Perinteikäs ja kiva Kohtauspaikka

Kohta 40-vuotias Kohtauspaikka sijaitsee Oulujärven eteläpuolella Vuottolahden rannalla.

Jussi Tolsa aloitti maatilamatkailulla Vuottolahden rannalla vuonna 1983. Rantapaikka houkutteli paikalle Jussin karavaanarituttuja, jotka ehdottivat alueen laajentamista.

Rantaan nousi sauna vuonna 1991. Päärakennuksen lähelle keskitettiin grillirakennus, tanssilava sekä suurehko keittiörakennus tiskipaikkoineen. Kohtauspaikan kaikki rakennukset on pystytetty itse. Jussi Tolsalla oli oma puusepänliike naapurissa, ja tietenkin kaikki huonekalut ja keittiökalusteetkin valmistettiin itse.

Nykyisin Kohtauspaikan omistaa Jussin poika Markku Tolsa. Hienoa aluetta hoidetaan osin kausipaikkalaisten talkootyönä.

Kohtauspaikan alueella on toista sataa matkailuajoneuvopaikkaa, mutta laajana alueena se on rauhallinen. Tiestö on kovaa hiekkapohjaista, ja tontit kasvavat vahvaa nurmikkoa. Rannan tuntumassa on kausipaikkoja ja myös paikkoja vieraille.

Alueella majoittuu noin 30 kausipaikkalaisten vaunukuntaa. Tarpeen mukaan tarjolla on myös säilytyspaikkoja.

Päärakennusta on uusittu

Päärakennus on lähellä rantaa. Siellä on vessojen ja suihkujen lisäksi talvilämmin keittiö, tiskipaikka sekä pyykinpesukone. Saman katon alla ovat myös toimisto ja kioskibaari terasseineen sekä saunatilat. Sisustuksen puuosat ja kalusteet ovat hienosti viimeisteltyä käsityötä. Kahviossa on tehty pintaremonttia ja paneloinnit uudistettu harmaan ja valkoisen sävyillä.

Tilaussaunan yhteydessä on kodikas kokoontumistila baaritiskeineen. Yleinen sauna sisältyy yöpymismaksuun talvella lauantaisin, kesällä keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin. Perhesauna maksaa 20 euroa tunnissa.

Saunasta pääsee pulahtamaan avantoon puhdasvetiseen Oulujärveen. Kesällä matala hiekkapohjainen uimaranta on lasten mieleen.

– Jussi ehti aloittaa päärakennuksen laajennuksen valamalla betonilaatan perustaksi. Tälle projektille on suunnitteilla jatkoa, Markku Tolsa kertoo.

Suosittu retkiluistelureitti

Talvella hiihtäjille ajetaan latuja Oulujärven jäälle. Kovassa suosiossa on myös retkiluistelu. Vuottolahdelle aurataan leveä, muutaman kilometrin mittainen rata vuoden vaihteessa, kun jää kestää aurauskaluston painon.

Kevättalvella Kohtauspaikan kahvila on avoinna viikonloppuisin ja sesonkiaikaan sekä hyvällä luistelusäällä usein viikollakin.

Kalastusta alueella voi harrastaa ympäri vuoden. Oulujärvi on tunnettu suurista kaloistaan. Talvella kannattaakin härnätä kaloja pilkillä. Kohtauspaikassa järjestetään suurimman kalan kilpailu kesän aikana uisteleville.

Kesäaikaan soutuveneet ovat vapaasti käytössä. Sup-lautojakin löytyy. Kohtauspaikassa järjestetään muun muassa juhannusjuhlat, rantaongintaa, karaokea, syksyn valotreffit sekä kausipaikkalaisten syystalkoot. Rantalavalla tanssitaan karaoken ja elävän musiikin tahdissa. Lapsillekin on omia tapahtumia ja limudiskoja.

Sfc-kohtauspaikka.com

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Kajaani Cottages valtatien tuntumassa

Kajaani Cottages valtatien tuntumassa

Kajaani Cottages Kainuun Meri -niminen lomakylä sijaitsee valtatien E63 lähellä. Se sopiikin hyvin levähdyspaikaksi Lappiin mentäessä tai sieltä tultaessa.

Martinlahdessa leiriydytään rannan tuntumaan

Martinlahdessa leiriydytään rannan tuntumaan

Pohjoisesta ajettaessa ensimmäisenä tulee vastaan caravan-alue, joka kantaa nykyisin nimeä Manamasalon Portti. Aikaisemmin alueen nimenä oli Manamansalon Helmi, joskin tienviitassa lukee edelleen Martinlahti.

Oulujärven Lomakylä – Elämäntapana 20 vuotta

Oulujärven Lomakylä – Elämäntapana 20 vuotta

Kuhmolainen Esa Hannukainen on luotsannut Oulujärven Lomakylää jo parikymmentä vuotta. Mukana juonessa on vaimo Hannele aina silloin kun vakituisesta työstään ehtii.