Historian siipien havinaa Kuusistossa

Kuusisto sijaitsee melko lähellä Turkua. Tietä pitkin matkaa Turun keskustaan kertyy vajaa 20 kilometriä.

Turun eteläpuolella sijaitsevasta Kuusiston saaresta löytyy 1200–1300-luvun vaihteessa perustetun katolisen kirkon linnan rauniot, jossa pitivät aikoinaan leiriä sotilaat ja kauppiaat. Piispanlinna purettiin uskopuhdistuksen aikaan Kustaa Vaasan käskystä. Linnan kiviä käytettiin muun muassa Turun esilinnan rakentamiseen.

Toisessa päässä saarta majailevat SF-Caravan Kaarina ry:n jäsenet. Alueelle johtaa kapea, mutta asvaltoitu tie.

– Kuusisto on tarkoitettu vain SF-Caravan ry:n jäsenille. Kausipaikkojen lisäksi vieraspaikkojakin riittää. Sähköpaikkoja on yhteensä 70, kertoo kausipaikoista vastaava Reima Virtanen.

Vaunukenttä on meren suuntaan viettävässä loivassa rinteessä, osittain pengerrettynä eri tasoon.

– Vapaat kausipaikatkin ovat vieraiden käytettävissä. Jopa niin, että kun kausipaikkalainen on palaamassa alueelle, hän odottaa toisaalla oman paikkansa vapautumista.

Kuusisto on avoinna ympäri vuoden. Isäntävuorot toimivat kesällä joka päivä. Keväällä ja syksyllä isäntäpäivystys on viikonloppuisin, muulloin Kuusisto on omatoimialue. Toki talvellakin alueella on usein kausipaikkalaisia huolehtimassa asioista, varsinkin viikonloppuina.

Hyvät huolto- ja kokoontumistilat

Alueen portilla on huoltorakennus, jossa on toimisto, tiskipaikka, kemssantyhjennys sekä vessat. Kesän 2016 aikana huoltorakennusta uudistettiin ja laajennettiin inva-wc:n ja -suihkun verran.

Toimiston viereisessä rakennuksessa on kokoontumistilat sekä suuri terassi. Alueen toisessa päässä, lähempänä rantaa on sauna, ulkotiskipaikka, grillimökki sekä aidattu leikkikenttä. Sauna lämmitetään talvella pääasiassa perjantaina ja lauantaina sekä juhlapyhinä. Kesäsesongin aikaan saunotaan joka päivä. Saunan yhteydessä on hyvät pesu- ja suihkutilat, tilava takkahuone sekä terassi merelle päin.

Talvellakin pääsee uimaan avantoon, jos rohkenee. Meri jäätyy tosin myöhään, eikä joinain talvina ollenkaan.

Monenlaisia tapahtumia

Kesäkauden tärkeimmät tapahtumat ovat jo perinteeksi muodostuneet kesäkauden avajaiset sekä juhannus. Kesäkauden päättäjäisiä on usein vietetty hattuteeman siivittämänä.

Talvikaudella juhlitaan pikkujoulua ja vuoden vaihtumista, eikä kevään suurta juhlaa vappuakaan sovi unohtaa.

Kesällä Kuusistosta saa lainaksi venettä, ja suojaisia vesistöjä löytyy melojillekin. Suurkaupunki Turun vaikutus näkyy rantarakentamisessa. Lähiseudulla on toinen toistaan upeampia kesähuviloita.

Kuusistosta etelään kohti Korppoota lähdettäessä päästään Saariston Rengastielle. Se on toiminnassa yhtälailla talvella kuin kesälläkin. Kuusiston caravan-alue onkin hyvä aloitus- tai lopetuspaikka Rengastietä kulkevalle karavaanarille.

Teksti ja kuva: Antti Henttonen. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 1/2019, caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Kuusiston saaressa leiriydytään

Kuusiston saaressa leiriydytään

Turun eteläpuolelta Kuusiston saaresta löytyy 1200–1300-luvun vaihteessa katolisen kirkon rakennuttaman linnan rauniot. Linnassa pitivät aikoinaan leiriä niin sotilaat kuin kauppiaatkin.

Leporanta uudistuu ja kehittyy jatkuvasti

Leporanta uudistuu ja kehittyy jatkuvasti

Virallisesti SF-Caravan Liedon seutu juhlii syntymäpäiviään maaliskuussa, epävirallisemmin sitten syksyllä. Yhdistyksen oma alue Leporanta valittiin vuonna 2012 Vuoden SFC-alueeksi.

Merellinen ympäristö houkuttelee Salorantaan

Merellinen ympäristö houkuttelee Salorantaan

Saloranta oli menossa jo osin tärviölle, mutta vuonna 2010 alueen vuokrasi SF-Caravan Naantali ry. Yhdistys on tehnyt valtavasti töitä alueen kunnostamisessa.