Kuhmon korpimaisemissa

Kalevala Camping sijaitsee komeata hongikkoa kasvavalla mäellä nelisen kilometriä Kuhmon keskustasta.

Leirintäalue toimi aiemmin nimellä Kalevala Spirit, ja oli myös jonkin aikaa suljettuna. Nykyisin leirintäaluetta sekä viereistä Pohjolan taloa pyörittää Kalevalan Juhlatakomo oy, jolla on myös ravintola- ja ohjelmapalveluita.

Vaikka Kuhmon keskusta on lähellä, leirintäalue sijaitsee korpimaisen järviluonnon sylissä. Alueen takaosassa rinne laskeutuu jyrkästi alas hiekkarannalle. Sieltä pääsee viereiseen Harakkasaareen joskus jopa kahlaamalla.

Saaresta alkaakin jo Havukka-ahon ajattelijasta tuttu Lentuan luonnonsuojelualue. Luonnonsuojelualueeseen kuuluvassa Lammasjärvessä uivat myös Kalevala Campingin asukkaat. Hienohiekkaisen ja lapsille sopivan matalan rannan äärellä on kaksi hirsistä saunarakennusta. Toisessa on omat saunatilat miehille ja naisille.

Molemmissa saunatiloissa on löylyhuoneet, pukuhuoneet ja suihkutilat. Kaikille asukkaille on yleiset saunavuorot iltaisin viidestä kahdeksaan.

Toisessa rakennuksessa on tilaussaunana tilava savusauna, suihkut ja takkahuone. Savusauna lämmitetään keskiviikkoisin ja lauantaisin.

Rannassa on grillipaikka sekä vuokrattavia soutuveneitä, kanootteja ja sup-lautoja.

– Tarjolla on myös maasto- ja läskipyöriä. Rantaan on tulossa kesäkuun aikana uusi grillikota, Kalevalan Juhlatakomon Hannu Lehtonen kertoo.

Vaunupaikat mäen laella

Hiekkarannalta noustaan ylös pitkähköjä portaita. Puolessa välissä tasanteella on pöytä ja penkit – ja hieno maisema! Ylhäällä männikössä risteilee kapeita asvalttiteitä, joiden varrella on asvaltoituja taskuja matkailuajoneuvoille.

Caravan-paikkoja on yhteensä 35, joista 30 on varustettu sähköllä. Vaunupaikat on aikanaan tehty kunnolla, ja maasto on routimatonta hiekkakangasta.

Männikkörinteen reunalla, jyrkästi järvelle laskevan rinteen partaalla on rivi leirintämökkejä. Vanhempi, tunnelmallinen ja järeistä hirsistä tehty aitta majoittaa kahdessa kerroksessa. Hotelli Kalevalan vierestä löytyy lisäksi vuokralle Sotkan kämppä. Vanha savottakämppä on uudistettu nykyajan mukavuuksilla.

Mäen laella on kaksi huoltorakennusta. Niistä löytyvät vessat, pesupaikat ja suihkut sekä keittiö-, tiskaus ja pyykinpesupaikat. Tilat ovat päällepäin siistit ja edustavat vanhaa 70-luvun leirintäaluetyyliä.

Huoltorakennusten lomassa on vesipiste sekä kemssantyhjennys. Sisääntulotien portilla on toimistorakennus, jossa on myös oleskelutila ja takka. Toimistossa ei ole jatkuvaa miehitystä. Vastaanotto toimii viereisellä Pohjolan talolla päiväsaikaan. Muulloin muodollisuudet hoidetaan soittamalla toimistolta löytyvään numeroon.

– Erilaisia uudistus- ja rakennustoimia on vireillä, mutta ne odottavat vielä omistajan eli kaupungin ratkaisuja, Lehtonen suunnittelee.

Pohjolan talon ravintola palvelee kesällä joka päivä. Kalevalakylän ja leirintäalueen välimaastossa on frisbeegolfrata sekä lasten leikkipaikka. Talvisotamuseo on lyhyen kävelymatkan päässä.

Juhlatakomo.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Lepoa ja lomailua Lentiirassa

Lepoa ja lomailua Lentiirassa

Lentiira on pieni 180 asukkaan kylä kahden jär­ven välisellä harjulla. Järvi ylitetään maakan­naksen ja sillan kautta, ja kohta tullaan Petäjä­niemelle Lentiiran lomakylään.

Kattivankkurissa vanhakin nuortuu

Kattivankkurissa vanhakin nuortuu

Kattivankkuri on SF-Caravan Kainuu ry:n ylläpitämä caravan-alue, joka sijaitsee aivan Vuokatinrinteiden juurella, laskettelukeskuksen oman leirinnän vieressä. – Tiivis yhteistyö Vuokatinrinteiden kanssa on toiminut erittäin hyvin siitä lähtien, kun alueemme avattiin vuonna 1994, sanoo Kattivankkuri-toimikunnan puheenjohtaja Juhani Lukkari.

Oulujärven Lomakylä – Elämäntapana 20 vuotta

Oulujärven Lomakylä – Elämäntapana 20 vuotta

Kuhmolainen Esa Hannukainen on luotsannut Oulujärven Lomakylää jo parikymmentä vuotta. Mukana juonessa on vaimo Hannele aina silloin kun vakituisesta työstään ehtii.