Hiekkasärkkien Hietasaari

Hiekkasärkkä, luontopolut, kesäsauna ja ”Suomen kaunein huussi” ovat Hietasaaren vetonauloja.

SF-Caravan Keski-Suomi ry:n ylläpitämälle Hietasaaren leirintäalueelle ei eksy vahingossa. Se nimittäin sijaitsee Uuraisilla Kyynämöisen kylässä pikkuteiden päässä. Moni alueen silti tietää, sillä se tunnetaan Keski-Suomen Rivierana.

– Täällä on matalat, lapsiystävälliset hiekkarannat. Ne houkuttelevat monia, viikonlopun alueisäntä Virpi Järvikallio sanoo.

Nyt järvi on jäässä ja maiseman peittää lumi, mutta kesäisen näyn voi kuvitella: pitkällä, kapealla hiekkasärkällä viihtyvät auringonpalvojat, beach volley- ja petankki-pelaajat sekä rantavedessä polskivat pikku-uimarit.

Miesten huussi on sisustettu kalastusaiheiseksi.

Huussit esillä somessa

Hiekkasärkän päässä on paikan toinen vetonaula.

– Puulla lämpiävä kesäsauna. Monet vierailijat ovat sanoneet, että älkää vain sitä hävittäkö, Järvikallio nauraa.

Karavaanialueen muut saunat lämpiävät niin ikään puilla, mutta niissä on nykyaikaiset suihkut kesäsaunan pesuvatien sijaan.

Yllättäen myös vesivessojen vaihtoehtona säilytetyt ulkohuussit ovat olleet leiriytyjien mieleen. Niitä on valokuvattu ja kuvia jaettu sosiaalisessa mediassa. Ne ovat saaneet kiitosta myös asiakaspalautteissa. Eräässäkin palautteessa vaaleanpunaiseksi kauttaaltaan somistettu prinsessavessa oli nimetty Suomen kauneimmaksi huussiksi.

Persoonallinen ote näkyy myös muualla leirintäalueella: on pinkiksi maalattuja lasten potkureita, havuoksin täytettyjä piharuukkuja, koristeltuja kiviä…

– Meillä on täällä toimeliaita naisia. Kädenjälki näkyy ympäri aluetta.

Talvella arkipäivinä omatoimialueena

Toimeliaisuutta on tarvittu, sillä vuonna 2010 Hietasaaren yli pyyhkäisi Veera-myrsky kaataen puut vaunujen ja rakennusten päälle. Alue jouduttiin raivaamaan kauttaaltaan ja istuttamaan uudelleen. Jo seuraavana vuonna päästiin viettämään uusia avajaisia alun perin 1977 perustetulla alueella.

Myrskystä toipunut leirintäalue valittiin vuoden caravan-alueeksi 2011 ja SF-C suositusalueeksi kolmena vuonna.

Hietasaarta on kunnostettu myös aivan viime vuosina. Sinne on rakennettu vesijohtoviemärit ja karaoke- ja tanssipaikka Pavi. Lapsille on uusi, monipuolinen leikkialue.

Kangasmaastoon on sijoitettu paikat noin 130 vaunulle. Kausipaikkalaisia on tällä hetkellä seitsemisenkymmentä. Talvella alue uinuu melko hiljaisena, minkä vuoksi alueisäntä päivystää vain perjantaista sunnuntaihin. Alueelle voi kuitenkin leiriytyä viikollakin omatoimisesti. Tuolloin maksun voi hoitaa tarvittaessa vaikka pankkisiirrolla.

Kevätauringon myötä Hietasaaressakin toiminta vilkastuu. Kesällä paikka tuppaa olemaan täynnä matkailijoita, jotka ovat löytäneet perille hiekkarannan tai vaikka lukuisten, pikkulampia kiertävien luontopolkujen houkuttelemina.

Kskaravaanarit.fi

Teksti ja kuvat Sari Toikkanen. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 2/2017, Caravan-lehti.fi

 

Lue myös nämä esittelyt

Häyrylänranta on kansallispuiston portti

Häyrylänranta on kansallispuiston portti

Häyrylänranta Camping avattiin kesällä 2014 parahiksi ennen kuin Etelä-Konneveden kansallispuisto syksyllä nimettiin. Karavaanarit ja telttailijat pääsivät leiriytymään Konnevedelle noin puolen tunnin ajomatkan päähän kansallispuiston patikointireiteistä.

Höyryveturipuisto vie menneeseen

Höyryveturipuisto vie menneeseen

Keuruun Haapamäeltä löytyy maailman suurin höyryveturimuseo. Haapamäen Höyryveturipuistosta löytyy 12 erilaista höyryveturityyppiä.

Luonnonläheistä leirintää Sinervässä

Luonnonläheistä leirintää Sinervässä

Multian idyllinen kirkonkylä sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Keuruulta. Kylä rajoittuu kolmen puhdasvetiseen järveen.