Rauhaisa yösija ja savolaista perinneruokaa

Punkkaa ja rokkaa Kiuruvedellä. Näin mainostaa Gasthaus Camping Palopaikka palvelujaan.

”Älä ohita kypärää”, on yrittäjä Titta Virmasen ohje leirintäalueelle saapuvalle. Navigaattori saattaa ohjata Gasthaus Camping Palopaikan ohi Teollisuustien päähän. Kypärä on siis hyvä maamerkki.

Perillä selviää miksi. Tienvarressa sijaitsevalla kypärällä on sen verran kokoa, ettei se jää huomaamatta. Se sai jäädä paikoilleen Kiuruveden pelastuslaitoksen muutettua uuteen osoitteeseen. Myös leirintäalueen nimi kertoo ajasta, kun tontilla oli vielä paloautoja.

Mykyrokkatorstai vetää väkeä

Titta Virmanen on toiminut Palopaikan yrittäjänä kuusi vuotta. Jo sitä ennen hänen anoppinsa pyöritti paikalla ruokahuoltoa ja majoitusta. Tällä hetkellä Palopaikassa on tarjolla huonemajoitusta, nurmitilaa telttailijoille ja muutama sähkötolpin varustettu paikka karavaanareille.

– Laattapaikkoja on viisi. Kuivana kesänä nurmipaikkoja on mahdollista käyttää lisäksi, Virmanen sanoo.

Laattapaikoilla hän tarkoittaa betonialustoja, jotka jäivät, kun pihalta purettiin työmaaparakit. Nyt tasaiset alustat palvelevat matkailuautojen ja -vaunujen kanssa liikkuvia.

Karavaanareille on tarjolla peruspalvelut: vessa, kaksi suihkua ja kookas, sähkölämmitteinen sauna, jonka yrittäjä napsauttaa päälle varausten perusteella. Kemiallisen wc:n säiliölle on olemassa tyhjennyspaikka. Karavaanareille ei ole keittiötiloja, mutta pihapiirissä on grillikota. Lisäksi voi tilata aamupalan, jonka yrittäjä kattaa vastaanottotilojen yhteyteen.

Kerran viikossa on mahdollisuus maistaa paikallista herkkua.

– Teen joka viikko torstaisin mykyrokkaa. Sitä ihmiset käyvät ostamassa aivan hullun lailla. Pyhäjärveltä käyvät ja Iisalmesta asti. Anopilta perimätietona opettelin sitä tekemään, Virmanen juttelee.

Hän kertoo valmistavansa mykytaikinan verestä, ohrajauhoista, sipulista ja voista. Taikina kaulitaan ja siitä otetaan pienen pieniä, ohuita lettusia keiton sekaan. Lisäksi rokkaan tulee porsaanlihaa, maksaa ja munuaista. Mykyrokkaa on tarjolla lounasaikaan paikan päällä, tai sitä saa ostaa mukaan omiin astioihinsa.

Keskustan tuntumassa omassa rauhassaan

Matkaajat tuntevat Palopaikan meluttomana yöpymispaikkana.

– Moni sanoo, että tämä on rauhallinen paikka. Vaikka junarata on ihan lähellä ja tämä on tavallaan teollisuusaluetta, ei tässä sellaista öykkämöykkää ole, että se häiritsisi.

Esimerkiksi heinäkuisilla Iskelmäviikoilla, kun koko Kiuruveden keskusta täyttyy menosta ja meiningistä, Palopaikka tarjoaa rauhallisen yöpymispaikan puolentoista kilometrin päässä keskustasta. Niin kuin yritys mainostaa palvelujaan: ”voit kupsahtoo yön yl ja jatkoo matkoo runsaan uamupalan jäläkee”.

Palopaikka.com

Teksti ja kuva: Sari Toikkanen

Lue myös nämä esittelyt

Rauhalahti – enemmän kuin leirintäalue

Rauhalahti – enemmän kuin leirintäalue

Rauhalahden Matkailukeskus monine oheis­palveluineen löytyy viitisen kilometriä Kuo­pion keskustasta etelään. Moottoritieltä on perille selkeä opastus.

Alatalo on sopivasti sivussa

Alatalo on sopivasti sivussa

Parisenkymmentä kilometriä Kuopiosta pohjoiseen ja maisema vaihtuu: on hiekkatietä, peltoaukeaa, järvenselkää ja punamullalla maalattuja vanhoja hirsirakennuksia. Alatalon leirintäalueelle saapuva saa nauttia maaseudun kauniista näkymistä, mutta myös sen rauhasta.

Monipuolinen saari Nilakan rannalla

Monipuolinen saari Nilakan rannalla

Keiteleellä sijaitseva Lossisaari tunnetaan munkeistaan. Kantatie 77:n kulkijoista moni kurvaa pihaan kahvitauolle.