Leiriytymistä maaseudun rauhassa

Aikon Kartanossa karavaanari saa parkkeerata liikkuvan kotinsa heinäseiväsaidan viereen. Maiseman kruunaa järvinäkymä.

Reilu puolitoista kilometriä hiekkatietä, eikä valtatien vauhdista ole enää tietoakaan. On kuin saapuisi toiseen maailmaan. Näin moni karavaanari varmasti ajattelee, sillä yrittäjä Konsta Karvosen mukaan rauhallisuus on asia, josta Viitasaarella sijaitseva Aikon Kartano saa kiitosta. Myös maalaismaisema ja järvinäkymä viehättävät monia.

Ehkäpä vanha miljöö luo kiireetöntä tunnelmaa. Alueella on toiminut vuodesta 1911 lähtien vanhainkoti. 1990-luvulta alkaen rakennukset ovat olleet matkailu- ja majoituskäytössä. Alue tunnettiin Muikunlahden Kartanona, ennen kuin Konsta ja Aila Karvonen hankkivat paikan vuonna 2015. He nimesivät kartanon etunimiensä alkutavujen mukaan.

Uusia tiloja valmistumassa

Ensin pariskunta remontoi majoitustilat, ravintolasalit ja keittiön. Vuonna 2018 oli caravan-alueen vuoro. Kartanorakennusten taakse niemennokkaan nousi huoltorakennus, jossa on vessat, suihkut, keittiö ja kemiallisen vessan tyhjennyspiste. Huoltotilojen läheisyyteen valmistui 24 sähköistettyä paikkaa matkailuautoille ja -vaunuille. Ne ovat sepelipintaisia, mutta etuteltan saa pystytettyä nurmikolle.

Uimaan ja saunomaan kuljetaan laajan niittyalueen poikki.

– Kaksi vuotta sitten jätettiin osa nurmea leikkaamatta. Perhosia on tullut huomattavasti lisää, Konsta Karvonen kertoo luonnon monimuotoisuutta lisäävästä ratkaisusta.

Keitele-järven rannasta löytyy kaksi saunaa. Pienemmässä, maitolaituria muistuttavassa saunassa saa napakat löylyt ja suuremmassa kotasaunassa voi hemmotella itseään leppeässä lämmössä. Kolmas sauna, sähköllä toimiva, valmistuu lähemmäs caravan-paikkoja.

Myös huoltorakennukseen on valmistumassa lisää suihkuja ja vessoja entisten lisäksi. Niin ikään suunnitelmissa on kausipaikkojen tarjoaminen. Aiotaanko siis caravan-aluetta laajentaa?

– Tarpeen mukaan laajennetaan, ja se onkin jo aloitettu. Rantaan on ajettu maata ja sähkökaapeleita vedetty.

Juhlia vauhtivintillä

Matkailijan kannattaa pistäytyä ruokaostoksilla muualla, sillä kartanon ravintola toimii tilauspohjalta ryhmille. Toki karavaanaritkin voivat vuokrata kartanon tiloja ja tilata ravintolapalveluja erilaisia kokouksia ja juhlia varten. Paikalla voi järjestää isojakin tilaisuuksia. Esimerkiksi kesäkäyttöön kunnostettu, vauhtivintiksi kutsuttu navetanylinen vetää 350 henkilöä.

Vaikka yrittäjä kehittää matkailualuetta, mielessä siintää jo siitä luopuminen muutaman vuoden sisällä.

– Tämä paikka on nyt hiljaisessa myynnissä. Kun on jo yli kuusikymmentä mittarissa ja kolmekymmentä vuotta ollut yrittäjänä, niin voisi vielä muutakin harrastaa, Konsta Karvonen tuumaa.

Teksti ja kuva: Sari Toikkanen

Aikonkartano.fi

Lue myös nämä esittelyt

Häyrylänranta on kansallispuiston portti

Häyrylänranta on kansallispuiston portti

Häyrylänranta Camping avattiin kesällä 2014 parahiksi ennen kuin Etelä-Konneveden kansallispuisto syksyllä nimettiin. Karavaanarit ja telttailijat pääsivät leiriytymään Konnevedelle noin puolen tunnin ajomatkan päähän kansallispuiston patikointireiteistä.

Luonnonkaunis Nyyssänniemi houkuttelee

Luonnonkaunis Nyyssänniemi houkuttelee

Camping Nyyssäniemi sijaitsee upealla paikalla Keurusselän rannalla. – Meillä on juuri meneillään isot investoinnit.

Suoraan omalta vaunulta rinteeseen

Suoraan omalta vaunulta rinteeseen

Riihivuoren caravan-alue ovat mukavasti Riihivuoren korkeimmalla kohdalla, eteläisten rinteiden puolella. Alueelta on komeat näkymät alas rinteisiin ja ympäröiviin metsä- ja järvimaisemiin.