Liki nelikymppinen Kohtauspaikka

Kohtauspaikka löytyy Oulujärven eteläpuolelta lähes päätien varrelta matkalla Kajaanista länteen.

Kohtauspaikka sijaitsee Oulujärvestä etelään pistävän Vuottolahden rannalta. Portilla meitä tervehtii kaksi suurta puusta veistettyä karhupatsasta. Toimistorakennus löytyy hieman peremmältä.

Kohtauspaikka on edesmenneen puuseppä Jussi Tolsan elämäntyö. Alueen caravan-toiminta lähti liikkeelle vuonna 1983 maatilamatkailusta. Tolsa itse oli karavaanari, ja hänen rantapaikkansa houkutteli vaunututtuja poikkeamaan. Väkeä alkoi tulla lisää, ja he ehdottivat alueen laajentamista.

Lähes kaikki itsetehtyä

Rantaan nousi sauna vuonna 1991. Päärakennuksen lähelle keskitettiin grillirakennus, tanssilava sekä suurehko keittiörakennus tiskipaikkoineen. Kaikki nämä kolme rakennusta ovat monikulmaisia. Kohtauspaikan rakennukset pystytettiin itse. Sen lisäksi isäntä teki niihin itse kaikki huonekalut ja keittiökalusteet omassa puusepän yrityksessään.

Päärakennuksesta löytyy vessojen ja suihkujen lisäksi talvilämmin keittiö, tiskipaikka ja pyykinpesukone. Saman katon alta toimii myös toimisto sekä baari terasseineen. Tilaussaunan yhteydessä on kodikas kokoontumistila baaritiskeineen.

Yleinen sauna lämmitetään kesällä keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin, talvella lauantaisin. Saunasta pääsee pulahtamaan puhdasvetiseen Oulujärveen. Rannassa on hyvä ja matala hiekkapohja, mutta uimareille on myös hyvä laituri, joka levenee päästään pieneksi oleskelupaikaksi aurinkotuoleineen.

Rannassa on myös toinen jämerä uimalaituri sekä venelaiturit. Ja Ahti suo tunnetusti antejaan Oulunjärvestä. Kesäisin järjestettävien uistelukisojen saalismäärät ovat muhkeita.

Uusi omistaja, uudet isännät

Nykyisin Kohtauspaikan omistaa Jussin poika Markku Tolsa. Omien töiden vuoksi Markulla ei ollut mahdollisuutta hoitaa aluetta.

– Mielessä kävi jopa paikan sulkeminen. Onneksi hieno paikka pysyy kuitenkin auki, kun kausipaikkalaispariskunta Raija ja Martti Koivunen alkoivat hoitaa vastaanottoa talkootyönään.

Jussi ehti aloittaa päärakennuksen laajennuksen valamalla betonilaatan perustaksi. Tälle projektille on suunnitteilla jatkoa ensi vuonna, Markku Tolsa kertoo.

Kohtauspaikka caravan-alueena on kohtuullisen suurikokoinen, mutta laajana alueena avara ja rauhallinen. Sähköpaikkoja on yhteensä sata. Suurimmalla osalla paikkoja kasvaa hyvää nurmikkoa. Osa vaunupaikoista on lähellä rantaa.

Kausipaikkalaisia alueella on alun kolmattakymmentä vaunua. Leireilijät tulevat ympäristökunnista. Oulusta Kohtauspaikkaan tulee matkaan noin 160 kilometriä.

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Vaunulta suoraan päähisseille

Vaunulta suoraan päähisseille

Vuokatinrinteiden caravan-alueella kaikki rinnepalvelut ovat lähellä, sillä Vuokatin päähissit eli pohjoisrinteiden ala-asema ovat heti aidan toisella puolella. Vuokatinrinteiden caravan-alue on nimensä mukaisesti yhtä rinteiden kanssa ja on auki ainoastaan talvisaikaan laskettelukaudella.

Lumilajien Kattivankkuri

Lumilajien Kattivankkuri

Kattivankkuri on kohta viisikymppisiään juhlivan SF-Caravan Kainuu ry:n oma alue. Alue on silmiinpistävän siisti ja toimii noin viiden hehtaarin alueella, joka on osin nurmikkoa, osin sorapohjaista kenttää.

Oulujärven Lomakylä – Elämäntapana 20 vuotta

Oulujärven Lomakylä – Elämäntapana 20 vuotta

Kuhmolainen Esa Hannukainen on luotsannut Oulujärven Lomakylää jo parikymmentä vuotta. Mukana juonessa on vaimo Hannele aina silloin kun vakituisesta työstään ehtii.