Saariston sylissä ja sivussa pääteiltä

Livonsaari Caravan sijaitsee meren äärellä keskellä saaristoluontoa.

Livonsaari Caravaniin on Naantalista 25 kilomet­riä ja Turusta 40.

– Alue on avoinna maaliskuun alusta lo­kakuun loppuun, kausipaikkalaisille ympäri vuoden. Isäntävelvoitetta ei ole, Livonsaaren yrittäjä Jari Vä­hätalo kertoo.

Alue valmistui vuonna 2000 harvaanasutulle Li­vonsaarelle. Sähköistettyjä matkailuajoneuvopaikko­ja on 130, mutta kahdeksan hehtaarin alue on avara.

Maasto on nurmikkopohjaa, ja matkailuajoneu­voille on tehty pitävät hiekkapohjaiset taskut. Paik­ka jakaantuu keskellä olevan metsäsaarekkeen an­siosta useampaan alueeseen. Tämä tuo myös maise­maan vaihtelua.

Osa matkailuajoneuvopaikoista on huoltoraken­nuksen lähellä, osa rannassa lähellä uimarantaa ja sau­naa. Myös metsäsaarekkeen suojissa on useita paik­koja. Rannasta löytyy myös muutama leirintämökki.

Kausipaikkoja Livonsaaressa on paljon, mutta vie­raspaikkoja pidetään aina riittävästi.

Hyvät huoltorakennukset

Uudehkossa ja siistissä huoltorakennuksessa on toi­misto sekä kesäkioski. Rakennuksessa on myös ves­sat ja suihkut sekä keittiö tiskipaikkoineen ja pyykki­tupineen.

Oleskelutilasta voi lainata kirjoja, petankin tai möl­kyn. Polkupyöräkin löytyy, jos omaa ei tullut mukaan. Lapsille on huoneeseen tehty leikkinurkkaus. Leikki­paikalla on muun muassa torni, liukumäki ja keinuja. Alueella on myös jalkapallokenttä.

Iltarientoihin ja kokoontumiseen löytyy latoon ra­kennettu riemuliiteri. Grillipaikkoja on kaksi, ja toinen grillikota on lähellä rantaa.

Kolme saunaa

Alueen päärakennuksessa on yksi ja rantasaunassa kaksi löylyhuonetta. Rantasauna on käytössä kesä­aikaan, mutta päärakennuksessa saunotaan ympä­ri vuoden.

– Lauantain kello 17–19 karavaanarisauna maksaa kuusi euroa henkilöltä. Perhesauna on varattavissa kaikkina viikonpäivinä, Vähätalo lisää.

Rantasaunan vieressä on hiekkapohjainen uima­ranta, joka syvenee loivasti puoleentoista metriin. Lai­turien päässä syvyyttä on kaksi metriä.

Nykyisin karavaanareilla on paljon koiria. Karva­kuonoille löytyykin oma uimapaikka.

Toisessa lahdelmassa on hyvät venelaiturit sekä kalanperkuupaikka, ja kalaa tulee ainakin verkoilla.

Hyvä tukikohta saariston tutkimiseen

Livonsaari on rauhallinen paikka lomailuun mutta myös hyvä tukikohta tutustua saariston nähtävyyksiin. Parin kilometrin päässä alueelta on Samppavuoren nä­kötorni 52 metriä merenpinnan yläpuolella. Sinne vie alueelta luontopolku (2,5 km).

Reilun parin kilometrin päässä on nostalginen ky­läkauppa, jossa toimii myös kahvila. Pienelle ilmaisel­le risteilylle pääsee lossilla. Se vie viereiseen Velkuan saareen, jolta löytyy muun muassa Cafe Laituri sekä pieni puinen Pyhän Henrikin kirkko vuodelta 1793.

Mannerhei­min syntymäkotiin Louhisaareen on matkaa noin 17 kilometriä. Livonsaari sijaitsee Saariston pienen rengastien var­rella.

Livonsaarencaravan.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Lapsiperheille ja tanssin ystäville

Lapsiperheille ja tanssin ystäville

Valasranta sijaitsee Pyhäjärven eteläpäässä, Kallionokan kanssa lähes vierekkäin. Alue on talkoilla hoidettu ja toimii isäntäperiaatteella.

Harvaluoto on jo yli nelikymppinen

Harvaluoto on jo yli nelikymppinen

Harvaluoto ei ole läpikulkureitillä, mutta sinne on kuitenkin mukava ajella hyväkuntoista tietä pitkin maaseutu- ja saaristomaisemia ihaillen. Perillä odottaa viiden hehtaarin siisti virkistysalue.

Kuusiston saaressa leiriydytään

Kuusiston saaressa leiriydytään

Turun eteläpuolelta Kuusiston saaresta löytyy 1200–1300-luvun vaihteessa katolisen kirkon rakennuttaman linnan rauniot. Linnassa pitivät aikoinaan leiriä niin sotilaat kuin kauppiaatkin.