Iin Sillat tarjoaa leppoisaa leiriytymistä

Iin Sillat sijaitsee Iijoen yli vievän sillan kupeessa. Matkaa Ouluun on noin nelisenkymmentä kilometriä.

”Oikein ihana pienehkö camping-alue, jossa on mökkejä ja caravan-alue. Maisemallisesti tosi kiva, ja suosittelen lämpimästi välietapiksi matkalla pohjoiseen tai pois sieltä. Siistit wc:t ja suihkutilat. Oikeastaan näin siistiä on harvassa paikassa.” Näin luonnehtii vieraskirja aluetta.

Alue on suosittu yhden yön pysähdyspaikka, koska se on lähellä päätietä. Iin siltojen leirintäalue soveltuu toki myös pidempään viipymiseen.

Monenlaisia leiriytymispaikkoja

Iijoki haarautuu Kruununsaaren ja siltojen kohdalla kahteen uomaan. Leirintäalue sijaitsee eteläisemmän Puohinkosken varrella. Leirintäalue jakaantuu tavallaan kolmeen erilaiseen alueeseen. Pohjoisreunaa halkoo kanava, joka kaivettiin aikanaan tukinuitolle. Kanavan takaa löytyy rauhallisia matkailuajoneuvopaikkoja.

Toisella alueella on lomamökkejä sekä myös matkailuajoneuvopaikkoja. Kolmas alue on heti sisääntulon yhteydessä ennen toimistoa, ja sieltä löytyy pienempiä leirintämökkejä. Tämän alueen laidalla on myös ympäri vuoden majoittava motelli. Sen huoneet, kuten alueen wc:t, suihkut ja saunatkin on remontoitu vuonna 2017.

Keskellä aluetta on kahvilarakennus, jossa toimii myös alueen vastaanotto.

Vastaanoton vieressä on vuokrasaunarakennus, josta pääsee uimaan kanavaan. Varsinainen Iijoki onkin kovin kivinen. Virta on joskus voimakasta, kun taas loppukesästä leirintäalueen puoleinen jokihaara voi olla hyvinkin vähävetinen. Kanavassa sen sijaan uinti onnistuu.

Keskimmäiseltä alueelta löytyy kesäkeittiö, varusteina tiskialtaat, sähkölevy, mikro ja kahvinkeitin. Keittiön vieressä on leikkipaikka.

Matkailuajoneuvopaikkoja Iin Siltojen alueella on 20, joista kahdessatoista on sähkö. Kanavan rajaamaan saareen, jonne vie kaksi pientä siltaa, voi majoittua omaan rauhaan pidemmäksikin aikaa.

Nähtävää vanhalla kylänraitilla

Iin vanha kylänraitti kaartaa aivan leirintäalueen vierestä. Haminantiellä ja Takakadulla on mukava entisajan tunnelma. Teitä reunustavat vanhat punamullalla maalatut puutalot. Pienen matkan päässä sijaitsevat kesäteatteri, kotiseutumuseo, kalastus- ja maanviljelymuseo sekä uittomuseo. Niiden yhteydessä toimii kesäkahvila Huilinki, jossa on tarjolla myös lounasta. Museoalueen vieressä on erikoisen mallinen Iin kirkko. Kävelymatkan päästä löytyy myös Iin ravintoloita.

Iijokea on vaikea kivikon vuoksi lähteä melomaan ylävirtaan. Kajakit kannattaa siirtää autolla yläjuoksulle, jos sinne halajaa. Virtaa alaspäin sen sijaan pääsee. Matkaa monihaaraiseen jokisuistoon ja merelle on kolmisen kilometriä.

Iijoesta löytyy ympärivuotisia virkistyskalastuskohteita. Joessa on tarjolla kuhaa, haukea ja ahventa. Jokeen istutetaan myös pyyntikokoista kirjolohta.

Visitii.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 5/2019, caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Ympäristöystävällinen valinta

Ympäristöystävällinen valinta

Raahen seudulla toimivan SF-Caravan Lohenpyrstö ry:n toiminta keskittyy Raahen pohjoispuolella sijaitsevalle caravan-alueelle, joka on saanut nimensä yhdistyksen mukaan. Yhdistys perustettiin syksyllä 2007, ja vuotta myöhemmin solmittiin vuokrasopimus Raahen kaupungin kanssa Mikonkarin maa-alueesta.

Uudistuva Rantasarka on elinvoimainen

Uudistuva Rantasarka on elinvoimainen

Rantasarka sijaitsee Pohjanlahden rannalla Virpiniemessä 20 kilometriä Oulusta pohjoiseen. Matkaa alueen omaan rantaan on pienen metsikön läpi muutama kymmenen metriä.

Nallikari toimii ympäri vuoden

Nallikari toimii ympäri vuoden

Neljän tähden Lomakylä Nallikarille myönnettiin ensimmäisenä leirintäalueena Suomessa Green Key -ympäristösertifikaatti. Sille myönnettiin myös ensimmäisenä yleisenä caravan-alueena SF-Caravan ry:n Vankkurihymiö.