Liki nelikymppinen Kohtauspaikka

Kohtauspaikka löytyy Oulujärven eteläpuolelta lähes päätien varrelta matkalla Kajaanista länteen.

Kohtauspaikka sijaitsee Oulujärvestä etelään pistävän Vuottolahden rannalta. Portilla meitä tervehtii kaksi suurta puusta veistettyä karhupatsasta. Toimistorakennus löytyy hieman peremmältä.

Kohtauspaikka on edesmenneen puuseppä Jussi Tolsan elämäntyö. Alueen caravan-toiminta lähti liikkeelle vuonna 1983 maatilamatkailusta. Tolsa itse oli karavaanari, ja hänen rantapaikkansa houkutteli vaunututtuja poikkeamaan. Väkeä alkoi tulla lisää, ja he ehdottivat alueen laajentamista.

Lähes kaikki itsetehtyä

Rantaan nousi sauna vuonna 1991. Päärakennuksen lähelle keskitettiin grillirakennus, tanssilava sekä suurehko keittiörakennus tiskipaikkoineen. Kaikki nämä kolme rakennusta ovat monikulmaisia. Kohtauspaikan rakennukset pystytettiin itse. Sen lisäksi isäntä teki niihin itse kaikki huonekalut ja keittiökalusteet omassa puusepän yrityksessään.

Päärakennuksesta löytyy vessojen ja suihkujen lisäksi talvilämmin keittiö, tiskipaikka ja pyykinpesukone. Saman katon alta toimii myös toimisto sekä baari terasseineen. Tilaussaunan yhteydessä on kodikas kokoontumistila baaritiskeineen.

Yleinen sauna lämmitetään kesällä keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin, talvella lauantaisin. Saunasta pääsee pulahtamaan puhdasvetiseen Oulujärveen. Rannassa on hyvä ja matala hiekkapohja, mutta uimareille on myös hyvä laituri, joka levenee päästään pieneksi oleskelupaikaksi aurinkotuoleineen.

Rannassa on myös toinen jämerä uimalaituri sekä venelaiturit. Ja Ahti suo tunnetusti antejaan Oulunjärvestä. Kesäisin järjestettävien uistelukisojen saalismäärät ovat muhkeita.

Uusi omistaja, uudet isännät

Nykyisin Kohtauspaikan omistaa Jussin poika Markku Tolsa. Omien töiden vuoksi Markulla ei ollut mahdollisuutta hoitaa aluetta.

– Mielessä kävi jopa paikan sulkeminen. Onneksi hieno paikka pysyy kuitenkin auki, kun kausipaikkalaispariskunta Raija ja Martti Koivunen alkoivat hoitaa vastaanottoa talkootyönään.

Jussi ehti aloittaa päärakennuksen laajennuksen valamalla betonilaatan perustaksi. Tälle projektille on suunnitteilla jatkoa ensi vuonna, Markku Tolsa kertoo.

Kohtauspaikka caravan-alueena on kohtuullisen suurikokoinen, mutta laajana alueena avara ja rauhallinen. Sähköpaikkoja on yhteensä sata. Suurimmalla osalla paikkoja kasvaa hyvää nurmikkoa. Osa vaunupaikoista on lähellä rantaa.

Kausipaikkalaisia alueella on alun kolmattakymmentä vaunua. Leireilijät tulevat ympäristökunnista. Oulusta Kohtauspaikkaan tulee matkaan noin 160 kilometriä.

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Perinteikäs ja kiva Kohtauspaikka

Perinteikäs ja kiva Kohtauspaikka

Jussi Tolsa aloitti maatilamatkailulla Vuottolahden rannalla vuonna 1983. Rantapaikka houkutteli paikalle Jussin karavaanarituttuja, jotka ehdottivat alueen laajentamista.

Luonnon helmaan Nuasjärven rannalle

Luonnon helmaan Nuasjärven rannalle

Leirintäoppaan mukaan Vuokatin seudulta löytyy kahden rinne-campingin lisäksi kolme ympärivuotiseksi merkittyä aluetta: Niemelän lomamökit, Naapurivaara ja Vuokatinranta. Ne kaikki sijaitsevat luonnonkauniin Nuasjärven rannalla.

Kultahiekoilla askel ovelta hiekkarannalle

Kultahiekoilla askel ovelta hiekkarannalle

Manamansalon Kultahiekoilla on nimensä mukaisesti kullanhohtoinen ja hienohiekkainen ranta, jota jatkuu etelään ainakin kilometrin verran. Avoin ranta lupaa auringonottoa koko päiväksi.