Iin Sillat tarjoaa leppoisaa leiriytymistä

Iin Sillat sijaitsee Iijoen yli vievän sillan kupeessa. Matkaa Ouluun on noin nelisenkymmentä kilometriä.

”Oikein ihana pienehkö camping-alue, jossa on mökkejä ja caravan-alue. Maisemallisesti tosi kiva, ja suosittelen lämpimästi välietapiksi matkalla pohjoiseen tai pois sieltä. Siistit wc:t ja suihkutilat. Oikeastaan näin siistiä on harvassa paikassa.” Näin luonnehtii vieraskirja aluetta.

Alue on suosittu yhden yön pysähdyspaikka, koska se on lähellä päätietä. Iin siltojen leirintäalue soveltuu toki myös pidempään viipymiseen.

Monenlaisia leiriytymispaikkoja

Iijoki haarautuu Kruununsaaren ja siltojen kohdalla kahteen uomaan. Leirintäalue sijaitsee eteläisemmän Puohinkosken varrella. Leirintäalue jakaantuu tavallaan kolmeen erilaiseen alueeseen. Pohjoisreunaa halkoo kanava, joka kaivettiin aikanaan tukinuitolle. Kanavan takaa löytyy rauhallisia matkailuajoneuvopaikkoja.

Toisella alueella on lomamökkejä sekä myös matkailuajoneuvopaikkoja. Kolmas alue on heti sisääntulon yhteydessä ennen toimistoa, ja sieltä löytyy pienempiä leirintämökkejä. Tämän alueen laidalla on myös ympäri vuoden majoittava motelli. Sen huoneet, kuten alueen wc:t, suihkut ja saunatkin on remontoitu vuonna 2017.

Keskellä aluetta on kahvilarakennus, jossa toimii myös alueen vastaanotto.

Vastaanoton vieressä on vuokrasaunarakennus, josta pääsee uimaan kanavaan. Varsinainen Iijoki onkin kovin kivinen. Virta on joskus voimakasta, kun taas loppukesästä leirintäalueen puoleinen jokihaara voi olla hyvinkin vähävetinen. Kanavassa sen sijaan uinti onnistuu.

Keskimmäiseltä alueelta löytyy kesäkeittiö, varusteina tiskialtaat, sähkölevy, mikro ja kahvinkeitin. Keittiön vieressä on leikkipaikka.

Matkailuajoneuvopaikkoja Iin Siltojen alueella on 20, joista kahdessatoista on sähkö. Kanavan rajaamaan saareen, jonne vie kaksi pientä siltaa, voi majoittua omaan rauhaan pidemmäksikin aikaa.

Nähtävää vanhalla kylänraitilla

Iin vanha kylänraitti kaartaa aivan leirintäalueen vierestä. Haminantiellä ja Takakadulla on mukava entisajan tunnelma. Teitä reunustavat vanhat punamullalla maalatut puutalot. Pienen matkan päässä sijaitsevat kesäteatteri, kotiseutumuseo, kalastus- ja maanviljelymuseo sekä uittomuseo. Niiden yhteydessä toimii kesäkahvila Huilinki, jossa on tarjolla myös lounasta. Museoalueen vieressä on erikoisen mallinen Iin kirkko. Kävelymatkan päästä löytyy myös Iin ravintoloita.

Iijokea on vaikea kivikon vuoksi lähteä melomaan ylävirtaan. Kajakit kannattaa siirtää autolla yläjuoksulle, jos sinne halajaa. Virtaa alaspäin sen sijaan pääsee. Matkaa monihaaraiseen jokisuistoon ja merelle on kolmisen kilometriä.

Iijoesta löytyy ympärivuotisia virkistyskalastuskohteita. Joessa on tarjolla kuhaa, haukea ja ahventa. Jokeen istutetaan myös pyyntikokoista kirjolohta.

Visitii.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 5/2019, caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Perinteikäs Tapion Tuvan Caravanpuisto

Perinteikäs Tapion Tuvan Caravanpuisto

Tänä kesänä 40 vuotta täyttävä Tapion Tupa monine rakennuksineen rakennettiin alusta pitäen vanhoja arvoja kunnioittaen. Vuodepaikkoja Tapion Tupa tarjoaa kesäaikaan 150.

Nallikari – ympäri vuoden meren äärellä

Nallikari – ympäri vuoden meren äärellä

Nallikarin alueen sydän karavaanareille on neljän tähden Lomakylä Nallikari, jolle myönnettiin ensimmäisenä leirintäalueena Suomessa Green Key -ympäristösertifikaatti sekä ensimmäisenä yleisenä caravan-alueena Vankkurihymiö. Nallikarin portilla on vastaanotto, josta saa kulkukoodit puomiin ja huoltorakennuksiin.

Marjoniemi ammentaa läheltä

Marjoniemi ammentaa läheltä

Pauliina ja Matti Auvisella on kaksi yritystä. Talvella pariskunta pyörittää palvaamoa Haapajärvellä ja kesäisin leirintäaluetta Pyhäjärvellä.