Hiilimutkassa viihdytään

Salahmi-järven rannalla sijaitseva Hiilimutka on toiminut kohta kolmisenkymmentä vuotta.

SF-Caravan Ylä-Savo ry:n oma Hiilimutka sijaitsee 35 kilomet­riä Iisalmesta pohjoiseen. Pää­tieltä (88) alueelle on vajaa kak­si kilometriä. Alueen koko on noin kolme hehtaaria.

Yhdistys vuokrasi alueen maapohjan vuonna 1990, ja vuonna 2007 yhdistys os­ti alueen omakseen.

Kauko Eskelinen on tyytyväinen Hii­limutkan nykytilaan. Eskelinen toimi pit­kään yhdistyksen puheenjohtajana. Hän sai toivomansa siirron ”tavallisten kara­vaanareiden” joukkoon vuoden vaihtees­sa, kun puheenjohtajan nuijan otti haltuun­sa Katja Määttänen.

Eskelinen kertoo, että toimikunnat hoi­televat pitkälti Hiilimutkan asioita, mut­ta puheenjohtajalla oli toki oma vastuunsa toiminnan sujuvuudesta. Apuna on ollut myös pari kesätyöntekijää sesonkiaikaan.

Hiilimutkan komealla päärakennuksel­la on kokoa peräti 300 neliötä.

– Saimme rakennukseen Leader-rahoi­tuksen, joten osa tiloista on vuokrattavis­sa yleishyödyllisiin tarkoituksiin, Eskeli­nen kertoo.

Rakennuksessa on muun muassa sau­na- ja suihkutilat naisille ja miehille erik­seen, useita vessoja sekä inva-wc ja lasten­hoitotila, astian- ja pyykinpesutilat, kaksi keittiötä ja oma huone lapsille peleineen ja tietokoneineen.

– Alakerran takkahuoneessa on myös minikeittiö. Viikonloppuisin yläkerrassa järjestetään karaokea. Järjestämme myös SM-valssikaraokekilpailut, joissa perjan­taisin on normaali karaoke ja lauantaina parhaimmat pääsevät laulamaan orkeste­rin johdolla, Eskelinen lisää.

Isäntäpäivystys kesäaikaa

Hiilimutkassa on 150 sähköpaikkaa, joista kausipaikkoja on noin 30–40. Isäntäpäivys­tys on kesäkuun alusta elokuun loppuun. Muuna aikana alue toimii itsepalveluperi­aatteella rajoitetuin palveluin.

Alueella on muun muassa pyykinpesu-ja kuivausmahdollisuus, kiinteiden har­maavesisäiliöiden tyhjennysmahdollisuus ja langaton internetyhteys. Veneitä on käy­tettävissä, ja isänniltä voi kysyä kalastus­lupia.

Lapsia varten on hyvä leikkikenttä ja kolme polkuautoa. Lisäksi alueella on muun muassa tiipii ja kyykkäkenttä. Tak­kahuoneessa pääsee pelaamaan myös bil­jardia.

Sähkösaunojen lisäksi alueella on puu­lämmitteinen rantasauna. Rantasauna on lämpimänä kesäaikaan joka ilta, tref­feillä sauna-ajat ilmoitetaan erikseen. Sähkösauna on tilaussauna ja varattavissa myös liikuntarajoitteisille tarvittaessa. Sau­na yleisillä vuoroilla sisältyy maksuun.

Kaasunmyynti on alueella, ja kyläkaup­paan alueelta on matkaa kaksi kilometriä.

Hiilimutkassa järjestetään vuosittain kymmenkunta tapahtumaa, joista suurim­pia vuosittaisia tapahtumia ovat yhteis­toiminta-alueen treffit, Juhannustreffit ja Elotreffit. Puolukkatreffit on perinteisesti järjestetty Caravan Ruununhelmessä.

– Kyllä meille aina mahtuu. Meillä on vara-alueena naapurin pelto, ja sinne saamme väliaikaisen sähkön tarvittaessa, Eskelinen kertoo.

Hiilimutkalle on myönnetty Vankkuri­hymiö vuonna 2016, ja alue on valittu Vuo­den Caravan-alueeksi vuonna 2009.

Sfc-ylasavo.fi

Teksti ja kuva Pirjo Rättyä. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 5/2018, caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Pieni ja rauhallinen pihaleirintäalue

Pieni ja rauhallinen pihaleirintäalue

Kuopiosta luoteeseen kulkevalta 77-kantatieltä erkanee kumpuileva ja kaarteleva tie. Noin kilometrin päässä tulee vastaan Tuovilanlahden kyläkeskusta ja siellä Wanha Tietola -perheyritys leirintäpaikkoineen.

Leppoisaa lomailua ja yhteistä tekemistä

Leppoisaa lomailua ja yhteistä tekemistä

SF-Caravan Keski-Savo ry:n väki pitää tärkeänä, että Jokirannan campingalueelle tuntee olevansa tervetullut. – Vieraat otetaan kättelemällä vastaan, yhdistyksen sihteeri Katri Räsänen sanoo.

Tuusniemi Caravaniin on helppo tulla

Tuusniemi Caravaniin on helppo tulla

Monelle ohikulkijalle on Tuusniemeltä jäänyt mieleen Viihdekeskus HojoHojo. Sen viereen satama-alueelle on vuonna 2008 perustettu Tuusniemi Caravan.