Merellinen ympäristö houkuttelee Salorantaan

Aikaisemmin Saloranta oli Naantalin kaupungin virkistysalue, jonne ei ulkopaikkakuntalaisilla ollut asiaa. Nyt kaikki on toisin.

Saloranta oli menossa jo osin tärviölle, mutta vuonna 2010 alueen vuokrasi SF-Caravan Naantali ry. Yhdistys on tehnyt valtavasti töitä alueen kunnostamisessa. Ensiksi alueella uusittiinkin sähköt, ja sitten tehtiin nurmikenttien salaojitus. Vuokrasopimus on voimassa vuoteen 2027 asti. Tämä varmistaa sen, että aluetta kannattaa kehittää.

Portilla sijaitsevasta uudesta päärakennuksesta löytyvät toimisto, oleskelutila sekä keittiö.

– Salorannassa on myös teollisuuskäyttöön tarkoitettu uuni, jossa leivotaan kesäaikaan sämpylöitä myyntiin, Sinikka Rainetsalo kertoo.

Päärakennuksen jälkeen alueelle rakennettiin jätevesien imeytyskenttä, ja vessojen lokasäiliöiden kokoa kasvatettiin. Viimeksi alueella remontoitiin wc-tilat, jolloin vanha rakennus rakennettiin käytännössä kokonaan uudelleen. Kaakeloiduissa huoneissa on vessat, suihkut, kemssantyhjennys ja tekninen tila.

– Seuraavana remonttilistalla taitaa olla saunarakennus. Saunarakennus on suurin piirtein vuodelta 1945. Sitä on remontoitu, mutta tila alkaa käydä pieneksi. Toinen vaihtoehto olisi rakentaa lähemmäs rantaa kokonaan uusi sauna. Sellainen on alueelle jo kaavoitettuna, yhdistyksen puheenjohtaja Kari Rainetsalo tuumii.

Luonnon rauhaa saariston keskellä

Hieno, merellinen ympäristö houkuttelee vierailijoita Salorantaan. Tarjolla on luonnon rauhaa saariston keskellä, mutta tieyhteydet Naantaliin ja Turkuun ovat hyvät.

Kesällä yöpyjiä tuovat Naantalin Muumimaailma sekä lauttaliikenne Naantalin ja Ruotsin välillä.

Salorannassa on 120 sähköpaikkaa. Mereen laskevalla loivalla nurmikkorinteellä ajoneuvoille on  hiekkataskut. Kausipaikkalaisille on 60 paikkaa. Puolet paikoista halutaan pitää vierailijoille.

– Vieraita tulee Suomesta, mutta myös ympäri Eurooppaa. Karavaanareita on poikennut Keski-Euroopasta, Unkarista ja Portugalista. Erikoisimpia vieraita taisi olla pariskunta Israelista, Kari Rainetsalo lisää.

Avantoon vaikka ilman saunaa

Talvisaikaan naiset ja miehet saunovat vuorotellen. Kesällä saunaruuhkaa helpottaa rantasauna. Uimalaiturilta pääsee kipuamaan upouusia portaita ylös kallion päälle saunalle ja saunan terassille.

Talvellakin pääsee kastautumaan. Uuden betoniponttonilaiturin viereen tehdään avanto, kun meri jäätyy. Saunaan on matkaa toistasataa metriä, mutta se ei kaikkia haittaa.

Salorannassa on talvisaikaan viikonloppuisin lähes aina joku paikalla hoitamassa isännän tehtäviä. Viikolla toimitaan omatoimialueena.

Kesällä alueella on isäntäpäivystys toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin.

Toukokuun lopussa Salorannassa järjestetään Aurinkofestivaalit. Perjantaisin on yleensä latotanssit orkesterin rytmittämänä ja lauantaina karaoketanssit.

 

Teksti ja kuva: Antti Henttonen. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 1/2019, caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Kasnäs Caravan: Etelään lomalle

Kasnäs Caravan: Etelään lomalle

Se avattiin kesällä 2015 ja on avoinna ympäri vuoden. 25 euron vuorokausihintaan sisältyy tänä talvena viereisen kylpylän ja kuntosalin vapaa käyttö.

Rauhallinen ja avara Kallionokka

Rauhallinen ja avara Kallionokka

Uudet yrittäjät Mikko Hietaoja ja Marianne Raitalahti-Hietaoja ottivat Kallionokan leirintäalueen ohjat vuoden 2023 alussa. Kallionokan alue on laaja ja avara.

Harvaluoto on jo yli nelikymppinen

Harvaluoto on jo yli nelikymppinen

Harvaluoto ei ole läpikulkureitillä, mutta sinne on kuitenkin mukava ajella hyväkuntoista tietä pitkin maaseutu- ja saaristomaisemia ihaillen. Perillä odottaa viiden hehtaarin siisti virkistysalue.