Kattivankkurissa vanhakin nuortuu

Laskettelukeskuksen kupeessa sijaitseva vireä alue verryttää myös varttuneen karavaanarin.

Kattivankkuri on SF-Caravan Kainuu ry:n ylläpitämä caravan-alue, joka sijaitsee aivan Vuokatinrinteiden juurella, laskettelukeskuksen oman leirinnän vieressä.

– Tiivis yhteistyö Vuokatinrinteiden kanssa on toiminut erittäin hyvin siitä lähtien, kun alueemme avattiin vuonna 1994, sanoo Kattivankkuri-toimikunnan puheenjohtaja Juhani Lukkari.

Molemmat alueet jakavat yhteisen vastaanoton. Sujuvasta yhteistyöstä kertoo sekin, että rinteisiin pääsee alueelta omalla siirtymähissillä.

Kattivankkurin ympärivuotinen, viiden hehtaarin laajuinen alue käsittää 165 paikkaa, joista pääosa on kausipaikkalaisten hallussa. Vieraspaikkoja on parikymmentä.

– Kausipaikkalaisia on Turusta asti, Lukkari sanoo.

Kävijäprofiilia voi luonnehtia nuorekkaaksi, sillä Vuokatin lukuisat aktiviteetit kutsuvat liikkumaan muuallekin kuin rinteeseen.

– Valtaosa porukasta on liikkuvaa sorttia. Kesällä monilla on polkupyörät mukana ja talvella sukset tai lasketteluvälineet. Alueen kannalta se tarkoittaa, että esimerkiksi voitelupaikkojen pitää olla kunnossa, Lukkari sanoo.

Hiihtäminen on Lukkarin mukaan ykkösharrastus, ja laskettelu ehkä hiukan yllättäen vasta toiseksi suosituin. Eri hiihtotyyleille sopivat ladut kulkevat vieressä ja yhtyvät alueen muuhun latuverkostoon. Alueelta annetaan lainaan esimerkikiksi polkupyöriä, potkukelkkoja ja lumikenkiä. Myös moottorikelkkojen reitit lähtevät aivan vierestä.

Siisti ja huoliteltu alue

Kattivankkuri valittiin vuoden caravan-alueeksi vuonna 2005. Sittemmin aluetta on jatkuvasti uusittu ja parannettu.

Asiakkaan kannalta keskeiset fasiliteetit toimistosta huoltorakennuksiin on sijoiteltu kätevästi alueen keskelle. Alueen reunamilla on muun muassa viihtyisä grillikota sekä saunarakennus, jonka edustalla sijaitsevassa lammessa pääsee talvella avantoon. Saunoja on alueella kaksi.

Kattivankkurin yleisilme on huoliteltu. Lukkarin mukaan nuorekkuus näkyy myös alueen ylläpidosta vastaavissa taustajoukoissa.

– Talkoisiin ja kolmipäiväisiin isäntävuoroihin osallistuu paljon oma-aloitteisia nuorempien polven edustajia, joilla riittää virtaa rukkasissa. Vastuu jakaantuu laajalle, eikä se ole vain harvojen harteilla, Lukkari kiittelee.

Yöpymisvuorokausia alueella kertyi viime vuonna noin 10 000 ja kotimaisia henkilövuorokausia 29 000.

– Kesän päätapahtumamme on jokasyksyinen Ruskatreffit, mutta myös erilaiset lähialueen liikunta- ja urheilutapahtumat, kuten Rastiviikot ja Sotkamon pesäpalloleirit näkyvät kävijäpiikkeinä, Lukkari sanoo.

Kattivankkurin tulevaisuus on turvattu pitkäksi aikaa. Ystävänpäivänä 14. helmikuuta SF-Caravan Kainuu ry sopi alueen omistavan Huippupaikat Oy:n kanssa kymmenen vuotta jatkoaikaa Kattivankkurin maanvuokrasopimukseen. Uusi sopimus ulottuu kesäkuun loppuun 2031 asti.

Kattivankkuri.fi

Teksti ja kuva Pauli Salokangas. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 2/2018, Caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Rauhallista luontoa ja kalavesiä

Rauhallista luontoa ja kalavesiä

Alle 15 kilometrin päässä Kuhmosta sijaitsevan Lentuankoski Campingin majoitustoiminta alkoi maanviljelyksen ohessa vuonna 1965. Ensimmäiset matkailijat osuivat kalaisalle paikalle sattumalta ja pyysivät silloisilta maanomistajilta lupaa pystyttää telttansa.

Upea Manamansalon leirintäalue

Upea Manamansalon leirintäalue

Manamansalon leirintäalueen huoltorakennukset ovat laadukkaita, mutta luontoon sopivia. Siisteydestä huolehtii joukko kesätyötekijöitä.

Erämaata päätien lähellä

Erämaata päätien lähellä

Leirintäalue on aikanaan ollut soranottopaik­ka, mutta on toiminut sen jälkeen jo 30 vuotta leirintäalueena. Puustoa on kasvanut kovasti, mutta kuivalla hiekkamaalla kasvusto uusiutuu hitaas­ti, ja sorakuopan reuna-alueet ovat vielä havaittavissa.