Auringon palvontaa ja tanssi-iltoja

Hyrynsalmella sijaitseva Camping Vonkka tunnetaan upeasta hiekkarannastaan sekä tansseistaan.

Camping Vonkka sijaitsee noin kolme kilo­metriä Hyrynsalmen keskustasta. Alue toimi aiemmin nimellä Villi Vonkka. Meno on toi­sinaan villiä Vonkassa vieläkin, sillä alue on nykyisin tunnettu tanssilavansa hienosta musiikillisesta ohjel­matarjonnasta. Tansseja järjestetään viikonloppuisin, mutta viikolla meno on rauhallisempaa, jolloin nauti­taan hienosta hiekkarannasta.

Alue pääsi jossain vaiheessa hieman rapistumaan, mutta nyt asiat ovat uudella omistajalla Maija Juntu­sella hoidossa.

Matkailuajoneuvopaikkoja ja maastoa on siistit­ty. Alue on kuivaa hiekkakangasta, mutta paikkojen väliin on tuotu kuoriketta ja maata, johon on istutet­tu 550 kuusen tainta. Osa matkailuajoneuvopaikoista on reunustettu luonnonkivillä. Sähköä on nykyisin 60 matkamökille.

Laaja terassi ja katettu tanssilava

Alueelle saapujaa tervehtii rannassa moderni päära­kennus, joka on tuunattu harmailla kelopuilla vanhan näköiseksi. Päärakennuksen yläkerrassa on ravintola, jonka suurista ikkunoista aukeaa avara näkymä järvel­le. Ravintolan yhteydessä on alueen respa.

Rantaravintolan edustalla on laaja terassi, joka las­keutuu kahdessa tasossa kohti rantaa ja katettua tans­silavaa. Avaralla lavalla on suuret ikkunat järvelle se­kä terassin suuntaan.

Rantaravintolan alakerrassa on huoltotila leiriyty­jille. Keittiöstä löytyy muun muassa kaksi hellaa, mi­kro, kahvinkeitin sekä useampi tiskiallas ja pyykinpe­sukone.

– Kokkauksen lomassa voi seurata menoa terassilla ja lavalla. Päärakennuksen vessat ja suihkut ovat käy­tössä kello 8–22, Maija Juntunen kertoo.

Ympäri vuorokauden avoinna oleva wc-rakennus löytyy keskemmältä aluetta. Se on myös uimarannal­la kävijöiden käytössä.

Alueella on kaksi grillikotaa. Toinen on vau­nualueen laidalla ja toinen lähempänä mökkejä. Mök­kejä on kaikkiaan kuusitoista.

Satoja metrejä hiekkarantaa

Vonkan rantarinteessä on kaksi saunaa. Saunoilta joh­taa rantaan puiset polut, joten hieno hiekka ei kulkeu­du sisätiloihin. Toisen saunan edessä on lasiseinäinen terassi ja lämmitettävä kylpypalju. Rantasaunat läm­mitetään majoittujille keskiviikkoisin ja lauantaisin kello 18–20, muulloin tilauksesta.

Hiekkarantaa riittää Vonkassa satoja metrejä, ei­kä auringonpalvojien tarvitse loikoilla kylki kyljessä. Luonnon ranta jatkuu lisäksi toiseen suuntaan kilo­metrin verran. Niemen eteläkärjestä löytyy lisää asut­tamattomia hiekkarantoja.

Sodan aikana Vonkka oli kasarmialuetta. Tuosta jäänteenä on parikymmenen rakennuksen perustat.

Kesällä kunnantalolla järjestetään puukkokursseja, ja siellä on Tommi-puukkojen näyttely. Lähiseudulta löytyy myös Kaunislehdon talomuseo ja kaksiputouk­sinen Komulankönkään koski.

– Suopotkupallon MM-kisat järjestetään Hyrynsal­mella 12.–13. heinäkuuta. Tuolloin kannattaa varata paikka meiltä ennakkoon, Juntunen kehottaa.

Campingvonkka.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Lepoa ja lomailua Lentiirassa

Lepoa ja lomailua Lentiirassa

Lentiira on pieni 180 asukkaan kylä kahden jär­ven välisellä harjulla. Järvi ylitetään maakan­naksen ja sillan kautta, ja kohta tullaan Petäjä­niemelle Lentiiran lomakylään.

Kajaani Cottages valtatien tuntumassa

Kajaani Cottages valtatien tuntumassa

Kajaani Cottages Kainuun Meri -niminen lomakylä sijaitsee valtatien E63 lähellä. Se sopiikin hyvin levähdyspaikaksi Lappiin mentäessä tai sieltä tultaessa.

Paltamo Caravan sopii golffarille

Paltamo Caravan sopii golffarille

Paltamon kenttä valmistui täyteen mittaansa vuonna 2000. Kahdeksantoista väylän lisäksi Paltamossa on range pitkien lyöntien harjoitteluun sekä pitchi- ja puttiharjoituspaikat.