Hiekkasärkkien Hietasaari

Hiekkasärkkä, luontopolut, kesäsauna ja ”Suomen kaunein huussi” ovat Hietasaaren vetonauloja.

SF-Caravan Keski-Suomi ry:n ylläpitämälle Hietasaaren leirintäalueelle ei eksy vahingossa. Se nimittäin sijaitsee Uuraisilla Kyynämöisen kylässä pikkuteiden päässä. Moni alueen silti tietää, sillä se tunnetaan Keski-Suomen Rivierana.

– Täällä on matalat, lapsiystävälliset hiekkarannat. Ne houkuttelevat monia, viikonlopun alueisäntä Virpi Järvikallio sanoo.

Nyt järvi on jäässä ja maiseman peittää lumi, mutta kesäisen näyn voi kuvitella: pitkällä, kapealla hiekkasärkällä viihtyvät auringonpalvojat, beach volley- ja petankki-pelaajat sekä rantavedessä polskivat pikku-uimarit.

Miesten huussi on sisustettu kalastusaiheiseksi.

Huussit esillä somessa

Hiekkasärkän päässä on paikan toinen vetonaula.

– Puulla lämpiävä kesäsauna. Monet vierailijat ovat sanoneet, että älkää vain sitä hävittäkö, Järvikallio nauraa.

Karavaanialueen muut saunat lämpiävät niin ikään puilla, mutta niissä on nykyaikaiset suihkut kesäsaunan pesuvatien sijaan.

Yllättäen myös vesivessojen vaihtoehtona säilytetyt ulkohuussit ovat olleet leiriytyjien mieleen. Niitä on valokuvattu ja kuvia jaettu sosiaalisessa mediassa. Ne ovat saaneet kiitosta myös asiakaspalautteissa. Eräässäkin palautteessa vaaleanpunaiseksi kauttaaltaan somistettu prinsessavessa oli nimetty Suomen kauneimmaksi huussiksi.

Persoonallinen ote näkyy myös muualla leirintäalueella: on pinkiksi maalattuja lasten potkureita, havuoksin täytettyjä piharuukkuja, koristeltuja kiviä…

– Meillä on täällä toimeliaita naisia. Kädenjälki näkyy ympäri aluetta.

Talvella arkipäivinä omatoimialueena

Toimeliaisuutta on tarvittu, sillä vuonna 2010 Hietasaaren yli pyyhkäisi Veera-myrsky kaataen puut vaunujen ja rakennusten päälle. Alue jouduttiin raivaamaan kauttaaltaan ja istuttamaan uudelleen. Jo seuraavana vuonna päästiin viettämään uusia avajaisia alun perin 1977 perustetulla alueella.

Myrskystä toipunut leirintäalue valittiin vuoden caravan-alueeksi 2011 ja SF-C suositusalueeksi kolmena vuonna.

Hietasaarta on kunnostettu myös aivan viime vuosina. Sinne on rakennettu vesijohtoviemärit ja karaoke- ja tanssipaikka Pavi. Lapsille on uusi, monipuolinen leikkialue.

Kangasmaastoon on sijoitettu paikat noin 130 vaunulle. Kausipaikkalaisia on tällä hetkellä seitsemisenkymmentä. Talvella alue uinuu melko hiljaisena, minkä vuoksi alueisäntä päivystää vain perjantaista sunnuntaihin. Alueelle voi kuitenkin leiriytyä viikollakin omatoimisesti. Tuolloin maksun voi hoitaa tarvittaessa vaikka pankkisiirrolla.

Kevätauringon myötä Hietasaaressakin toiminta vilkastuu. Kesällä paikka tuppaa olemaan täynnä matkailijoita, jotka ovat löytäneet perille hiekkarannan tai vaikka lukuisten, pikkulampia kiertävien luontopolkujen houkuttelemina.

Kskaravaanarit.fi

Teksti ja kuvat Sari Toikkanen. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 2/2017, Caravan-lehti.fi

 

Lue myös nämä esittelyt

Lintulahdessa kätellään tulijat

Lintulahdessa kätellään tulijat

Äänekosken Lintulahteen tuntee olevansa tervetullut. – Me kätellään aina tulijat.

Helppo poiketa ja mukava viipyä

Helppo poiketa ja mukava viipyä

SF-Caravan Keski-Suomi ry:n omistama Lintulahti sijaitsee Äänekosken pohjoispuolella, noin tunti Jyväskylästä pohjoiseen. Lintulahden leirintäalueelle ajaessa metsäkaistaleen jälkeen tulee vastaan päärakennus, josta löytyy alueen toimisto.

Wanhat Wehkeet Myllyjoki Camping Vuoden 2016 Caravan-alue

Wanhat Wehkeet Myllyjoki Camping Vuoden 2016 Caravan-alue

Vuoden Caravan-alueen titteli on huomionosoitus ja tunnustus pitkäaikaisesta ja tuloksekkaasta työstä karavaanareiden parhaaksi. SF-Caravan ry nimeää vuosittain Vuoden Caravan-alueet jäsenäänestyksen perusteella.