Laahtanen – lepposa levähyspaekka

Vaikka Laahtanen rajoittuu ohikulkevaan tiehen, alueella on omaa rauhaa.

Ristijärvellä sijaitsevassa Laahtasen lomakes­kuksessa on aloittanut tänä vuonna uusi yrit­täjä.

– Toiminta alueella säilyy ennallaan, mutta uu­distuksiakin pohditaan. Alueen suhteen tehdään pit­kän aikavälin suunnitelmia, ukrainalainen Oleksandr Shumakov kertoo.

Ristijärven ja Sotkamon välinen tie numero 888 on hiljainen, koska tien varrella on vähänlaisesti asutusta. Laahtasen alue kasvaa tiheää männikköä, ja maasto las­keutuu nopeasti alas järveä kohti. Harvakseen ohiaja­vien autojen ääni häviää nopeasti kuulumattomiin.

Omaa rauhaa tuo myös se, että alueella on vain kuusi sähköpaikkaa matkailuajoneuvoille. Laahtasessa panostetaan enemmän mökkien vuokraukseen, mut­ta mökitkin ovat harvakseltaan kauempana sijaitsevan harjun metsikössä. Kahden ja kolmen hengen mökkejä on yhteensä kymmenen. Isommissa on muun muassa wc, suihku, keittiönurkkaus, jääkaappi ja tv.

Alueen portilla on toimistorakennus, jossa toimii myös kahvila. Heti toimiston takana on huoltoraken­nus, jossa on vessat ja suihkut. Toisessa päässä tum­manruskeaa hirsirakennusta on keittiö.

Uutta lapsille on täksi kesäksi pystytetty trampolii­ni. Lisää keinuja on suunnitteilla.

 Vain kuusi sähköpaikkaa

Matkailuajoneuvopaikat ovat heti toimiston takana mäen harjanteen reunalla. Männikön ansiosta paikat ovat melko varjoisia koko päivän, mikä on helteellä hyvä asia.

Rinne putoaa vaunupaikoilta melko jyrkästi, ja al­haalla kimmeltää luonnontilaisen järven pinta. Laah­tanen on kolmen kilometrin mittainen pitkulainen järvi, jossa on muutama saari. Lomakeskus sijaitsee järven itärannalla, joten rantaan paistaa aurinko päi­vällä ja illalla. Järven kirkas vesi on peräisin pohjave­silähteistä.

Alhaalla rannassa on toinen alueen grillipaikoista. Hieno rentoutumispaikka löytyy myös alueeseen kuu­luvasta Papinniemestä. Niemeltä pääsee myös muka­vasti uimaan.

Toinen uimapaikka on tilaussaunan edustalla. Hir­sinen sauna sijaitsee vaunualueen ja mökkien keskivai­heilla. Perhesaunan voi varata kohtuuhintaan.

– Yleisiä saunavuoroja ei pystytä pienessä saunassa järjestämään, mutta selvitystyön alla on laajennus, Shumakov suunnittelee.

Reitti erämaajärven ympäri

Laahtasen järveen pääsee tutustumaan alueen soutuveneellä, jonka käyttö sisältyy yöpymismaksuun. Kalaakin järvestä nousee. Järven toisessa päässä on nuotiopaikka virkistyskalastajille

Sinne vie lomakeskuksesta polku, joka on osa koko järveä kiertävästä retkeilyreitistä. Vaellusreitti kulkee siltojen kautta pikkusaariin ja toiselle puolelle järveä. Suo-osuudet ylitetään pitkospuilla

Reitin varrella on laavuja ja nuotiopaikkoja. Kyltein on merkitty hiilimiiluja, sodan aikaisia juoksuhautoja sekä harvinaisia kruunun ja torpparien rajakiviä. Suolla saattaa hiljaa liikkuva nähdä myös peuroja.

Samalla kävelyreissulla voi pistäytyä tien toisella puolella Tuomaanjoen Laahtaankoskella. Sen rannassa oleva laavu soveltuu myös yöpymiseen. 18 kilometrin päässä Ristijärvellä on Suojeluskunta- ja lottanäyttely sekä koulumuseo 1950-luvulta.

Laahtanen.com

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Järvimaisemaa päätien tuntumassa

Järvimaisemaa päätien tuntumassa

Kun ajetaan Kajaanista pohjoiseen, noin 40 ki­lometrin päästä viitostien viereltä löytyy Ris­tijärven Pirtti Camping. Nykyään alue näkyy päätielle, sillä tien ja alueen välistä metsää on raivattu.

Kuhmon korpimaisemissa

Kuhmon korpimaisemissa

Leirintäalue toimi aiemmin nimellä Kalevala Spirit, ja oli myös jonkin aikaa suljettuna. Nykyisin leirintäaluetta sekä viereistä Pohjolan taloa pyörittää Kalevalan Juhlatakomo oy, jolla on myös ravintola- ja ohjelmapalveluita.

Liki nelikymppinen Kohtauspaikka

Liki nelikymppinen Kohtauspaikka

Kohtauspaikka sijaitsee Oulujärvestä etelään pistävän Vuottolahden rannalta. Portilla meitä tervehtii kaksi suurta puusta veistettyä karhupatsasta.