Luonnon keskellä kaupungissa

Jyväskylän Laajavuoressa sijaitseva hiihtokeskus Laajis Urban Outdoors on osa kaupungin ulkoilualuetta.

Nykyään kaupunkialueella toimivat caravan-alueet ovat jo melko harvassa. Kallis tonttimaa halutaan usein tuottavampaan käyttöön. Laajis on pysynyt caravan-alueena, koska se on osa laskettelukeskusta ja kaupungin ulkoilualuetta.

Laajiksesta Jyväskylän ydinkeskustaan on matkaa vain neljä kilometriä. Laskettelun välissä voi pistäytyä kaupungissa ostoksilla, elokuvissa tai ravintolassa. Laajiksen edestä kulkee bussi 25 keskustaan ja takaisin neljä kertaa tunnissa.

Caravan-alue on Laajiksen päärakennuksen vieressä, aivan eturinteen alapuolella. Alueella on 80 sähköistettyä matkailuajoneuvopaikkaa. Yöpyminen kannattaa varata etukäteen varsinkin, jos on tulossa vastaanoton sulkeuduttua.

Laajiksen huoltorakennus löytyy heti portin vierestä. Sisään kuljetaan avainkortilla. Saman katon alta löytyvät vessat, suihkut ja saunatilat sekä tupakeittiö ja oleskeluhuone. Oleskelu- ja ruokailutilasta aukeaa hieno näkymä suoraan eturinteisiin. Viereisessä Laajiksen hostellissa on pyykkitupa myös karavaanarien käyttöön.

Vaunulta rinteeseen

Karavaanari pääsee helposti rinteeseen. Hissien ala-asemat ovat aivan vieressä. Huipulle vie kaksi ankkurihissiä, lastenrinteeseen sompahissi ja mattohissi. Takarinteiltä löytyy vielä kolmas ankkurihissi. Rinteitä on yhteensä 12, ja niistä löytyy useita vaikeusasteita. Eturinteet ovat leppoisia perherinteitä, mutta kovempaakin haastetta löytyy muun muassa Killeriltä. Normaalirinteiden lisäksi on useita erikoisratoja, erilaisia snow parkkeja reileineen ja boxeineen sekä crossirata Auriksen Ränni.

Eturinteiden alaosaan lähelle päärakennusta on tehty lähes neljän hehtaarin kokoinen aloittelijoille ja lapsille sopiva Lumimaa. Rinteessä on mattohissi, sompahissi ja kolme rinnettä. Sompahissin viereen rakennettiin viime laskettelukaudella Junnuparkki aloittelijoita varten.

Laskettelun lomassa perhe voi ravita itseään caravan-alueen vieressä sijaitsevan rinneravintola Urban Kitchenin herkuilla. Rinteiden huipulla on kupolin muotoinen Dome-kahvila, joka palvelee talviviikonloppuisin ja lomasesonkeina.

Latu Laajis

Laajavuoren 60 kilometrin latuverkostolle pääsee suoraan caravan-alueelta. Valaistuja latuja on noin 15 kilometriä.

Laajiksessa on oma sauna sekä naisille että miehille. Saunat lämpiävät kesäisin joka päivä ja talvisesongin aikaan keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin kello 19–21 sekä hiljaisempina aikoina viikonloppuisin.

Jos pelkkä perussaunominen ei riitä, 400 metrin päässä sijaitsee Scandic Laajavuoren kylpylä monine altaineen ja saunoineen.

Kesäaikaan rinteillä on laaja frisbeegolf-rata, Bikepark alamäkipyöräilyyn sekä yksi Pohjoismaiden suurimmista seikkailupuistoista. Laajavuoren kesäteatteri toimii aivan caravan-alueen vieressä.

Laajis.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Aktiivisen lomanviettäjän Laajavuori

Aktiivisen lomanviettäjän Laajavuori

Laajis Oy:n omistama ja pyörittämä karavaanialue sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta, aivan Laajavuoren laskettelurinteiden juurella. – Tämä on urbaani karavaanialue, aktiivisen lomailijan ja ulkoilijan unelmakohde.

Nopeuslaskumäestä koko perheen alueeksi

Nopeuslaskumäestä koko perheen alueeksi

Häkärinteiden tarina on legendaarinen. Nopeuslaskija Kalevi ”Häkä” Häkkinen toimi pitkään Maailman Nopeuslaskuliiton puheenjohtajana.

Häyrylänranta on kansallispuiston portti

Häyrylänranta on kansallispuiston portti

Häyrylänranta Camping avattiin kesällä 2014 parahiksi ennen kuin Etelä-Konneveden kansallispuisto syksyllä nimettiin. Karavaanarit ja telttailijat pääsivät leiriytymään Konnevedelle noin puolen tunnin ajomatkan päähän kansallispuiston patikointireiteistä.