Luonnon helmaan Nuasjärven rannalle

Niemelän lomamökit, Naapurinvaara ja Vuokatinranta tarjoavat leirintää vetten äärellä.

Leirintäoppaan mukaan Vuokatin seudulta löytyy kahden rinne-campingin lisäksi kolme ympärivuotiseksi merkittyä aluetta: Niemelän lomamökit, Naapurivaara ja Vuokatinranta. Ne kaikki sijaitsevat luonnonkauniin Nuasjärven rannalla.

Tammikuinen ”tarkastuskierros” kuitenkin osoittaa, että koko kolmikko lukeutuu silti paremminkin lämpimämpien vuodenaikojen kohteisiin. Matkailuajoneuvoja löytyy vain ensin mainitun rannalta.

Niemelän lomamökit sijaitsee Vuokatista kauimpana, noin 20 kilometrin päässä Rimpilänniemessä. Kajaaniin matkaa kertyy suunnilleen saman verran.

Pientä ja idyllistä aluetta ylläpitävät Anja ja Yrjö Nykänen, jotka itse asuvat samoilla tiluksilla. Vaunualue sekä neljä mökkiä tarjoavat puitteet mukavan loman viettoon sekä kauniin maiseman järven takana siintäville Vuokatin vaaroille.

– Kainuun karavaanarit toivoivat 1990-luvun alussa rauhallista aluetta. Ajattelin, että senhän voipi tehdä tähän rantaan, Yrjö Nykänen sanoo.

Tammikuussa alueella kuulee oman hengityksensä. Rannassa seisoo kahdeksan vaunua paksun lumen peitossa, mutta yhdestä kantautuvat ulos television äänet.

– Talvella tässä on vain iäkkäämpiä kausipaikkalaisia, mutta kesällä käy muitakin varsinkin tapahtumien aikaan. Lapsiperheet tykkäävät lehmistä ja matalasta uimarannasta.

Kaikkiaan vaunualueella on 16 paikkaa ja huoltorakennus. Kodassa on ruuanlaittomahdollisuus. Tilauksesta lämpiää myös savusauna.

Järvelle viikolla 8 avattavaa hiihtolatua pitkin matkaa kertyy Vuokattiin vain 12 kilometriä. Vaunualueen huoltorakennuksessa toimii latukahvila.

– Taannoin hyvinä talvina tässä oli jopa pari tuhatta hiihtäjää, alueisäntä sanoo.

Muut alueet talviunilla

Kun Niemelän lomamökeiltä ajelee kymmenisen kilometriä rannan suuntaisesti Vuokattiin päin, vastaan tulee Naapurinvaaran lomakeskus. Sen leirintäalueella on puolensataa sähköpaikkaa sekä telttapaikkoja.

Lämpimän kauden aikaan alue tarjoaa karavaanarille kaiken tarvittavan rakennetusta infrastuktuurista hiekkarantaan ja huvituksiin. Talvikäytössä alue ei kuitenkaan ole. Läheinen Naapurinvaaran Huvikeskus on suosittu tanssipaikka ja avaa kautensa maaliskuussa.

Aivan Vuokatinrinteiden tuntumassa sijaitsee kristillinen kurssi- ja lomakeskus Vuokatinranta, jossa järjestetään vuosittain yli 30 tapahtumaa. Sen viihtyisässä pihapiirissä on ollut aiemmin ympärivuotiset paikkansa matkailuajoneuvoille, mutta hiljattain tälle kohtaa valmistui uusi Rantahotelli. Tämä ohjannee jatkossa karavaanareita asettumaan etenkin talvella lähistön muihin kohteisiin.

Teksti ja kuvat Pauli Salokangas. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 2/2018, Caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Liki nelikymppinen Kohtauspaikka

Liki nelikymppinen Kohtauspaikka

Kohtauspaikka sijaitsee Oulujärvestä etelään pistävän Vuottolahden rannalta. Portilla meitä tervehtii kaksi suurta puusta veistettyä karhupatsasta.

Perinteikäs ja kiva Kohtauspaikka

Perinteikäs ja kiva Kohtauspaikka

Jussi Tolsa aloitti maatilamatkailulla Vuottolahden rannalla vuonna 1983. Rantapaikka houkutteli paikalle Jussin karavaanarituttuja, jotka ehdottivat alueen laajentamista.

Martinlahdessa leiriydytään rannan tuntumaan

Martinlahdessa leiriydytään rannan tuntumaan

Pohjoisesta ajettaessa ensimmäisenä tulee vastaan caravan-alue, joka kantaa nykyisin nimeä Manamasalon Portti. Aikaisemmin alueen nimenä oli Manamansalon Helmi, joskin tienviitassa lukee edelleen Martinlahti.