Kotoisasti Myllykosken Kievarissa

Joen varren pihaleirintäalue tarjoaa rauhallisen paikan ladata akkuja. Tekemistä kaipaava voi lähteä melomaan tai patikoimaan ”köyhän miehen Lappiin”.

Pälkäneläiset Hannele ja Markku Oksanen ovat parkkeeranneet vaununsa Myllykosken Kievarin pihapiiriin niin kuin lähes parinakymmenenä kesänä ennen tätä. Nykyään heidän mukanaan kulkee punainen muovikippo, jonka he heti tultuaan täyttävät ja asettavat vaunun viereen. Se on kievarin 12-vuotiasta Kaapoa varten. Mäyräkoira tuleekin pian tervehtimään tuttuja karavaanareita.

– Tänne on kuin kotiinsa tulisi, Markku Oksanen tuumaa.

– Tämä on meidän lempipaikka. Täällä sielu lepää, Hannele Oksanen täydentää ja viittaa paikan rauhallisuuteen.

Myllykosken Kievari sijaitsee omassa rauhassaan noin neljän kilometrin etäisyydellä Suonenjoen keskustasta. Ohikulkuliikennettä ei ole, ellei viereisen kanoottireitin melojia tai Lintharjun retkeilyreitistön patikoijia lasketa.

– Eräs asiakas sanoi, että tämä on köyhän miehen Lappi. On harjut, suot, lampia ja useita laavuja, yrittäjä Osmo Saarelainen kertoo läheisen harjun luontopoluista.

Majoitusta jo 1700-luvulla

Osmo ja Marketta Saarelainen perustivat Myllykosken Kievarin reilut kaksikymmentä vuotta sitten. Samaisella paikalla toimi majatalo jo 1700-luvulla. Kosken partaalla sijaitsi aikoinaan myös mylly, jossa kyläläiset jauhattivat viljansa. Uudet yrittäjät panostivat aluksi ravintolaan, mutta laajensivat hyvin pian myös karavaanaritoimintaan. Vaunualueen he ovat kuitenkin halunneet pitää pienehkönä.

– Meillä on nurmikentällä kaksikymmentä sähköistettyä vaunupaikkaa. Tämä on pihaleirintäalue, Osmo Saarelainen toteaa ja mainitsee, että leiriytyjät saavat vapaasti käyskennellä myös heidän puutarhassaan.

Lisäksi pihasta on varattu tilaa telttailijoille ja yöpyä voi niin ikään kahdessa mökissä. Erillisessä rakennuksessa sijaitsevat suihku- ja wc-tilat ovat leiriytyjien käytössä. Pihapiirin tuntumasta löytyy myös grillikota, nuotiopaikat ja kaksi saunaa. Savusauna lämpiää kuudessa tunnissa tilauksesta, ja rantasaunan leiriytyjät lämmittävät tavallisesti itse. Saunomisen lomassa voi pulahtaa virkistävään jokeen. Myllykoski antaa myös taimenia niitä narraaville.

Ei kaljanmyyntiä eikä karaokea

Myllykosken Kievarilla otetaan matkaajia vastaan pääsääntöisesti toukokuun alusta syyskuun loppuun. Muutoin kievari toimii tilausravintolana vähintään kymmenen hengen ryhmille ympäri vuoden. Päärakennuksen hirsitupa kamareineen ja lasiverantoineen on myös suosittu paikka järjestää juhlia, joten varsinkin kesäviikonloppuisin puutarhassa saattaa käyskennellä vaikka hääkansaa. Yhtä kaikki: yrittäjät haluavat, että paikka tunnetaan rauhallisuudestaan.

– Täällä ei ole kaljanmyyntiä eikä karaokea. Täällä saa viettää rauhallista lomaa, saunoa, uida ja käydä vaikka patikoimassa, Osmo Saarelainen sanoo.

Teksti ja kuva: Sari Toikkanen. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 5/2019, caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Kunnon lomalle Kuntorantaan

Kunnon lomalle Kuntorantaan

Jos perheen pikkukaravaanarit saisivat päättää lomakohteen, auton nokka saattaisi hyvinkin kääntyä kohti Kylpylähotelli Kuntorantaa. Saimaan rannalla kun pääsee poskimaan vaikka joka päivä.

Karvionkosken kupeessa Karvio Camping

Karvionkosken kupeessa Karvio Camping

Lomakeskus Karvio on perustettu 1970-luvulla, joten alueella on pitkät perinteet. Onpa alue valittu vuonna 1998 Vuoden Leirintäalueeksikin.

Tervo Caravan: Tervetuloa Hessun paratiisiin

Tervo Caravan: Tervetuloa Hessun paratiisiin

Moni saattaa miettiä, kannattaakohan Kuopiosta ajaa liki kuusikymmentä kilometriä, kun perillä on piskuinen, noin 1 700 asukkaan kunta ja siellä 33 vaunupaikan leirintäalue. Leirintäalueen isäntä Heikki ”Hessu” Kiiski myöntää, ettei Tervoon useinkaan poiketa ohikulkumatkalla, vaan paikalle on erikseen lähdettävä.