Upea Manamansalon leirintäalue

Manamansalon suosituin matkakohde on Metsähallituksen retkeilyalue sekä sen yhteydessä sijaitseva Manamansalon Leirintäalue.

Manamansalon leirintäalueen huoltorakennukset ovat laadukkaita, mutta luontoon sopivia. Siisteydestä huolehtii joukko kesätyötekijöitä. Leirintäalue on Metsähallituksen omistuksessa, mutta alueen hoito on ollut jo vuosia yksityisen yrityksen hoidossa.

Suuressa päärakennuksessa on ravintola A-oikeuksin sekä tilava terssi. Samassa yhteydessä hoidetaan vieraiden kirjautumiset ja maksut. Ravintolan keittiö valmistaa makoisia pizzoja sekä sesonkiaikana tuoretta leipää aamuksi. Myynnissä on myös kuivamuonatyyppisiä elintarvikkeita.

Lähempänä porttia on huoltorakennus, jossa on kemssan tyhjennys, ajokaivo ja juomavesiletku. Rakennuksesta löytyvät myös vessat.

Päärakennuksesta rannan suuntaan löytyy lisää huoltorakennuksia. Yhdessä on vessat ja suihkut, toisessa keittiö tiskipaikkoineen sekä lasten leikkihuone sadepäiviksi. Poutasäällä leikitään suurella leikkialueella, josta löytyy monenlaista kiipeilyhärveliä, liukumäkeä ja keinua.

Lapsiperheet voivat leiriytyä aivan leikkialueen viereen. Hellepäivinä parasta leikkialuetta on hieno hiekkaranta ja matalat rantavedet. Aurinko paistaa rantaan koko päivän aivan aikaisinta aamua lukuun ottamatta.

Tilavaa leiriytyä

Manamansalon leiriytymispaikat ovat kuivalla hiekkakankaalla komeassa männikössä. Osa telttailu- ja vaunualueesta sijaitsee aivan rantapenkereen vierellä. Matkailuajoneuvoalueella risteilee kapeita asvalttiteitä, ja ajoneuvopaikat ovat niiden varrella vinottaisissa taskuissa, joihin on helppo ajaa.

Asvalttialueella on 140 sähköistettyä ajoneuvopaikka. Lisäksi löytyy kolmisenkymmentä paikkaa ilman sähköä. Ne on sijoitettu samalle metsäalueelle, jolla myös telttaillaan.

Alueella on myös joitakin kausipaikkoja. Myös mökkejä löytyy. Mökeistä osa on oman lammen rannalla kolmen kilometrin päässä.

Runsaasti reippailureittejä

Manamansalon leirintäalue on ulkoilua, retkeilyä ja kalastusta harrastavien suosikkipaikka. Kalastajia liikkuu järvellä sekä alueen pienillä suppalammilla. Oulujärven retkeilyalue on kokoelma merellisen aavoja järvenselkiä, pikkusaaria ja rantojen karuja hiekkadyynejä. Suomen ainoan sisävesien retkeilyalueen pinta-ala on 78 neliökilometriä.

Manamansalon leirintäalueen ympäristössä on 17 kilometriä merkittyjä reittejä. Polut kulkevat kuivilla mäntykankailla ja sopivat myös maastopyörille. Reittien varrella on erilaisia tulentekopaikkoja, laavuja, kotia, nuotiopaikkoja ja keittokatoksia. Paikat ovat siistejä ja hyvin hoidettuja.

Retken jälkeen on mukava palata leiriin ja huuhtoa hiet pois tilaussaunassa. Kaksi saunaa löytyy omasta rauhasta rantaharjun takaa, pienen lammen rannalla. Täällä saa saunoa ja uida rauhassa vaikka nakuna.

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Erämaata päätien lähellä

Erämaata päätien lähellä

Leirintäalue on aikanaan ollut soranottopaik­ka, mutta on toiminut sen jälkeen jo 30 vuotta leirintäalueena. Puustoa on kasvanut kovasti, mutta kuivalla hiekkamaalla kasvusto uusiutuu hitaas­ti, ja sorakuopan reuna-alueet ovat vielä havaittavissa.

Vaunulta suoraan päähisseille

Vaunulta suoraan päähisseille

Vuokatinrinteiden caravan-alueella kaikki rinnepalvelut ovat lähellä, sillä Vuokatin päähissit eli pohjoisrinteiden ala-asema ovat heti aidan toisella puolella. Vuokatinrinteiden caravan-alue on nimensä mukaisesti yhtä rinteiden kanssa ja on auki ainoastaan talvisaikaan laskettelukaudella.

Lumilajien Kattivankkuri

Lumilajien Kattivankkuri

Kattivankkuri on kohta viisikymppisiään juhlivan SF-Caravan Kainuu ry:n oma alue. Alue on silmiinpistävän siisti ja toimii noin viiden hehtaarin alueella, joka on osin nurmikkoa, osin sorapohjaista kenttää.