Rauhallista luontoa ja kalavesiä

Lentuankosken leirintäalue on palvellut matkailijoita Kuhmossa kohta jo 60 vuoden ajan.

Alle 15 kilometrin päässä Kuhmosta sijaitsevan Lentuankoski Campingin majoitustoiminta alkoi maanviljelyksen ohessa vuonna 1965.

Ensimmäiset matkailijat osuivat kalaisalle paikalle sattumalta ja pyysivät silloisilta maanomistajilta lupaa pystyttää telttansa. Näin alkoi Anni ja Ilmo Ahtosen pienimuotoinen leirintätoiminta, joka jalostui pikku­hiljaa nykyiseen muotoonsa.

Maatila on maisemallisesti ihanteellisella paikal­la. Pellot ovat Lammasjärven Autiolahden rannassa, talo Lentuanjärven ja siitä laskevan Lentuankosken rannassa.

Talon kohdalla virta on jo rauhoittunut tarjoten leppoisan rannan grillipaikalle ja soutuveneille. Kos­ki kuohuu voimakkaampana yläjuoksulla, jonne kala­miehet pääsevät viidessä minuutissa merkittyä polkua pitkiin. Hieman kauempana on Välisuvannolla laavu ja tulentekopaikka.

Lentuan luontopolut ja Lentuajärvi ovat hienoja tu­tustumiskohteita.

Nuoremman polven hoidossa

Vuonna 2001 Lentuankoskella suoritettiin sukupol­venvaihdos. Aila Heikkinen sekä Jouko, Jorma ja Juha Ahtonen jatkavat vanhempiensa jälkeen lei­rintäalueen pitämistä. Pienen perheyrityksen toimi­ta näkyy vierailijalle siisteytenä ja pienistäkin asiois­ta huolehtimisena.

Leppoisalla ja ystävällisellä alueella viihdytään pi­dempäänkin. Monet palaavat alueelle vuosi toisen­sa jälkeen.

– Syypäitä tähän ovat marja- ja riistamaastot se­kä kalaisat vedet. Lentuankoskesta ja järvestä nou­see nykyisin harjusta, kuhaa ja ahventa, Juha Ahto­nen kertoo.

Kalastuslupia saa alueen toimistos­ta. Leirintäalueen toimisto on vanhas­sa maalaistalon asuinrakennuksessa.

Vanha ja uusi alue

Lentuankoskella voi majoittua teltalla tai matkailuajoneuvolla. Paikkoja kara­vaanareille löytyy niemeltä sekä uudemmalta alueelta joen rannalta. Uudemman kentän sorakäytävät kanta­vat kaikilla keleillä myös raskaammat matkailuautot ja vaunuyhdistelmät.

Tilaa alueella on 50 matkailuajoneuvolle, ja sähköpaikkoja on 34. Kaikki paikat ovat avaria ja aurinkoisia läpi päivän. Nurmikentällä sijaitsevat leirintäpaikat ovat vapaasti valittavissa.

Tarjolla on myös mökkimajoitusta kahden majoittujan leirintämökeistä 6–8 henkilön Jokela-taloon. Mökkikylä sijaitsee hienolla männikkökankaalla järven rannalla, joka sijaitsee noin 300 metrin päässä varsinaiselta alueelta.

Piha-alueen toisella reunalla on huoltorakennus, jossa on vessat ja hyvät keittiötilat. Rannassa on kaksi saunarakennusta, vanha sekä uusi, ja niiden edessä rannassa uimalaituri. Vanhemman hirsisaunan vieressä on nostalginen harmaa hirsiaitta, joka sekin toimii majoitustilana.

Leiriytyjät voivat lainata ilmaiseksi mato-onkia ja pihapelejä. Sadekelin varalle löytyy kesälukemista ja sisäpelejä.

Lentuankoski.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Paltamo Caravan sopii golffarille

Paltamo Caravan sopii golffarille

Paltamon kenttä valmistui täyteen mittaansa vuonna 2000. Kahdeksantoista väylän lisäksi Paltamossa on range pitkien lyöntien harjoitteluun sekä pitchi- ja puttiharjoituspaikat.

Auringon palvontaa ja tanssi-iltoja

Auringon palvontaa ja tanssi-iltoja

Camping Vonkka sijaitsee noin kolme kilo­metriä Hyrynsalmen keskustasta. Alue toimi aiemmin nimellä Villi Vonkka.

Liki nelikymppinen Kohtauspaikka

Liki nelikymppinen Kohtauspaikka

Kohtauspaikka sijaitsee Oulujärvestä etelään pistävän Vuottolahden rannalta. Portilla meitä tervehtii kaksi suurta puusta veistettyä karhupatsasta.