Karvionkosken kupeessa Karvio Camping

Camping Karvio sijaitsee kosken kupeessa Suvasveden ja Kermajärven välissä.

Lomakeskus Karvio on perustettu 1970-luvulla, joten alueella on pitkät perinteet. Onpa alue valittu vuonna 1998 Vuoden Leirintäalueeksikin.

Karvion Leirintä Oy:n omistaa nykyään Mika Mäkelä.

– Yritykseni syntyi vuonna 2018, kun alueen rakennukset olivat myynnissä konkurssipesällä, ja tuli painetuksi sitä kuuluisaa enteriä. Vesalla (Keskinen) meni minuutti ostaa hotelli, Mikalla kaksi sekuntia caravan-alue, Mika Mäkelä kertoo.

Karvionkoski on yksi Suomen tunnetuimpia koskia kalastajien keskuudessa, mutta myös sen keittiön tuotteet ovat mainitsemisen arvoisia.

– Meillä on kehitetty ainutlaatuinen ravintolakonsepti, ja nyt leirintäalueemme on tunnettu myös ravintolastaan. Meiltä saa ravintolatason pitsaa, burgereita ja salaattiannoksia.

Aluetta on kunnostettu vuodesta 2018 alkaen. Tilaussaunat sekä huoltorakennukset on uusittu sisältä, ja ravintola Leiskari on uudistettu täysiin. Laiturialueelle on asennettu sähköt, ja koko aluetta on siistitty huomattavasti. Myös mökkejä on saneerattu sekä sisustettu. Lähes jokaiseen talviasuttavaan mökkiin on uusittu astiastoa ja muuta kalustoa.

Arkkitehtitoimisto on laatinut alueelle aluesuunnitelman, jonka toteutus on vuosina 2021–2023.

Tervetuloa myös telttailemaan

Alueen hinnoittelu poikkeaa totutusta, sillä Karviossa on käytössä kolmikantahinnoittelu.

– Normaalin ja SF-Caravanin jäsenetuhinnan lisäksi ohella tarjoamme eläkeläisille caravan-paikkaa hieman edullisemmin. Myös telttailijoille on oma hinnoittelunsa, Mäkelä selittää.

Alueella on koira-aitaus, lasten leikkialue ja kaksi uimarantaa. Lisäksi vuokrattavana on kanootteja, veneitä ja sup-lautoja.

Pohjois-Heinävesi on tunnettu Suomen ainoista luostareistaan. Sekä Valamon että Lintulan luostareihin on alle kymmenen kilometrin matka. Valamoon pääsee myös perinteisellä m/s Sergeillä leirintäalueen vierasvenesatamasta.

– Reittiliikenne Valamoon on alkanut tänä vuonna, ja minigolfin 18-reikäinen pro-tason rata on asennettu toukokuun lopulla.

Leirintäalueelta pääsee ihailemaan Karvionkosken kuohuntaa, ja kanavaliikennettä pääsee seuraamaan kosken toiselta rannalta.

Noin viiden kilometrin päässä sijaitsee Varistaipaleen kanava, joka yhdistää Juojärven Varisveteen Taivallahden kanavan kanssa. Varistaipaleen kanava on tunnettu siitä, että sen neljän sulun pudotuskorkeus on Suomen suurin eli yhteensä 14,5 metriä. Kanavan vieressä on myös kanavamuseo.

Camping Karvion tapahtumakalenteri tarjoaa ohjelmaa koko ensi kesän ajalle ja moneen makuun. Luvassa on karaokea, lasten tapahtumia, kesätoria, viskin maistelua, Cape Fear Meetingiä ja juhannuksen juhlintaa. Vuosittain järjestetään myös Karvio Rock sekä Sika & Sauna -tapahtumat.

– Tyypillinen asiakas viivähtää meillä 1–5 vuorokautta. Meille sopii tulla tutustumaan, Mäkelä kutsuu.

Karvionleirinta.fi

Teksti ja kuva: Pirjo Rättyä

Lue myös nämä esittelyt

Piirun verran parempaa palvelua

Piirun verran parempaa palvelua

Kurvoo pihhaan -kyltti opastaa Mansikkaharjuun. Perillä vastaan tulee muitakin hyväntuulisia kylttejä – jopa koiria opastetaan niiden omalle Facebook-paikalle sekä vedenlipityspaikalle.

Lammen rannalla Camping Atrain

Lammen rannalla Camping Atrain

Vuonna 1970 perustettu Camping Atrain sijaitsee rauhallisella paikalla lähdepohjaisen lammen rannassa, kauniissa kangasmaastossa. Alueen helmi on kaunis hiekkaranta, jonne on ajettu kymmeniä kuormia pehmeää ja hienoa hiekkaa.

Alatalo on sopivasti sivussa

Alatalo on sopivasti sivussa

Parisenkymmentä kilometriä Kuopiosta pohjoiseen ja maisema vaihtuu: on hiekkatietä, peltoaukeaa, järvenselkää ja punamullalla maalattuja vanhoja hirsirakennuksia. Alatalon leirintäalueelle saapuva saa nauttia maaseudun kauniista näkymistä, mutta myös sen rauhasta.