Lepoa ja lomailua Lentiirassa

Kuhmosta kohti Lentiiraa ajellessa asutus harvenee nopeasti ja vaaramaisemat alkavat.

Lentiira on pieni 180 asukkaan kylä kahden jär­ven välisellä harjulla. Järvi ylitetään maakan­naksen ja sillan kautta, ja kohta tullaan Petäjä­niemelle Lentiiran lomakylään.

Miljöö on toki muuttunut kovasti siitä, kun Elsa Heikkinen perusti paikalle Petäjäniemen lomakodin kesällä 1967. Idea tuli Kuhmon kunnanjohtajan rouval­ta. Aluksi majoitustiloina oli muutama kesäasuttava mökki, puhdistautumiseen rantasauna.

Toimintaa jatkoivat vuonna 1982 Eija ja Toivo Heikkinen. Mökkejä tuli lisää, rantaan nousi savu­sauna ja päärakennus keittiöineen peruskorjattiin ja laajennettiin.

Tänä päivänä vanhempiensa jalanjäljissä aluetta hoitaa Petri Heikkinen perheineen. Lomakylä siirtyi Petrin nimiin vuonna 2019.

Muhkea päärakennus

Komean päärakennuksen ytimenä on maatalon alku­peräinen tunnelmallinen pirtti, joka toimii ravintola­na. Uudemmasta osasta aukeaa hieno maisema Len­tiirajärvelle. Päädyssä on avara valokatteella päällys­tetty terassi.

Kesäsesongin aikaan ravintola on avoinna vastaan­oton aukioloaikana. Tarjolla on aamiaisen ja kahvila­tuotteiden lisäksi lähiruokaa, riistaa, kalaa tai vaikka­pa paikallista lohikukkoa. Rönttöset luodaan perintei­sellä reseptillä. Myös juomalistalta löytyy paikallisen pienpanimon tuotteita.

Vastaanotossa on pieni kioski ja päärakennuksen edessä leikkipaikka lapsille.

Päärakennuksen kahta puolta seisoo rantametsän reunassa harvakseltaan yhteensä yhdeksän lomamök­kiä. Suurin majoittaa jopa seitsemän henkeä. Uutuute­na on aittamajoitus kahdelle.

Sulan maan aikaan toiminnassa oleva leirintäalue matkailuajoneuvoille ja teltoille on toisella suunnalla rantaa, hieman kauempana omassa rauhassaan. Pui­den katveeseen sijoittuva alue on kauttaaltaan vahvaa hoidettua nurmikkoa.

Matkailuajoneuvoja alueelle mahtuu väljästi 30. Sähköpaikka löytyy kymmenelle.

Leirintäalueella on oma pieni huoltorakennus, jossa on keittiö astianpesupaikkoineen sekä vessat ja suihkut. Rannassa on oma uimalaituri. Suureen kelopuiseen ko­taan mahtuu kevyesti toistakymmentä grillaajaa.

Karavaanareille on vesipiste ja harmaanveden tyhjennys. Jätekatoksessa lajitellaan kaikki poismenevä. Lentiiran lomakylällä on matkailualan biosphere-vastuullisuussertifikaatti.

Kiitelty savusauna

Savusaunan löylyt ovat ehkäpä Lentiiran lomakylän kiitetyin kokemus. Savusauna lämpiää lähes päivittäin, eikä hintakaan elämyksestä ole paha. Privaatti-vuoro kahdelle maksaa 36 euroa tunnilta. Sähkösauna lämmitetään, jos savusauna ei ole kuumana. Ranta-saunasta pääsee tietysti pulahtamaan Lentiirajärveen, talvella avantoon.

Saunarakennuksesta löytyy suihkut, tilavat pukuhuoneet, viihtyisä takkatupa sekä ulkoterassit.

Lomakylästä saa kalastusluvat sekä välineet, oppaat ja veneet. Lentiiranjärven selältä voi narrata haukea, kuhaa ja ahventa. Neljän kilometrin päähän Änättikoskelle on rakennettu perhokalastajille hyvät puitteet. Rajaseudulle korpiin järjestetään eräretkiä eli muun muassa hirvibongausta, karhunkatselua, melontaa, patikointia ja pyöräretkiä.

Lentiira.com

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Rauhallista luontoa ja kalavesiä

Rauhallista luontoa ja kalavesiä

Alle 15 kilometrin päässä Kuhmosta sijaitsevan Lentuankoski Campingin majoitustoiminta alkoi maanviljelyksen ohessa vuonna 1965. Ensimmäiset matkailijat osuivat kalaisalle paikalle sattumalta ja pyysivät silloisilta maanomistajilta lupaa pystyttää telttansa.

Oulujärven Lomakylä – Elämäntapana 20 vuotta

Oulujärven Lomakylä – Elämäntapana 20 vuotta

Kuhmolainen Esa Hannukainen on luotsannut Oulujärven Lomakylää jo parikymmentä vuotta. Mukana juonessa on vaimo Hannele aina silloin kun vakituisesta työstään ehtii.

Kajaani Cottages valtatien tuntumassa

Kajaani Cottages valtatien tuntumassa

Kajaani Cottages Kainuun Meri -niminen lomakylä sijaitsee valtatien E63 lähellä. Se sopiikin hyvin levähdyspaikaksi Lappiin mentäessä tai sieltä tultaessa.