Kuhmon korpimaisemissa

Kalevala Camping sijaitsee komeata hongikkoa kasvavalla mäellä nelisen kilometriä Kuhmon keskustasta.

Leirintäalue toimi aiemmin nimellä Kalevala Spirit, ja oli myös jonkin aikaa suljettuna. Nykyisin leirintäaluetta sekä viereistä Pohjolan taloa pyörittää Kalevalan Juhlatakomo oy, jolla on myös ravintola- ja ohjelmapalveluita.

Vaikka Kuhmon keskusta on lähellä, leirintäalue sijaitsee korpimaisen järviluonnon sylissä. Alueen takaosassa rinne laskeutuu jyrkästi alas hiekkarannalle. Sieltä pääsee viereiseen Harakkasaareen joskus jopa kahlaamalla.

Saaresta alkaakin jo Havukka-ahon ajattelijasta tuttu Lentuan luonnonsuojelualue. Luonnonsuojelualueeseen kuuluvassa Lammasjärvessä uivat myös Kalevala Campingin asukkaat. Hienohiekkaisen ja lapsille sopivan matalan rannan äärellä on kaksi hirsistä saunarakennusta. Toisessa on omat saunatilat miehille ja naisille.

Molemmissa saunatiloissa on löylyhuoneet, pukuhuoneet ja suihkutilat. Kaikille asukkaille on yleiset saunavuorot iltaisin viidestä kahdeksaan.

Toisessa rakennuksessa on tilaussaunana tilava savusauna, suihkut ja takkahuone. Savusauna lämmitetään keskiviikkoisin ja lauantaisin.

Rannassa on grillipaikka sekä vuokrattavia soutuveneitä, kanootteja ja sup-lautoja.

– Tarjolla on myös maasto- ja läskipyöriä. Rantaan on tulossa kesäkuun aikana uusi grillikota, Kalevalan Juhlatakomon Hannu Lehtonen kertoo.

Vaunupaikat mäen laella

Hiekkarannalta noustaan ylös pitkähköjä portaita. Puolessa välissä tasanteella on pöytä ja penkit – ja hieno maisema! Ylhäällä männikössä risteilee kapeita asvalttiteitä, joiden varrella on asvaltoituja taskuja matkailuajoneuvoille.

Caravan-paikkoja on yhteensä 35, joista 30 on varustettu sähköllä. Vaunupaikat on aikanaan tehty kunnolla, ja maasto on routimatonta hiekkakangasta.

Männikkörinteen reunalla, jyrkästi järvelle laskevan rinteen partaalla on rivi leirintämökkejä. Vanhempi, tunnelmallinen ja järeistä hirsistä tehty aitta majoittaa kahdessa kerroksessa. Hotelli Kalevalan vierestä löytyy lisäksi vuokralle Sotkan kämppä. Vanha savottakämppä on uudistettu nykyajan mukavuuksilla.

Mäen laella on kaksi huoltorakennusta. Niistä löytyvät vessat, pesupaikat ja suihkut sekä keittiö-, tiskaus ja pyykinpesupaikat. Tilat ovat päällepäin siistit ja edustavat vanhaa 70-luvun leirintäaluetyyliä.

Huoltorakennusten lomassa on vesipiste sekä kemssantyhjennys. Sisääntulotien portilla on toimistorakennus, jossa on myös oleskelutila ja takka. Toimistossa ei ole jatkuvaa miehitystä. Vastaanotto toimii viereisellä Pohjolan talolla päiväsaikaan. Muulloin muodollisuudet hoidetaan soittamalla toimistolta löytyvään numeroon.

– Erilaisia uudistus- ja rakennustoimia on vireillä, mutta ne odottavat vielä omistajan eli kaupungin ratkaisuja, Lehtonen suunnittelee.

Pohjolan talon ravintola palvelee kesällä joka päivä. Kalevalakylän ja leirintäalueen välimaastossa on frisbeegolfrata sekä lasten leikkipaikka. Talvisotamuseo on lyhyen kävelymatkan päässä.

Juhlatakomo.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Lumilajien Kattivankkuri

Lumilajien Kattivankkuri

Kattivankkuri on kohta viisikymppisiään juhlivan SF-Caravan Kainuu ry:n oma alue. Alue on silmiinpistävän siisti ja toimii noin viiden hehtaarin alueella, joka on osin nurmikkoa, osin sorapohjaista kenttää.

Luonnon helmaan Nuasjärven rannalle

Luonnon helmaan Nuasjärven rannalle

Leirintäoppaan mukaan Vuokatin seudulta löytyy kahden rinne-campingin lisäksi kolme ympärivuotiseksi merkittyä aluetta: Niemelän lomamökit, Naapurivaara ja Vuokatinranta. Ne kaikki sijaitsevat luonnonkauniin Nuasjärven rannalla.

Kurssikeskus sopii myös karavaanarille

Kurssikeskus sopii myös karavaanarille

Vuokatinrannan nimestä voisi päätellä, että paikka olisi järven rannalla, mutta Vuokatinjärveä kartasta ei löydy. Vuokatinranta sijaitsee Nuasjärven rannassa.