Ruissalossa on rokkia ja rauhaa

Turun tunnetuin viheralue on seitsemän kilometrin pituinen Ruissalo. Saaren erottaa mantereesta kapeat salmet.

Ruissalo on sekä luonnoltaan että kulttuurihistorialtaan arvokas ja moni-ilmeinen alue. Sen lehdot kuuluvat kansalliseen lehtojensuojeluohjelmaan, ja lähes koko saari liitettiin Natura 2000 -verkostoon.

Saarelta löytyy myös Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha, jossa on noin 5 000 eri kasvilajiketta. Jokakesäistä Ruisrock-festivaalia ei järjestetä vuonna 2020.

Ruissalon Saaronniemessä sijaitsee Ruissalo Camping. Alueen asvaltoitu matkailuvaunualue on talvisaikaan SF-Caravan Turun ry:n hoidossa. Kesäaikana, kun koko camping-alue laajoine nurmikenttineen on käytössä, leiriytyjistä huolehtii Turun kaupunki.

Ruissalon leirintäalueelle tullaan hyväkuntoista tietä pitkin. Matkailuajoneuvopaikat löytyvät sisääntulosta katsoen alueen perältä, läheltä rantaa. Paikkoja on 100, ja niistä 75 on varustettu sähköllä.

Suurimmalla osalla caravan-aluetta niin tiestö kuin tontitkin ovat asvaltoituja. Osa paikoista sijoittuu alueen keskellä olevalla mäen kumpareella puuston lomaan.

– Nurmikenttä on varattu Ruisrockin aikaan pelkästään telttailijoille. Muulloin viheralue käy karavaanareillekin, jos ei ole tarvetta verkkosähkölle, kertoo leirintäalueesta vastaava Hannu Toivonen.

Telttapaikkoja alueella on 300. Ruissalosta löytyy myös 16 majoitushuonetta.

Laadukkaat huoltotilat

Keskellä aluetta on moderni huoltorakennus. Siitä löytyvät vessojen ja suihkujen lisäksi avarat ja valoisat keittiötilat tiskipaikkoineen. Rakennusta kiertävä terassi levenee toisessa päässä katetuksi ulkoruokailutilaksi. Saman katon alta löytyy myös pyykinpesutila sekä kemssantyhjennyspaikka.

Alueen rannanpuoleisessa päässä caravan-paikkojen vieressä on vanhempi, mutta tekniikaltaan modernisoitu huoltorakennus. Talvisaikaan rakennus on karavaanareiden käytössä, isomman rakennuksen ollessa suljettuna. Tästä keltaisesta puutalosta löytyvät myös vessat, suihkut, saunatila sekä keittiö tiskipaikkoineen.

Niemen kärjessä on useampiakin grillipaikkoja. Rannan suuressa rakennuksessa on kaksi tilaussaunaa ympärivuotisessa ja yleisessä käytössä.

– Talvella saunalla kokoontuvat muun muassa avantouimarit. Niemen kärki on koko matkaltaan hyvää hiekkapohjaista uimarantaa, Toivonen lisää.

Leirintäalueen reunalla on vanha kartanomainen rakennus, jonka kesäkahvila Cafe Villa Saaro palvelee niin leiriytyjiä kuin muitakin alueella liikkuvia. Kahvilan vieressä on bussipysäkki. Linja 8 ajaa keskustaan ja takaisin.

Leirintäalueen portilta on kymmenen minuutin kävelymatka Ruissalon kylpylähotellille, jonka allasosastolla on kolme allasta. Uima- ja liikunta-altaissa vesi on 27-asteista, ja lämpimässä virkistysaltaassa lämpötila on 35 astetta. Allasosastolta pääsee myös mereen uimaan ympäri vuoden. Kylpylässä on kaksi saunaa sekä tilaussauna.

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Kesäniemi toimii ympäri vuoden

Kesäniemi toimii ympäri vuoden

SF-Caravan Turku ry:n Kesäniemi sijaitsee Turun pohjoispuolella Kustavintien varrella, noin 45 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Yhdistyksellä on käytössään viisi caravan-aluetta.

Leporanta uudistuu ja kehittyy jatkuvasti

Leporanta uudistuu ja kehittyy jatkuvasti

Virallisesti SF-Caravan Liedon seutu juhlii syntymäpäiviään maaliskuussa, epävirallisemmin sitten syksyllä. Yhdistyksen oma alue Leporanta valittiin vuonna 2012 Vuoden SFC-alueeksi.

Harvaluoto on jo yli nelikymppinen

Harvaluoto on jo yli nelikymppinen

Harvaluoto ei ole läpikulkureitillä, mutta sinne on kuitenkin mukava ajella hyväkuntoista tietä pitkin maaseutu- ja saaristomaisemia ihaillen. Perillä odottaa viiden hehtaarin siisti virkistysalue.