Alatalo on sopivasti sivussa

Alatalon leirintäalueella Jännevirralla nautitaan maaseudun tunnelmasta ja pistetään kerran vuodessa pystyyn iso rompetori.

Parisenkymmentä kilometriä Kuopiosta pohjoiseen ja maisema vaihtuu: on hiekkatietä, peltoaukeaa, järvenselkää ja punamullalla maalattuja vanhoja hirsirakennuksia. Alatalon leirintäalueelle saapuva saa nauttia maaseudun kauniista näkymistä, mutta myös sen rauhasta.

– Ollaan sopivasti maantiestä sivusta. Meitä ei häiritse muut kuin kaulushaikara. Se ääntelee ihan kuin pulloon puhaltaisi, aluepäällikkö Sakari Hoffrén sanoo nauraen. Hän ei ole tuota ruovikon väristä pientä eläjää nähnyt, mutta kuullut kyllä. Samoin kalasääski tuntuu pesivän lähettyvillä.

SF-Caravan Kuopion Seutu ry vuokrasi vanhan maatilan reilu parikymmentä vuotta sitten, ja osti sen sittemmin seurakunnalta omakseen. Yhdistys rakensi alueelle huoltorakennuksen suihkuineen ja wc-tiloineen, mutta muutoin maalaistalo piharakennuksineen on muuntunut palvelemaan reissaajia.

Karaoket entisessä kanalassa

Alatalon päärakennuksesta löytyy muun muassa toimistotila, leikkihuone ja alkuperäisessä kuosissaan oleva tupa, jonne on tunnelmallista kokoontua iltaa istumaan. Päärakennuksen vastapäätä sijaitsevaan Tipulan juhlasaliin, entiseen kanalaan, mahtuu isompikin porukka kokoustamaan, ruokailemaan tai viettämään karaokeiltaa.

Rannassa lämpiävät saunat, ja uimaranta kutsuu polskimaan.

– Täällä on matala, pitkä ranta. Se on ihanteellinen lapsille. Lapset tuntuvat viihtyvän täällä muutenkin erityisen hyvin: on polkuautoja, kiipeilytelineitä, minigolfrata ja trampoliini, Hoffrén luettelee.

Alatalon tapahtumista tunnetuimpia ovat elokuun Härkäjuhlat ja sitäkin suositummaksi osoittautuneet Rompepäivät syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Tuolloin maalaismaisemaan nousee rompetori telttoineen, kun käytetyn tavaran myyjiä ympäri Suomen asettuu tekemään kauppaa. Myös karavaanarit voivat tuolloin myydä kirpputoritavaraa vaunujensa edestä.

Samana viikonloppuna voi vielä antautua kisatunnelmalle, sillä tuolloin järjestetään myös karavaanareiden SM-karaokekilpailut.

Presidentin puoliso Eeva Ahtisaari on asunut lapsuudessaan Alatalon päärakennuksessa. Nykyään siellä on leikkihuone, ja leikit voivat jatkua myös pihapiirissä.

Rantaa uudistetaan

180 sähköistetystä vaunupaikasta sata on tällä hetkellä kausipaikkalaisten varaamia. Loputkin paikat ovat ahkerassa käytössä, sillä alue on suosittu pysähtymiskohde ympäri vuoden.

– Viime vuosi oli hyvä vuosi. Täältä varattiin 3 150 matkailuajoneuvovuorokautta.

Hyvä noste innostaa pitämään alueesta huolta, ja myös kehittämään sitä.

– Meillä on rantaan suunnitelmissa uusi sauna, johon tulisi myös suihkut ja vessat. Tavoitteena on, että päästäisiin rakentamaan sitä 2018. Ollaan myös ostettu vesijättömaata ja täytetty sitä. Saadaan lisäpaikkoja vaunuille ja vapaa-ajantilaa, Hoffrén suunnittelee.

Alatalo

Teksti ja kuvat Sari Toikkanen. Artikkeli julkaistu Caravan-lehdessä 4/2017, Caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Kunnon lomalle Kuntorantaan

Kunnon lomalle Kuntorantaan

Jos perheen pikkukaravaanarit saisivat päättää lomakohteen, auton nokka saattaisi hyvinkin kääntyä kohti Kylpylähotelli Kuntorantaa. Saimaan rannalla kun pääsee poskimaan vaikka joka päivä.

Karvionkosken kupeessa Karvio Camping

Karvionkosken kupeessa Karvio Camping

Lomakeskus Karvio on perustettu 1970-luvulla, joten alueella on pitkät perinteet. Onpa alue valittu vuonna 1998 Vuoden Leirintäalueeksikin.

Pieni ja rauhallinen pihaleirintäalue

Pieni ja rauhallinen pihaleirintäalue

Kuopiosta luoteeseen kulkevalta 77-kantatieltä erkanee kumpuileva ja kaarteleva tie. Noin kilometrin päässä tulee vastaan Tuovilanlahden kyläkeskusta ja siellä Wanha Tietola -perheyritys leirintäpaikkoineen.