Ruissalossa on rokkia ja rauhaa

Turun tunnetuin viheralue on seitsemän kilometrin pituinen Ruissalo. Saaren erottaa mantereesta kapeat salmet.

Ruissalo on sekä luonnoltaan että kulttuurihistorialtaan arvokas ja moni-ilmeinen alue. Sen lehdot kuuluvat kansalliseen lehtojensuojeluohjelmaan, ja lähes koko saari liitettiin Natura 2000 -verkostoon.

Saarelta löytyy myös Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha, jossa on noin 5 000 eri kasvilajiketta. Jokakesäistä Ruisrock-festivaalia ei järjestetä vuonna 2020.

Ruissalon Saaronniemessä sijaitsee Ruissalo Camping. Alueen asvaltoitu matkailuvaunualue on talvisaikaan SF-Caravan Turun ry:n hoidossa. Kesäaikana, kun koko camping-alue laajoine nurmikenttineen on käytössä, leiriytyjistä huolehtii Turun kaupunki.

Ruissalon leirintäalueelle tullaan hyväkuntoista tietä pitkin. Matkailuajoneuvopaikat löytyvät sisääntulosta katsoen alueen perältä, läheltä rantaa. Paikkoja on 100, ja niistä 75 on varustettu sähköllä.

Suurimmalla osalla caravan-aluetta niin tiestö kuin tontitkin ovat asvaltoituja. Osa paikoista sijoittuu alueen keskellä olevalla mäen kumpareella puuston lomaan.

– Nurmikenttä on varattu Ruisrockin aikaan pelkästään telttailijoille. Muulloin viheralue käy karavaanareillekin, jos ei ole tarvetta verkkosähkölle, kertoo leirintäalueesta vastaava Hannu Toivonen.

Telttapaikkoja alueella on 300. Ruissalosta löytyy myös 16 majoitushuonetta.

Laadukkaat huoltotilat

Keskellä aluetta on moderni huoltorakennus. Siitä löytyvät vessojen ja suihkujen lisäksi avarat ja valoisat keittiötilat tiskipaikkoineen. Rakennusta kiertävä terassi levenee toisessa päässä katetuksi ulkoruokailutilaksi. Saman katon alta löytyy myös pyykinpesutila sekä kemssantyhjennyspaikka.

Alueen rannanpuoleisessa päässä caravan-paikkojen vieressä on vanhempi, mutta tekniikaltaan modernisoitu huoltorakennus. Talvisaikaan rakennus on karavaanareiden käytössä, isomman rakennuksen ollessa suljettuna. Tästä keltaisesta puutalosta löytyvät myös vessat, suihkut, saunatila sekä keittiö tiskipaikkoineen.

Niemen kärjessä on useampiakin grillipaikkoja. Rannan suuressa rakennuksessa on kaksi tilaussaunaa ympärivuotisessa ja yleisessä käytössä.

– Talvella saunalla kokoontuvat muun muassa avantouimarit. Niemen kärki on koko matkaltaan hyvää hiekkapohjaista uimarantaa, Toivonen lisää.

Leirintäalueen reunalla on vanha kartanomainen rakennus, jonka kesäkahvila Cafe Villa Saaro palvelee niin leiriytyjiä kuin muitakin alueella liikkuvia. Kahvilan vieressä on bussipysäkki. Linja 8 ajaa keskustaan ja takaisin.

Leirintäalueen portilta on kymmenen minuutin kävelymatka Ruissalon kylpylähotellille, jonka allasosastolla on kolme allasta. Uima- ja liikunta-altaissa vesi on 27-asteista, ja lämpimässä virkistysaltaassa lämpötila on 35 astetta. Allasosastolta pääsee myös mereen uimaan ympäri vuoden. Kylpylässä on kaksi saunaa sekä tilaussauna.

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Kuusiston saaressa leiriydytään

Kuusiston saaressa leiriydytään

Turun eteläpuolelta Kuusiston saaresta löytyy 1200–1300-luvun vaihteessa katolisen kirkon rakennuttaman linnan rauniot. Linnassa pitivät aikoinaan leiriä niin sotilaat kuin kauppiaatkin.

Vankkuri-Vehmaalla on toimintaa ympäri vuoden

Vankkuri-Vehmaalla on toimintaa ympäri vuoden

SF-Caravan Raision seutu ry on perustettu vuonna 1982. Yhdistys toimii aktiivisesti ja se myös ylläpitää talkoovoimin ja hyvässä hengessä yhdistyksen jäsenaluetta Vankkuri-Vehmasta.

Naantalissa meri ja muumit ovat lähellä

Naantalissa meri ja muumit ovat lähellä

Naantali Campingilta satamaan on matkaa vain muutama sata meriä, ja Naantalin keskustakin löytyy aivan vierestä. Muumimaailmaan kertyy matkaa pari kilometriä.