Erämaata päätien lähellä

Kangasjoen leirintäalue löytyy vitostien eli tien E 63 lähettyviltä kymmenkunta kilometriä Suomussalmelta etelään.

Leirintäalue on aikanaan ollut soranottopaik­ka, mutta on toiminut sen jälkeen jo 30 vuotta leirintäalueena. Puustoa on kasvanut kovasti, mutta kuivalla hiekkamaalla kasvusto uusiutuu hitaas­ti, ja sorakuopan reuna-alueet ovat vielä havaittavissa.

– Kehityssuunnitelmia on tehty, kunhan aika riit­täisi toteuttamiseen, tuumailee aluetta kolmatta ke­sää isännöivä Aleksi Valkonen.

Kangasjoen caravan-alueen maasto on kuivaa, ja matkailuautoille pohja on kantava sateidenkin jälkeen. Vaikka ympäristö on vehreä, caravan-paikoille kaipaisi hieman enemmän vihreää.

Koko alue ei ole kuitenkaan kuivaa. Leirintäalueen ohi virtaa mutkitellen erämainen Kangasjoki. Cara­van-paikkojen kohdalla kohisee jopa pieni koski. Muu­ten aluetta ympäröi vahva mäntymetsä. Vitostien ää­net eivät alueelle juurikaan kantaudu.

Kolmiosainen alue

Alue on jakautunut maaston mukaan eri osiin. Sisään­tulotien päässä on avoin, mutta puuston reunustama kenttä matkailuajoneuvoille. Sään ja mieltymysten mukaan voi hakeutua aurinkoon tai varjoon. Samaa kenttää käyttävät telttailijat, jotka hakeutuvat mie­luusti nurmettuneemmalle laidalle puiden katveeseen.

Matkailuajoneuvoille on 20 sähköpaikkaa, mutta kentälle mahtuu sovittamalla useampiakin.

Keskellä kenttää on pieni kumpare, jonka laella on keinu sekä mutterin mallinen grillirakennus, jossa on laadukas metallinen tulisija. Tulipaikkoja alueelta löy­tyy useampiakin.

Huoltorakennus on vaunualueen reunatöyräällä sisääntulotien vieressä. Pohjakerroksesta löytyy ves­sat ja suihkut miehille ja naisille. Yläkerran terassilla on mikroaaltouuni sekä keittolevyjä, grilliuuni ja kah­vinkeitin.

– Yläkerrassa on myös toimisto, mutta siellä ei ai­na ole päivystystä. Varaamalla ennakkoon Campcati­on-palvelussa voi saapua ja lähteä mielensä mukaan 24/7, Valkonen kertoo.

Erikokoisia pirttejä

Mökkejä Kangasjoella on yhdeksän. Kaikissa mökeis­sä on sähköt. Mökkialueen jakaa kahteen osaan vanha soranottopaikka. Alempana on vaaleansinisiä leirin­tämökkejä. Yksi rakennus on upotettuna rinteeseen.

Lapsille löytyy muun muassa kiipeilyteline, trampo­liini ja keinulauta.

Ylemmällä tasolla on pari järeämpää hirsitupaa se­kä pienen pieni leirintämökki. Sen edustalla lekotteli auringossa pari motoristia, ja motoristi on aluetta luot­saava isäntä itsekin.

Alueen perältä löytyy se suomaisille niin tärkeä ra­kennus. Sauna on metsän keskellä hauskasti mutkit­televan Kangasjoen partaalla. Jyrkällä rantatörmällä hirsinen sauna on melkein joen päällä. Saunan edus­tan terassilta laskeudutaan portaita alas uimaan. Sau­na on puulämmitteinen ja lämmitetään tilauksesta.

Kangasjoessa alueen rajalla on kolme metriä kor­kea putous, ja virrattuaan metsän halki viitisen kilo­metriä vesi etenee Emäjoella viisimetriseen putouk­seen. Suurempaa putousta pääsee helpoimmin ihaile­maan ajamalla osoitteeseen Emäjoentie 70.

Emäjoen alajuoksulle valmistui 1960-luvulla Ait­tokosken voimalaitos, yksi Emäjoen neljästä voima­lasta.

Finncamping.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Rauhallista luontoa ja kalavesiä

Rauhallista luontoa ja kalavesiä

Alle 15 kilometrin päässä Kuhmosta sijaitsevan Lentuankoski Campingin majoitustoiminta alkoi maanviljelyksen ohessa vuonna 1965. Ensimmäiset matkailijat osuivat kalaisalle paikalle sattumalta ja pyysivät silloisilta maanomistajilta lupaa pystyttää telttansa.

Kurssikeskus sopii myös karavaanarille

Kurssikeskus sopii myös karavaanarille

Vuokatinrannan nimestä voisi päätellä, että paikka olisi järven rannalla, mutta Vuokatinjärveä kartasta ei löydy. Vuokatinranta sijaitsee Nuasjärven rannassa.

Kattivankkurissa vanhakin nuortuu

Kattivankkurissa vanhakin nuortuu

Kattivankkuri on SF-Caravan Kainuu ry:n ylläpitämä caravan-alue, joka sijaitsee aivan Vuokatinrinteiden juurella, laskettelukeskuksen oman leirinnän vieressä. – Tiivis yhteistyö Vuokatinrinteiden kanssa on toiminut erittäin hyvin siitä lähtien, kun alueemme avattiin vuonna 1994, sanoo Kattivankkuri-toimikunnan puheenjohtaja Juhani Lukkari.