Eläinrakkaiden Rämäkkä

Rämäkän vetonauloja ovat ilmainen kotieläinpuisto, koirien maastoesterata sekä kansallispuistojen patikointireitit.

On monta syytä leiriytyä Rautalammin Rämäkälle. Yksi on lähistöllä sijaitseva Etelä-Konneveden kansallispuisto. Sinne on pikitietä pitkin matkaa kymmenen kilometriä.

– Viime ja tänä kesänä joka toinen majoittuja on käynyt Kalajalla kiertämässä, Rämäkkä Holidays -maalaismatkailukeskuksen ravintolavastaava Ella Paananen tietää. Kalaja on kansallispuiston vuori, jonka mukaan on nimetty yksi patikointireiteistä.

Toinen hyvä syy poiketa puoli kilometriä 69-tieltä on Suomen ensimmäinen koirien maastoesterata, Dog Survival Rämäkkä.

– Monella karavaanarillahan on koira mukana, Paananen sanoo ja houkuttelee kokeilemaan tänä kesänä avattua elämysrataa.

Rata polveilee rinnemaastossa, jossa vastaan tulee milloin ylitettäviä, milloin alitettavia esteitä. Eikä koiran omistajakaan pääse helpolla, sillä hän tekee samat temput yhdessä lemmikkinsä kanssa. Noin neljä kilometriä pitkän radan voi kiertää myös osittain tai jopa ilman koiraa! Dog Survival on Suomessa uusi harrastus, mutta Hollannissa ja Belgiassa se on jo kilpailulaji.

Haukahduksien lisäksi Rämäkällä voi kuulla määkimistä, kotkotusta ja vaikka röhkimistä. Niin ja tietysti lasten kiljahduksia, sillä ilmainen kotieläinpuisto houkuttelee paikalle lapsiperheitä.

– Erityisesti laamat ja minipossut kiinnostavat lapsia, mutta meillä on myös poro, ankkoja, kanoja, kaneja, poneja, aasi, vuohia ja lampaita, Paananen luettelee.

Kotieläimet asustavat mäen laella, joten sinne kiivetessä kannattaa jalkoihin sujauttaa lenkkarit. Toki autolla pääsee lähemmäksi puiston asukkeja, jos esimerkiksi lastenvaunujen lykkiminen mäkeä ylös tuntuu raskaalta.

Mäelle maisemia ihailemaan

Mäelle kannattaa kiivetä jo näkymienkin takia. Vasemmalla avautuu Hankavesi, johon voi tutustua myös vuokraamalla vesijetin tai SUP-laudan. Rannalla lämpiää perinnesauna. Sitä karavaanarit voivat käyttää ilmaiseksi.

Mäeltä näkyy myös päärakennus ravintoloineen ja näköalaterasseineen. Sen viereisestä kontista löytyvät naisten ja miesten suihkut, vessat ja lastenhoitotilat. Päärakennusta vastapäätä olevaan rinteeseen on terassoitu kaksi tasannetta matkailuvaunuja varten. Niissä on yhteensä kahdeksan sähköistettyä paikkaa. Alueella on mahdollista yöpyä myös teltassa, kolmessa huoneistossa ja kolmessa mökissä.

Ella Paananen kehaisee vielä oman valtakuntansa eli ravintolan antimia. Pitsoissa, hampurilaisaterioissa, salaateissa ja jäätelöannoksissa on hyödynnetty lähialueen tuotteita. Esimerkiksi tämän kesän trendi on ollut Siristys-pitsa. Se on saanut täytteekseen naapurikunnassa kasvatettuja ja jalostettuja kotisirkkoja.

Rämäkkä tunnettiin aiemmin laskettelukeskuksena. Se uudet omistajat, Hanne ja Joni-Matti Kuikka, ovat vähitellen kehittäneet jylhää maastoa palvelemaan kesämatkailijoita.

Teksti ja kuva: Sari Toikkanen. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 5/2019, caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Pieni ja rauhallinen pihaleirintäalue

Pieni ja rauhallinen pihaleirintäalue

Kuopiosta luoteeseen kulkevalta 77-kantatieltä erkanee kumpuileva ja kaarteleva tie. Noin kilometrin päässä tulee vastaan Tuovilanlahden kyläkeskusta ja siellä Wanha Tietola -perheyritys leirintäpaikkoineen.

Karvionkosken kupeessa Karvio Camping

Karvionkosken kupeessa Karvio Camping

Lomakeskus Karvio on perustettu 1970-luvulla, joten alueella on pitkät perinteet. Onpa alue valittu vuonna 1998 Vuoden Leirintäalueeksikin.

Lammen rannalla Camping Atrain

Lammen rannalla Camping Atrain

Vuonna 1970 perustettu Camping Atrain sijaitsee rauhallisella paikalla lähdepohjaisen lammen rannassa, kauniissa kangasmaastossa. Alueen helmi on kaunis hiekkaranta, jonne on ajettu kymmeniä kuormia pehmeää ja hienoa hiekkaa.