Levähdyspaikka keskellä Suomea

Hännilänsalmi Camping on monen karavaanarin välietappi matkalla etelästä pohjoiseen.

Nelostieltä on vain kilometrin poikkeama Hännilänsalmen camping-alueelle. Yrittäjä Sirpa Koivukoski pitää leirintäalueen sijaintia parhaana mahdollisena Etelä- ja Pohjois-Suomen väliä matkaaville.

– Tämä on hyvä välietappi. Tämä on just keskellä, Koivukoski sanoo Viitasaarella sijaitsevasta paikasta.

Hän on huomannut, että etenkin ulkomaalaiset tauottavat mielellään maamme päästä päähän ulottuvan pitkän matkan.

– Yleensä tässä käy kesän aikana 32–35 eri kansalaisuutta, Koivukoski toteaa ja laskee tämän vuoden kesäkuussakin vierailleen asiakkaita yli kahdestakymmenestä eri maasta. Sen sijaan suomalaisia karavaanareita on ollut liikkeellä viimevuotista vähemmän.

Vaunut muodostelmaan

Keitele-järven rannalla sijaitseva leirintäalue on perustettu 1970-luvun lopulla. Sirpa Koivukoski osti sen Viitasaaren kaupungilta vuonna 2005 ja alkoi puolisonsa kanssa kunnostaa ympäristöä ja rakennuksia.

Viimeisimpänä he remontoivat rantasaunat kolme vuotta sitten. Nykyään Hännilänsalmi Camping palvelee kesäkaudet eli toukokuun lopulta syyskuun alkupäiviin saakka.

21 eritasoisesti varustettua mökkiä lomittuu kumpuilevaan mäntykankaaseen omalle alueelleen. Matkailuvaunuille ja -autoille on varattu tasaisempaa maastoa yhteensä 25 sähköistetyn paikan verran. Osa niistä on kokonaan sorastettu, ja ne sijaitsevat aivan rannan tuntumassa. Muut sijaitsevat niin sanotulla pyöreällä alueella, jossa vaunut voi parkkeerata sorapatjan päälle ja itse pääsee tepastelemaan nurmikolle. Pyöreän alueen keskellä lämpiää grillikota, joka iltaisin kokoaa leiriytyjiä tulen ympärille.

Hännilänsalmen haudutettu puuro

Alueelta löytyy iso huoltorakennus vessoineen, suihkuineen ja pyykinpesu-, kuivatus- ja silitysmahdollisuuksineen.

Rannassa lämpiää kaksi saunaa tilauksesta. Laitureilta pääsee uimaan, ja lapsille on oma matala pohjukka vesiriemuja varten. Lapset on muutenkin huomioitu, sillä heitä odottaa hiekkalaatikko, keinut, liukumäki, karuselli ja kiipeilyteline.

Ruoka-aikaan suuntana on asiakaskeittiö kuistin grillauspaikkoineen. Keittiössä on lainattavia astioita sekä hyvin tilaa kokkailla ja ruokailla. Pieneen nälkään on apuja saatavilla myös kahviosta, joka sijaitsee vastaanoton yhteydessä.

– Pastaa, ranskalaisia ja lihapullia, Koivukoski luettelee annoksia, joita henkilökunnan on mahdollista valmistaa.

Sirpa Koivukoski evästää vielä matkaanlähtijät kunnon aamupalalla, johon kuuluu hänen itsensä leipomat sämpylät ja juureen tehty hapanleipä. Myös puuroa osataan odottaa.

– Jos puuroa haluaa, se on kerrottava illalla viimeistään yhdeksään mennessä. Vaikka se on kaurapuuroa, se haudutetaan koko yön, Koivukoski kertoo.

Teksti ja kuva: Sari Toikkanen

Lue myös nämä esittelyt

Nopeuslaskumäestä koko perheen alueeksi

Nopeuslaskumäestä koko perheen alueeksi

Häkärinteiden tarina on legendaarinen. Nopeuslaskija Kalevi ”Häkä” Häkkinen toimi pitkään Maailman Nopeuslaskuliiton puheenjohtajana.

Niemenharju on sopivasti ohikulkumatkalla

Niemenharju on sopivasti ohikulkumatkalla

Niemenharjun Matkailukeskuksen työntekijä Oskari Ihalainen kertoo liikenneaseman terassilta nähneensä, kuinka silmien alla avautuva, laaja nurmialue muuttuu valkoiseksi matkailuajoneuvojen paljoudesta. Silti hänen työvuoroillaan 44-paikkaista aluetta ei ole koskaan myyty aivan täyteen.

Karavaanialue huippupaikalla

Karavaanialue huippupaikalla

Reilu parikymmentä kilometriä Jyväskylän keskustasta etelään kohoaa Riihivuori. Sille riittää kipuamista.