Martinlahdessa leiriydytään rannan tuntumaan

Manamansalon Portille pääsee etelästä lossilla ja pohjoisesta sillan kautta.

Pohjoisesta ajettaessa ensimmäisenä tulee vastaan caravan-alue, joka kantaa nykyisin nimeä Manamasalon Portti. Aikaisemmin alueen nimenä oli Manamansalon Helmi, joskin tienviitassa lukee edelleen Martinlahti.

Rantaa pitkin kulki aikanaan maantie, joka nyttemmin on karavaanarien väylä. Tien varrella loivassa rantarinteessä on matkailuajoneuvopaikkoja. Osa paikoista on sijoitettu avoimelle kentälle hieman kauemmaksi päähuoltorakennuksesta. Sähköpaikkoja on yhteensä sata.

Huoltorakennus on osittain ”upotettu” rantarinteeseen. Yläkerran sisäänkäynti on rinteen ja vaunupaikkojen puolella. Sieltä löytyvät vessat ja pesutilat. Alakerroksen saunakerroksen ikkunat aukeavat järven suuntaan.

Toisessa päässä aluetta olevalla vaunukentällä on pienempi wc-rakennus. Paras hienohiekkainen uimaranta löytyy myös tältä suunnalta. Keskellä ranta-aluetta on hyvän kokoinen kivi- ja maapenkereillä suojattu pienvenesatama, jossa on myös vierasvenepaikkoja. Kalastusveneitä täälläkin on runsaasti.

Manamansalon Portissa on myös muutamia leirintämökkejä. Caravan-alueen rauhaa häiritsevät hieman alueen taakse nousseet toinen toistaan muhkeammat yksityiset kesähuvilat.

Suuri ja komea päärakennus

Mäen harjalla päätien vierellä on alueen päärakennus, jossa sijaitsee caravan-alueen toimisto sekä mukavan kokoinen kyläkauppa. Toimistosta voi vuokrata läskipyöriä ja SUP-lautoja.

Rakennuksen rannan puoleisessa päässä on kaksikerroksinen baari ja ravintola. Monipuoliselta ruokalistalta löytyy annoksia pikku salaatista ahvenfileisiin ja sisäfilepihveihin. Ravintolaan kuuluu myös laaja katettu terassi sekä ulkoanniskelualue, joissa järjestetään erilaisia musiikillisia tapahtumia. Sattuneesta syystä kesäkuun 2020 GneissiRock jouduttiin perumaan.

GneissiRock-tapahtuman nimi tulee seudun geologiasta: Kiloniemestä löytyy gneissikallio.

Alueen uimarannalta lähtee Peuranpolku, jonka toisessa päässä on Kainuun ensimmäisen kirkon muistoksi pystytetty kellotapulimainen muistomerkki sekä ulkoilmakirkko.

Peurapolun alkupäästä löytyy kivikauden henkeen rakennettu peuranpyyntikylä. Manamansalon saarella oli muusta maailmasta eristäytyneitä asukkaita, jotka harjoittivat metsästystä ja kalastusta sekä myöhemmin kaskiviljelyä. Yhteys muuhun maailmaa aukesi, kun saaren ja mantereen väliin saatiin kapulalossi 1950-luvulla. Silta saarelle tuli vasta vuonna 1984.

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

 

Lue myös nämä esittelyt

Upea Manamansalon leirintäalue

Upea Manamansalon leirintäalue

Manamansalon leirintäalueen huoltorakennukset ovat laadukkaita, mutta luontoon sopivia. Siisteydestä huolehtii joukko kesätyötekijöitä.

Kultahiekoilla askel ovelta hiekkarannalle

Kultahiekoilla askel ovelta hiekkarannalle

Manamansalon Kultahiekoilla on nimensä mukaisesti kullanhohtoinen ja hienohiekkainen ranta, jota jatkuu etelään ainakin kilometrin verran. Avoin ranta lupaa auringonottoa koko päiväksi.

Perinteikäs ja kiva Kohtauspaikka

Perinteikäs ja kiva Kohtauspaikka

Jussi Tolsa aloitti maatilamatkailulla Vuottolahden rannalla vuonna 1983. Rantapaikka houkutteli paikalle Jussin karavaanarituttuja, jotka ehdottivat alueen laajentamista.