Harvaluoto on jo yli nelikymppinen

SF-Caravan Piikkiö ry:n alue löytyy Harvaluodon saaresta Turun eteläpuolelta. Osa Kaarinan kunnan virkistysalueesta on vuokrattu karavaanarien käyttöön.

Harvaluoto ei ole läpikulkureitillä, mutta sinne on kuitenkin mukava ajella hyväkuntoista tietä pitkin maaseutu- ja saaristomaisemia ihaillen. Perillä odottaa viiden hehtaarin siisti virkistysalue. Maasto on loivasti mereen viettävää nurmikenttää sekä tukevaa mänty- ja sekametsää. Alueen lähistöltä löytyy muun muassa merkitty ulkoilureitti ja luontopolku. Mahtuupa alueelle täysikokoinen jalkapallokenttäkin.

Meidän vierailumme aikana pallokentällä oli menossa nuorten jalkapalloleiri. Leiriä varten alueen toiselta laidalta löytyi leirikeittiö sekä telttailualue.

Aurinkoiset vaunupaikat

Matkailuajoneuvopaikat rajautuvat pensasistutuksilla laajan nurmikkoalueen metsänpuoleiseen reunaan. Sähköpaikkoja on yhteensä 40. Laajempi nurmikkoaluekin on vierailijoiden sekä etenkin telttailijoiden käytettävissä. Lähellä porttia sijaitseva huoltorakennus on uudehko ja siisti. Vuonna 2007 talkoilla valmistuneeseen rakennukseen on keskitetty kaikki huoltotoiminnot eli vessat, suihkut sekä keittiö astianpesupaikkoineen. Toisessa päässä rakennusta on tilava ja viihtyisä kokoontumistila. Luettavaakin on varattuna runsaasti sadepäivien ratoksi.

Hyvä sauna ja hieno hiekkaranta

Rantaviivaa virkistysalueella, sekä siis myös karavaanareiden käytössä on noin 200 metriä. Rannassa on leikkikenttä, lentopallokenttä, grillikatos sekä sauna.

– Nämä kaikki ovat kunnan virkistysalueen kävijöiden käytettävissä. Hellepäivänä saattaakin rannassa olla uimareiden autoja kymmenittäin, mutta illaksi aina rauhoittuu. Sellaistakin olemme miettineet, että yhdistys hoitaisi saunan. Se vaatisi kuitenkin jatkuvaa päivystystä alueella, eikä siihen väkeä riitä, SF-Caravan Piikkiö ry:n puheenjohtaja Riitta Katajainen kertoo.

Kunnan sauna on kesäisin karavaanareidenkin käytössä pientä henkilömaksua vastaan. Perheen pienimmät saunovat ilmaiseksi. Saunarakennuksessa on kioski. Miehille ja naisille löytyvät omat pukuhuoneet sekä suihkut ja saunat. Saunarannassa on hyvä hiekkaranta ja tukeva laituri.

Kehitys kehittyy

Ensimmäinen vuokrasopimus Harvaluodon alueesta allekirjoitettiin 1981. Uudempi sopimus on voimassa vuoteen 2035. Pitkäaikainen sopimus helpottaa alueen kehittämistä, kun tiedossa on jatkuvuutta toiminnalle. Uusi sopimus helpotti myös päätöstä liittää caravan-alue kunnalliseen vesijohto- ja viemäriverkkoon vuonna 2015. Suuria investointeja ei kannata tehdä, jos tulevaisuus on epävarma.

– Syksyllä 2019 juhlimme Piikkiön yhdistyksen 40-vuotisjuhlia. Juhlateltan suojissa nautittiin lohi- ja lihakeittoa sekä kakkukahvit. Juhlissa kuultiin myös pitkään yhdistyksessä olleiden kertomuksia menneiltä ajoilta, Katajainen lisää.

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Naantalissa meri ja muumit ovat lähellä

Naantalissa meri ja muumit ovat lähellä

Naantali Campingilta satamaan on matkaa vain muutama sata meriä, ja Naantalin keskustakin löytyy aivan vierestä. Muumimaailmaan kertyy matkaa pari kilometriä.

Kasnäs Caravan: Etelään lomalle

Kasnäs Caravan: Etelään lomalle

Se avattiin kesällä 2015 ja on avoinna ympäri vuoden. 25 euron vuorokausihintaan sisältyy tänä talvena viereisen kylpylän ja kuntosalin vapaa käyttö.

Kuusiston saaressa leiriydytään

Kuusiston saaressa leiriydytään

Turun eteläpuolelta Kuusiston saaresta löytyy 1200–1300-luvun vaihteessa katolisen kirkon rakennuttaman linnan rauniot. Linnassa pitivät aikoinaan leiriä niin sotilaat kuin kauppiaatkin.