Niemenharju on sopivasti ohikulkumatkalla

Niemenharjun Matkailukeskus Pihtiputaalla sijaitsee aivan nelostien varrella. Sinne on helppo kurvata yöpymään.

Niemenharjun Matkailukeskuksen työntekijä Oskari Ihalainen kertoo liikenneaseman terassilta nähneensä, kuinka silmien alla avautuva, laaja nurmialue muuttuu valkoiseksi matkailuajoneuvojen paljoudesta. Silti hänen työvuoroillaan 44-paikkaista aluetta ei ole koskaan myyty aivan täyteen.

Aina on ollut tilaa ohikulkijoille ja vaikka ex tempore -yöpyjille. Heitäkin on, sillä aivan nelostien varressa sijaitsevan matkailukeskuksen pihaan on helppo kurvata väsymyksen iskiessä. Myöhäisetkin liikkujat pääsevät yöpymään.

– Käytännössä voi tulla niin myöhään kuin haluaa. Kymppiin asti ollaan auki. Kun jotkut ovat soittaneet, että tulevat yhdentoista aikaan, niin sekin on järjestynyt, Oskari Ihalainen kertoo.

Kävelylenkki maisematiellä

Autot ja vaunut ajetaan sorapaikoille, joita on myös läpiajettavina. Kaikki paikat ovat sähköistettyjä. Caravan-alueen laidalla sijaitsee huoltorakennus, jossa on muun muassa keittiö, pyykinpesutila sekä saunat miehille ja naisille. Saunat ovat kesäiltaisin lämpiminä, ja alueella majoittuvat karavaanarit, mökkeilijät ja telttailijat pääsevät niihin maksutta. Talvikaudella saunat lämmitetään pyynnöstä. Alueelta löytyy myös kemiallisen wc:n tyhjennyspiste ja ajokaivo.

Vaunupaikkojen lähellä nököttää punainen mökki, joka on – yllätys, yllätys – Pihtiputaan mummon mökki.

Mummo on siis olemassa! Käy ilmi, että kunnassa valitaan joka kolmas vuosi virallinen Pihtiputaan mummo. Hän ei asu Niemenharjussa, vaan mummola on vuokrattavissa erilaisia tilaisuuksia ja juhlia varten.

Muutakin tekemistä Niemenharjulta löytyy. Läheisestä Lylylammesta voi narrata ahvenia ja laiturilta pulahtaa uimaan. Kannattaa myös tehdä kävelylenkki matkailualueelta kohoavan harjun päälle, Niemenharjun maisematielle.

– Sitä pidetään helmenä. Sieltä on kaunis luonnonmaisema, Ihalainen sanoo.

Maisematien varrella on maakunnan kuulu Niemenharjun tanssilava, jossa pistetään jalalla koreasti parinakin iltana viikossa.

Maailman kaunein liikenneasema

Niemenharjulla matkailija pääsee valmiiden ruokapöytien ääreen. Liikenneasemalla tarjoillaan aamiaista noutopöydästä. Lisäksi anniskeluoikeuksin varustetusta ravintolasta saa pitsaa, burgereita ja à la carte -annoksia.

Liikenneasemalla näytillä oleva laatta kertoo, että vuonna 2016 valmistunut rakennus on voittanut Puupalkinnon. Matkailukeskus on saanut puuarkkitehtuuristaan myös kansainvälistä tunnusta, sillä se valittiin vuonna 2017 brittiläisessä Design Curial -lehdessä maailman kauneimmaksi liikenneasemaksi.

Teksti ja kuva: Sari Toikkanen

Niemenharju.fi

Lue myös nämä esittelyt

Luonnonläheistä leirintää Sinervässä

Luonnonläheistä leirintää Sinervässä

Multian idyllinen kirkonkylä sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Keuruulta. Kylä rajoittuu kolmen puhdasvetiseen järveen.

Levähdyspaikka keskellä Suomea

Levähdyspaikka keskellä Suomea

Nelostieltä on vain kilometrin poikkeama Hännilänsalmen camping-alueelle. Yrittäjä Sirpa Koivukoski pitää leirintäalueen sijaintia parhaana mahdollisena Etelä- ja Pohjois-Suomen väliä matkaaville.

Lintulahdessa kätellään tulijat

Lintulahdessa kätellään tulijat

Äänekosken Lintulahteen tuntee olevansa tervetullut. – Me kätellään aina tulijat.