Perinteikäs ja kiva Kohtauspaikka

Kohta 40-vuotias Kohtauspaikka sijaitsee Oulujärven eteläpuolella Vuottolahden rannalla.

Jussi Tolsa aloitti maatilamatkailulla Vuottolahden rannalla vuonna 1983. Rantapaikka houkutteli paikalle Jussin karavaanarituttuja, jotka ehdottivat alueen laajentamista.

Rantaan nousi sauna vuonna 1991. Päärakennuksen lähelle keskitettiin grillirakennus, tanssilava sekä suurehko keittiörakennus tiskipaikkoineen. Kohtauspaikan kaikki rakennukset on pystytetty itse. Jussi Tolsalla oli oma puusepänliike naapurissa, ja tietenkin kaikki huonekalut ja keittiökalusteetkin valmistettiin itse.

Nykyisin Kohtauspaikan omistaa Jussin poika Markku Tolsa. Hienoa aluetta hoidetaan osin kausipaikkalaisten talkootyönä.

Kohtauspaikan alueella on toista sataa matkailuajoneuvopaikkaa, mutta laajana alueena se on rauhallinen. Tiestö on kovaa hiekkapohjaista, ja tontit kasvavat vahvaa nurmikkoa. Rannan tuntumassa on kausipaikkoja ja myös paikkoja vieraille.

Alueella majoittuu noin 30 kausipaikkalaisten vaunukuntaa. Tarpeen mukaan tarjolla on myös säilytyspaikkoja.

Päärakennusta on uusittu

Päärakennus on lähellä rantaa. Siellä on vessojen ja suihkujen lisäksi talvilämmin keittiö, tiskipaikka sekä pyykinpesukone. Saman katon alla ovat myös toimisto ja kioskibaari terasseineen sekä saunatilat. Sisustuksen puuosat ja kalusteet ovat hienosti viimeisteltyä käsityötä. Kahviossa on tehty pintaremonttia ja paneloinnit uudistettu harmaan ja valkoisen sävyillä.

Tilaussaunan yhteydessä on kodikas kokoontumistila baaritiskeineen. Yleinen sauna sisältyy yöpymismaksuun talvella lauantaisin, kesällä keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin. Perhesauna maksaa 20 euroa tunnissa.

Saunasta pääsee pulahtamaan avantoon puhdasvetiseen Oulujärveen. Kesällä matala hiekkapohjainen uimaranta on lasten mieleen.

– Jussi ehti aloittaa päärakennuksen laajennuksen valamalla betonilaatan perustaksi. Tälle projektille on suunnitteilla jatkoa, Markku Tolsa kertoo.

Suosittu retkiluistelureitti

Talvella hiihtäjille ajetaan latuja Oulujärven jäälle. Kovassa suosiossa on myös retkiluistelu. Vuottolahdelle aurataan leveä, muutaman kilometrin mittainen rata vuoden vaihteessa, kun jää kestää aurauskaluston painon.

Kevättalvella Kohtauspaikan kahvila on avoinna viikonloppuisin ja sesonkiaikaan sekä hyvällä luistelusäällä usein viikollakin.

Kalastusta alueella voi harrastaa ympäri vuoden. Oulujärvi on tunnettu suurista kaloistaan. Talvella kannattaakin härnätä kaloja pilkillä. Kohtauspaikassa järjestetään suurimman kalan kilpailu kesän aikana uisteleville.

Kesäaikaan soutuveneet ovat vapaasti käytössä. Sup-lautojakin löytyy. Kohtauspaikassa järjestetään muun muassa juhannusjuhlat, rantaongintaa, karaokea, syksyn valotreffit sekä kausipaikkalaisten syystalkoot. Rantalavalla tanssitaan karaoken ja elävän musiikin tahdissa. Lapsillekin on omia tapahtumia ja limudiskoja.

Sfc-kohtauspaikka.com

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Lumilajien Kattivankkuri

Lumilajien Kattivankkuri

Kattivankkuri on kohta viisikymppisiään juhlivan SF-Caravan Kainuu ry:n oma alue. Alue on silmiinpistävän siisti ja toimii noin viiden hehtaarin alueella, joka on osin nurmikkoa, osin sorapohjaista kenttää.

Erämaata päätien lähellä

Erämaata päätien lähellä

Leirintäalue on aikanaan ollut soranottopaik­ka, mutta on toiminut sen jälkeen jo 30 vuotta leirintäalueena. Puustoa on kasvanut kovasti, mutta kuivalla hiekkamaalla kasvusto uusiutuu hitaas­ti, ja sorakuopan reuna-alueet ovat vielä havaittavissa.

Lepoa ja lomailua Lentiirassa

Lepoa ja lomailua Lentiirassa

Lentiira on pieni 180 asukkaan kylä kahden jär­ven välisellä harjulla. Järvi ylitetään maakan­naksen ja sillan kautta, ja kohta tullaan Petäjä­niemelle Lentiiran lomakylään.