Hiilimutkassa viihdytään

Salahmi-järven rannalla sijaitseva Hiilimutka on toiminut kohta kolmisenkymmentä vuotta.

SF-Caravan Ylä-Savo ry:n oma Hiilimutka sijaitsee 35 kilomet­riä Iisalmesta pohjoiseen. Pää­tieltä (88) alueelle on vajaa kak­si kilometriä. Alueen koko on noin kolme hehtaaria.

Yhdistys vuokrasi alueen maapohjan vuonna 1990, ja vuonna 2007 yhdistys os­ti alueen omakseen.

Kauko Eskelinen on tyytyväinen Hii­limutkan nykytilaan. Eskelinen toimi pit­kään yhdistyksen puheenjohtajana. Hän sai toivomansa siirron ”tavallisten kara­vaanareiden” joukkoon vuoden vaihtees­sa, kun puheenjohtajan nuijan otti haltuun­sa Katja Määttänen.

Eskelinen kertoo, että toimikunnat hoi­televat pitkälti Hiilimutkan asioita, mut­ta puheenjohtajalla oli toki oma vastuunsa toiminnan sujuvuudesta. Apuna on ollut myös pari kesätyöntekijää sesonkiaikaan.

Hiilimutkan komealla päärakennuksel­la on kokoa peräti 300 neliötä.

– Saimme rakennukseen Leader-rahoi­tuksen, joten osa tiloista on vuokrattavis­sa yleishyödyllisiin tarkoituksiin, Eskeli­nen kertoo.

Rakennuksessa on muun muassa sau­na- ja suihkutilat naisille ja miehille erik­seen, useita vessoja sekä inva-wc ja lasten­hoitotila, astian- ja pyykinpesutilat, kaksi keittiötä ja oma huone lapsille peleineen ja tietokoneineen.

– Alakerran takkahuoneessa on myös minikeittiö. Viikonloppuisin yläkerrassa järjestetään karaokea. Järjestämme myös SM-valssikaraokekilpailut, joissa perjan­taisin on normaali karaoke ja lauantaina parhaimmat pääsevät laulamaan orkeste­rin johdolla, Eskelinen lisää.

Isäntäpäivystys kesäaikaa

Hiilimutkassa on 150 sähköpaikkaa, joista kausipaikkoja on noin 30–40. Isäntäpäivys­tys on kesäkuun alusta elokuun loppuun. Muuna aikana alue toimii itsepalveluperi­aatteella rajoitetuin palveluin.

Alueella on muun muassa pyykinpesu-ja kuivausmahdollisuus, kiinteiden har­maavesisäiliöiden tyhjennysmahdollisuus ja langaton internetyhteys. Veneitä on käy­tettävissä, ja isänniltä voi kysyä kalastus­lupia.

Lapsia varten on hyvä leikkikenttä ja kolme polkuautoa. Lisäksi alueella on muun muassa tiipii ja kyykkäkenttä. Tak­kahuoneessa pääsee pelaamaan myös bil­jardia.

Sähkösaunojen lisäksi alueella on puu­lämmitteinen rantasauna. Rantasauna on lämpimänä kesäaikaan joka ilta, tref­feillä sauna-ajat ilmoitetaan erikseen. Sähkösauna on tilaussauna ja varattavissa myös liikuntarajoitteisille tarvittaessa. Sau­na yleisillä vuoroilla sisältyy maksuun.

Kaasunmyynti on alueella, ja kyläkaup­paan alueelta on matkaa kaksi kilometriä.

Hiilimutkassa järjestetään vuosittain kymmenkunta tapahtumaa, joista suurim­pia vuosittaisia tapahtumia ovat yhteis­toiminta-alueen treffit, Juhannustreffit ja Elotreffit. Puolukkatreffit on perinteisesti järjestetty Caravan Ruununhelmessä.

– Kyllä meille aina mahtuu. Meillä on vara-alueena naapurin pelto, ja sinne saamme väliaikaisen sähkön tarvittaessa, Eskelinen kertoo.

Hiilimutkalle on myönnetty Vankkuri­hymiö vuonna 2016, ja alue on valittu Vuo­den Caravan-alueeksi vuonna 2009.

Sfc-ylasavo.fi

Teksti ja kuva Pirjo Rättyä. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 5/2018, caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Tervo Caravan: Tervetuloa Hessun paratiisiin

Tervo Caravan: Tervetuloa Hessun paratiisiin

Moni saattaa miettiä, kannattaakohan Kuopiosta ajaa liki kuusikymmentä kilometriä, kun perillä on piskuinen, noin 1 700 asukkaan kunta ja siellä 33 vaunupaikan leirintäalue. Leirintäalueen isäntä Heikki ”Hessu” Kiiski myöntää, ettei Tervoon useinkaan poiketa ohikulkumatkalla, vaan paikalle on erikseen lähdettävä.

Piirun verran parempaa palvelua

Piirun verran parempaa palvelua

Kurvoo pihhaan -kyltti opastaa Mansikkaharjuun. Perillä vastaan tulee muitakin hyväntuulisia kylttejä – jopa koiria opastetaan niiden omalle Facebook-paikalle sekä vedenlipityspaikalle.

Luonto ja palvelut lähellä Rauhalahdessa

Luonto ja palvelut lähellä Rauhalahdessa

Petri Komara kiinnittää uutta etutelttaa vaunun kylkeen tyttäriensä ja heidän kaverin avustamana. Hän on varannut kausipaikan Kuopion Rauhalahdesta – jälleen kerran.