Merihelmi Camping Pohjanlahden rannalla

Merihelmi Camping sijaitsee Iin kunnan pohjoispäässä noin 70 kilometriä Oulusta. Iin silloille matkaa on noin 25 kilometriä.

Merihelmi Camping sijaitsee meren rannalla aivan nelostien varrella. Alueelle on helppo poiketa, jos ajelee Lapin reissullaan Pohjanlahtea seuraavaa päätietä.

Caravan-alueen erottaa meren ulapasta vain kapea männikkökaistale. Se suojaa Ruotsin suunnalta puhaltavilta länsituulilta peittämättä kuitenkaan hienoa merimaisemaa.

Matkailuajoneuvopaikkoja alueella on 30, joista 25 on varustettu sähköllä. Osa paikoista on avoimella kentällä, osa puuston suojassa. Kaikki matkailuajoneuvopaikat ovat kovapohjaisella hiekkamaalla.

Merihelmen siistin huoltorakennuksen sisääntulopuolella on toimisto. Talvisaikaan paikalla tiskin takana ei päivystetä, mutta majoittuminen hoituu soittamalla ovesta löytyvään numeroon.

Huoltorakennuksen keskellä meren puolella ovat wc- ja suihkutilat. Toisessa päässä rakennusta on tilava ja moderni tilaussauna. Kesällä käytettävissä on myös rantasauna. Keittiössä on hyvä varustelu, ja pyykinpesukone putsaa vaatteet. Myös kemssantyhjennyspaikka ja ajokaivo löytyvät.

Rannan tuntumassa on kolme rantamökkiä, joiden terassilta on merinäkymä. Näiden lisäksi löytyy seitsemän kahden hengen leirintämökkiä. Rantamökkien takana on kolme talviasuttavaa kuuden hengen rivitaloa, joissa jokaisessa on oma sauna ja terassi.

Tekemistä pihalla ja meren jäällä

Leirintäalueen keskellä on lasten leikkipaikka. Liukumäki ja kiipeilyteline toimivat talvellakin. Hienon hiekkarannan äärellä on lasiseinin suojattu grillipaikka sekä avokatos, joka on pääosin käytössä kesäaikaan.

Rannasta on hyvä lähteä meren jäälle suksimaan tai moottorikelkkailemaan. Aurinkoisena päivänä jäällä näkeekin usein väkeä kalastamassa ja pilkkimässä.

Valmiiseen pöytään

Alueen vieressä on maisemaravintola Merihelmi, joka avattiin uudistettuna viime lokakuussa. Ravintolassa on tarjolla lounaspöytä maanantaista perjantaihin sekä à la carte -annoksia. Viikonloppuisin voi poiketa brunssille. Ruokien raaka-aineet toimitetaan lähiseudulta.

Merihelmi Klubi järjestää pop- ja rock-tapahtumia. Samassa kiinteistössä sijaitsevat galleria- ja liiketilat on remontoitu loppuvuoden aikana muun muassa matkamuisto- ja lahjatavaramyymälän käyttöön.

Rannikolla ajellessa tai vaikkapa kauppareissun yhteydessä kannattaa poiketa Iin Wanhassa Haminassa, joka oli 1300-luvulla tärkeä markkinapaikka. Kauppaa käytiin silloin muun muassa lohella, tervalla ja turkiksilla.

Kulttuurimaisematien varrella on useita vanhoja rakennuksia. Läheltä kirkkoa löytyvät sekä markkinapiha-alue, kesäisin avoinna oleva kotiseutumuseo sekä Huilingin kesäteatteri.

Camping-merihelmi.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Toiminnallinen Montta Active Camping

Toiminnallinen Montta Active Camping

Montta Active Campingia on vetänyt lähes kymmenen vuoden ajan pariskunta Päivi ja Pekka ”Peki” Metsola, jotka kiipeily- ja melontaopettajina tarjoavat majoituksen lisäksi Montassa monenlaista toimintaa. – Kun yläjuoksun voimalaitostyömaa käynnistettiin vuonna 1958, Muhoksen Lionsklubi siirsi retkeilymajan turvaan alajuoksulle.

Maasydänjärvellä soi lauantaisin

Maasydänjärvellä soi lauantaisin

Maasydämen Matkailualue sijaitsee Keski-Pohjanmaalla Maasydänjärven rannalla. Osa alueen katuja sekä päärakennus, Urjanlinna, on nimetty aikanaan kovin suositun Metsolat-televisiosarjan mukaan.

Meren ympäröimä Hailuodon Majakkapiha

Meren ympäröimä Hailuodon Majakkapiha

Hailuodon Marjaniemen vierasvenesataman yhteydessä toimii myös matkaparkki, jonka caravan-paikat ovat vankalla alustalla. Rannassa majoitutaan kiviselle, asvalttipinnoitetulle ja leveälle laiturille, joka toimii vierasvene- ja luotsivenesataman aallonmurtajana.