Monipuolinen saari Nilakan rannalla

Lossisaarelle on perinteisesti pysähdytty kahvi- ja tankkaustauolle. Nykyään se palvelee myös yöpyjiä ja liikuntaa kaipaavia.

Keiteleellä sijaitseva Lossisaari tunnetaan munkeistaan. Kantatie 77:n kulkijoista moni kurvaa pihaan kahvitauolle. Paikka on myös rekka-auton kuljettajien suosiossa, sillä laajalla pihalla on tilaa ja tankkaamaankin pääsee. Heille, niin kuin muillekin matkaajille, saari on hyvä pysähtymispaikka pidemmäksikin aikaa.

– Vuonna 2015 rakennettiin uusi huoltotila. Siinä on suihku, vessa ja keittiö. Jo seuraavana vuonna tehtiin lisärakennukset, joissa on kaksi vessaa ja kaksi suihkua, liikenneasematyöntekijä Maria Aartonen kertoo alueen kehityksestä.

Moni ohikulkija ei äkkiseltään edes arvaa, että saari jatkuu liikenneaseman takana ja kätkee puiden siimekseen kahdeksan mökkiä, telttailualueen, yksitoista sähköistettyä caravan-paikkaa ja pari huonetta rekka-auton kuljettajille.

Oma uimapaikka koirille

Saarella pääsee liikkumaan monipuolisesti.

– Täältä löytyy rantalentis, frisbeegolfrata ja tenniskenttä, joka on karavaanareille maksuton, kun on omat mailat mukana, Aartonen esittelee liikuntamahdollisuuksia.

Kunnan ylläpitämät liikuntapaikat sijaitsevat saaren toisessa päässä, jonne voi kulkea alikulkukäytävän kautta. Siellä on myös yleinen uimaranta ja koirille oma uintipaikka.

Saaren pääsee kiertämään ympäri vajaan parin kilometrin pituista polkua pitkin. Vesille halajava vuokraa sup-laudan tai soutelee ilmaiseksi soutuveneellä. Kalaonneaankin kannattaa kokeilla, sillä Nilakka on kuulu kuhajärvi.

Lossisaaresta löytyy vielä tulipaikka liitereineen ja laavu. Jos sadepäivä yllättää, sisätiloissa on pelejä, kirjoja ja lehtiä. Niihin voi syventyä kiikkustuolissa, sohvalla, lastentuolissa tai vaikka pöydän äärellä istuen – jokainen käyttäjäryhmä on siis otettu huomioon. Saunaa moni on kaivannut, ja sellaisen hankkiminen on kuulemma suunnitelmissa.

Kokit ahkerina

Saarella pidemmän aikaa viihtyvälle maistuu munkkien lisäksi muukin eväs. Kannattaakin maistaa pullia ja sämpylöitä, jotka myös leivotaan liikenneasemalla.

Aamupalaa on tarjolla päivittäin kautta vuoden. Lounaspöytä katetaan maanantaista perjantaihin vuoden ympäri ja kesällä myös viikonloppuisin. Anniskeluoikeuksin varustetusta ravintolasta on valittavissa lisäksi pitsaa, grilliruokaa ja à la carte -annoksia.

Lossisaari palvelee vaunuilijoita myös talvella, ja kausipaikkojakin kannattaa kysyä. Esimerkiksi pilkkijöille saari tarjoaa kevättalvella oivan rantapaikan nauttia ravintolan antimista ja yöpyä.

Teksti ja kuva: Sari Toikkanen

Lossisaari.fi

Lue myös nämä esittelyt

Rauhaisa yösija ja savolaista perinneruokaa

Rauhaisa yösija ja savolaista perinneruokaa

”Älä ohita kypärää”, on yrittäjä Titta Virmasen ohje leirintäalueelle saapuvalle. Navigaattori saattaa ohjata Gasthaus Camping Palopaikan ohi Teollisuustien päähän.

Pieni ja rauhallinen pihaleirintäalue

Pieni ja rauhallinen pihaleirintäalue

Kuopiosta luoteeseen kulkevalta 77-kantatieltä erkanee kumpuileva ja kaarteleva tie. Noin kilometrin päässä tulee vastaan Tuovilanlahden kyläkeskusta ja siellä Wanha Tietola -perheyritys leirintäpaikkoineen.

Historiallinen Koljonvirta

Historiallinen Koljonvirta

Iisalmen pohjoispuolella sijaitseval­la Koljonvirta Campingilla on pitkä historia, sillä alue on toiminut jo yli 40 vuoden ajan. Samalla paikalla Iijärven rannalla ovat aikanaan yöpyneet myös pitkämatkalaiset pohjoisen kävijät ja jo sota-aikoihin itse Sandels.