keittiö ja wc-tilat viime vuonna. Hyvistä puitteista huolimatta tärkeintä on kuitenkin paikan henki.

– Ihmiset tekevät tästä mukavan. Parhaiten pääsee tutustumaan vieraisiin saunan lauteilla. Kun sieltä lähtee, ajattelee, että on täällä hyvä olla, kausipaikkalainen Pekka Ylimmäinen tuumailee.

Kskaravaanarit.fi

Teksti ja kuvat Sari Toikkanen. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 2/2017, Caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Suoraan omalta vaunulta rinteeseen

Suoraan omalta vaunulta rinteeseen

Riihivuoren caravan-alue ovat mukavasti Riihivuoren korkeimmalla kohdalla, eteläisten rinteiden puolella. Alueelta on komeat näkymät alas rinteisiin ja ympäröiviin metsä- ja järvimaisemiin.

Aktiivisen lomanviettäjän Laajavuori

Aktiivisen lomanviettäjän Laajavuori

Laajis Oy:n omistama ja pyörittämä karavaanialue sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta, aivan Laajavuoren laskettelurinteiden juurella. – Tämä on urbaani karavaanialue, aktiivisen lomailijan ja ulkoilijan unelmakohde.

Luonnon keskellä kaupungissa

Luonnon keskellä kaupungissa

Nykyään kaupunkialueella toimivat caravan-alueet ovat jo melko harvassa. Kallis tonttimaa halutaan usein tuottavampaan käyttöön.