Upea Manamansalon leirintäalue

Manamansalon suosituin matkakohde on Metsähallituksen retkeilyalue sekä sen yhteydessä sijaitseva Manamansalon Leirintäalue.

Manamansalon leirintäalueen huoltorakennukset ovat laadukkaita, mutta luontoon sopivia. Siisteydestä huolehtii joukko kesätyötekijöitä. Leirintäalue on Metsähallituksen omistuksessa, mutta alueen hoito on ollut jo vuosia yksityisen yrityksen hoidossa.

Suuressa päärakennuksessa on ravintola A-oikeuksin sekä tilava terssi. Samassa yhteydessä hoidetaan vieraiden kirjautumiset ja maksut. Ravintolan keittiö valmistaa makoisia pizzoja sekä sesonkiaikana tuoretta leipää aamuksi. Myynnissä on myös kuivamuonatyyppisiä elintarvikkeita.

Lähempänä porttia on huoltorakennus, jossa on kemssan tyhjennys, ajokaivo ja juomavesiletku. Rakennuksesta löytyvät myös vessat.

Päärakennuksesta rannan suuntaan löytyy lisää huoltorakennuksia. Yhdessä on vessat ja suihkut, toisessa keittiö tiskipaikkoineen sekä lasten leikkihuone sadepäiviksi. Poutasäällä leikitään suurella leikkialueella, josta löytyy monenlaista kiipeilyhärveliä, liukumäkeä ja keinua.

Lapsiperheet voivat leiriytyä aivan leikkialueen viereen. Hellepäivinä parasta leikkialuetta on hieno hiekkaranta ja matalat rantavedet. Aurinko paistaa rantaan koko päivän aivan aikaisinta aamua lukuun ottamatta.

Tilavaa leiriytyä

Manamansalon leiriytymispaikat ovat kuivalla hiekkakankaalla komeassa männikössä. Osa telttailu- ja vaunualueesta sijaitsee aivan rantapenkereen vierellä. Matkailuajoneuvoalueella risteilee kapeita asvalttiteitä, ja ajoneuvopaikat ovat niiden varrella vinottaisissa taskuissa, joihin on helppo ajaa.

Asvalttialueella on 140 sähköistettyä ajoneuvopaikka. Lisäksi löytyy kolmisenkymmentä paikkaa ilman sähköä. Ne on sijoitettu samalle metsäalueelle, jolla myös telttaillaan.

Alueella on myös joitakin kausipaikkoja. Myös mökkejä löytyy. Mökeistä osa on oman lammen rannalla kolmen kilometrin päässä.

Runsaasti reippailureittejä

Manamansalon leirintäalue on ulkoilua, retkeilyä ja kalastusta harrastavien suosikkipaikka. Kalastajia liikkuu järvellä sekä alueen pienillä suppalammilla. Oulujärven retkeilyalue on kokoelma merellisen aavoja järvenselkiä, pikkusaaria ja rantojen karuja hiekkadyynejä. Suomen ainoan sisävesien retkeilyalueen pinta-ala on 78 neliökilometriä.

Manamansalon leirintäalueen ympäristössä on 17 kilometriä merkittyjä reittejä. Polut kulkevat kuivilla mäntykankailla ja sopivat myös maastopyörille. Reittien varrella on erilaisia tulentekopaikkoja, laavuja, kotia, nuotiopaikkoja ja keittokatoksia. Paikat ovat siistejä ja hyvin hoidettuja.

Retken jälkeen on mukava palata leiriin ja huuhtoa hiet pois tilaussaunassa. Kaksi saunaa löytyy omasta rauhasta rantaharjun takaa, pienen lammen rannalla. Täällä saa saunoa ja uida rauhassa vaikka nakuna.

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Kattivankkurissa vanhakin nuortuu

Kattivankkurissa vanhakin nuortuu

Kattivankkuri on SF-Caravan Kainuu ry:n ylläpitämä caravan-alue, joka sijaitsee aivan Vuokatinrinteiden juurella, laskettelukeskuksen oman leirinnän vieressä. – Tiivis yhteistyö Vuokatinrinteiden kanssa on toiminut erittäin hyvin siitä lähtien, kun alueemme avattiin vuonna 1994, sanoo Kattivankkuri-toimikunnan puheenjohtaja Juhani Lukkari.

Martinlahdessa leiriydytään rannan tuntumaan

Martinlahdessa leiriydytään rannan tuntumaan

Pohjoisesta ajettaessa ensimmäisenä tulee vastaan caravan-alue, joka kantaa nykyisin nimeä Manamasalon Portti. Aikaisemmin alueen nimenä oli Manamansalon Helmi, joskin tienviitassa lukee edelleen Martinlahti.

Kultahiekoilla askel ovelta hiekkarannalle

Kultahiekoilla askel ovelta hiekkarannalle

Manamansalon Kultahiekoilla on nimensä mukaisesti kullanhohtoinen ja hienohiekkainen ranta, jota jatkuu etelään ainakin kilometrin verran. Avoin ranta lupaa auringonottoa koko päiväksi.