Sautinkari – tiilipiipun katveessa

Sekä mereen että jokeen rajoittuva Sautinkarin alue palvelee matkalaisia ympäri vuoden.

Sautinkari on entinen kaupungin leirintäalue.

– Yhdistys otti vuonna 2014 Sautinkarin hoitaakseen. Alue olisi muuten suljettu, SF-Caravan Sautinkari ry:n puheenjohtaja Heikki Paldanius kertoo.

Aluetta on kunnostettu vuosittain voimavarojen mukaan.

– Olemme uusineet esimerkiksi rannan tynnyrisaunan sekä viheriön pienemmän huoltorakennuksen.

Kaupunki sai maisemoinnin juuri valmiiksi, ja alue pesi kasvonsa entistä ehommaksi. Myös tynnyrisaunalle on suunnitteilla kaveri lähivuosina.

Sautinkarissa on 250 caravan-paikkaa, joista 130 on varustettu sähköllä. Paikat sijaitsevat tasaisella nurmetetulla kentällä. Ajoväylät ovat sorapintaiset. Myös telttailu on mahdollista.

Alueella on hyvä talkoohenki

Ympäri vuoden avoinna olevalla alueella on kesäkuun alusta elokuun loppuun respa avoinna päivittäin aamuyhdeksästä iltayhdeksään. Muina aikoina päivystäjän tavoittaa puhelimitse.

Kausipaikkalaisilla ei ole isäntävelvoitetta.

– Isäntiä on vielä riittänyt aika hyvin. Meillä on kaksi henkilöä viikon kerrallaan hoitamassa isäntätehtäviä. Homma on toiminut kiitettävästi, mikä näkyy positiivisena palautteena vieraskirjassa, Paldanius jatkaa.

Paldanius kertoo, että talkoohenki alueella on hyvä.

– Kun on toimiva kalusto, talkootyötä on mielekästä tehdä. Työn jälkeen voi saunoa tynnyrisaunassa ja pulahtaa mereen tai jokeen vilvoittelemaan.

Alueella on kattavat peruspalvelut, useampia grillauspaikkoja ja keittiötiloja.

Sähkölämmitteisiä saunoja on useampia, ja ne lämpiävät kesällä joka ilta. Naiset ja miehet saunovat samanaikaisesti omissa saunoissaan. Sauna yleisillä vuoroilla sisältyy yöpymismaksuun.

Puulämmitteistä tynnyrisaunaa on mahdollista vuokrata edullisesti perhekäyttöön ja lämmittää itse.

Monenlaista ohjelmaa

Kylätaajamassa sijaitsevalle alueelle on helppo löytää, sillä matkaa 8-tielle on vain noin kilometrin verran.

Alueen keskellä on uudehko Sautintupa. Tupa on käytössä ympäri vuoden ja toimii kokoontumis- sekä vastaanottotilana. Tuvassa on keittiö, ja rakennuksessa on muun muassa vessat, pyykinpesu- ja kuivausmahdollisuus sekä kemssan tyhjennyspaikka. Alueella on myös ajokaivo.

Huoltotiloissa on huomioitu myös liikuntarajoitteiset.

– Alueemme on erittäin kauniilla paikalla joen ja meren yhtymäkohdassa. JukuPark Kalajoki on noin 20 kilometrin päässä, ja museoon on matkaa vain 500 metriä. Luonto ja rauhallisuus ovat meidän alueemme valtit, Paldanius lisää.

Sautinkarissa kehitellään myös uusia tapahtumia.

– Tulevana kesänä järjestämme ensimmäistä kertaa karavaanareiden tangomarkkinat. Viime vuonna Venetsialaisten jälkeen järjestimme ensimmäistä kertaa Valon juhlan. Se sai yllättävän suosion ja saa jatkoa tänä vuonna.

Sautinkarissa on viikonloppuisin mahdollisuus saada säävarauksella lämmintä savusiikaa.

Yksi kausipaikkalaisista on ammattisavustaja, joka toimittaa savusiikaa halukkaille palatessaan.

Sautinkari.info

Teksti ja kuva: Pirjo Kärkinen

Lue myös nämä esittelyt

Lapsiystävällinen leirintäalue

Lapsiystävällinen leirintäalue

Jos perheen pienimmät saavat päättää, leirintäalueeksi valikoituu Emolahti Camping Pyhäjärvellä. Sitä mieltä on ainakin alueen yrittäjä Hans Saarinen.

Luonnonläheinen Kielosaari

Luonnonläheinen Kielosaari

Kielosaari sijaitsee Pyhäjoella, 30 kilometriä Kalajoelta pohjoiseen. Alue on vain kilometrin päässä 8-tieltä mutta rauhallinen ja luonnonläheinen.

Rantasarka on myös nuorison mieleen

Rantasarka on myös nuorison mieleen

SF-Caravan Oulun Seutu on SF-Caravanin toiseksi suurin yhdistys, joten resursseja oman alueen hyvään hoitoon riittää. Alue sijaitsee Virpiniemessä 20 kilometriä Oulusta pohjoiseen.