Meren ympäröimä Hailuodon Majakkapiha

Hailuodon läntisessä kärjessä sijaitsee Majakkapiha. Veneilijöiden lisäksi nyt myös karavaanarit ovat sinne tervetulleita.

Hailuodon Marjaniemen vierasvenesataman yhteydessä toimii myös matkaparkki, jonka caravan-paikat ovat vankalla alustalla. Rannassa majoitutaan kiviselle, asvalttipinnoitetulle ja leveälle laiturille, joka toimii vierasvene- ja luotsivenesataman aallonmurtajana. Paikka saattaa kivipenkereineen ensi alkuun vaikutta hieman karulta, mutta maisema on komea meren ympäröidessä aallonmurtajaa kolmelta suunnalta. Aurinkokin pääsee paistamaan koko päivän – säävarauksella.

Alueen vastaanotto löytyy laiturin alkupäästä Café Kaijasta. A-oikeuksin varustettu kahvila tarjoaa grilliruokia ja tietysti kalaruokia, kalasataman lähellä kun ollaan.

Kahvilan vieressä on huoltorakennus majoittuvien käyttöön. Katon alla ovat vessat, suihkut ja hyvä keittiö. Huoltorakennuksen sauna maksaa 20 euroa tunnilta. Tosi saunojille löytyy hieman lähempänä rantaa sijaitseva savusauna, jonka voi lämmittää itse 120 eurolla. Savusaunan vuokraajille on vapaasti käytössä grilliliiteri. Sen saa myös erikseen käyttöönsä maksua vastaan. Caravan-paikkojen vierestäkin löytyy grillauspaikka.

Caravan-alueen lisäksi Majakkapihalta löytyy useita mökkejä: Torni, Tupa, Kirjasto, Aitta sekä kaksi Tullinmajaa. Majoittumaan mahtuu kuudesta kahteentoista henkeä.

Hieman kauempana Majakkapihasta on uudehko mökkikylä alueella, jossa toimi aiemmin caravan-alue Luotokeskus.

Upeaa saaristoluontoa

Marjaniemen majakan juurella on metsähallituksen merellisestä luonnosta kertova näyttely. Sen ympäristöstä löytyy ravintoloita, kahviloita, matkamuisto- ja käsityömyymälä sekä Villi Pohjolan Luotsihotelli. Hailuodon Halstarista löytyy savustamo, myymälä ja kahvila. Lohikeittoa saa joka päivä, ja sitä voi ostaa myös mukaan.

Majakkapihan vieressä on hieno hiekkaranta, joka vetää hellepäivinä väkeä mantereelta runsaasti. Ranta on pitkälle matalaa. Kahlata voi helposti satakin metriä Ruotsia kohti. Matala vesi lämpiää kesällä miellyttäväksi pienillekin lapsille. Toisaalta hellepäivinä merituuli vilvoittaa sopivasti niemen kärjessä makoilijoita.

Hiekkarannalla risteilee puisia luontopolkuja, jotka soveltuvat kulkemiseen myös pyörätuolia käyttäville. Marjaniemestä starttaa myös pidempiä patikkareittejä, joita voi samoilla lähes saaren ympäri. Reitin varrella on laavu ja useita lintutorneja.

Hailuodon kylällä, lautalle vievän päätien varrella on ulkomuseo. Siihen on koottu erilaisia saariston rakennuksia, jotka liittyvät maanviljelyyn ja kalastukseen.

Hailuodon vanha kirkko oli aikanaan Suomen vanhin käytössä oleva puukirkko, mutta tuli tuhosi sen kesällä 1968. Pelastettua esineistöä on käytössä uudessa kirkossa, kuten esimerkiksi Mikael Topeliuksen maalaama saarnastuoli 1500-luvulta. Alttaritauluna on suuri, alati muuttuva 3D-kuva. Kirkon koko päätyseinä on ikkunaa, josta avautuu näkymä hailuotolaiseen mäntymetsään.

Teksti ja kuva: Antti Henttonen. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 5/2019, caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Nallikari – ympäri vuoden meren äärellä

Nallikari – ympäri vuoden meren äärellä

Nallikarin alueen sydän karavaanareille on neljän tähden Lomakylä Nallikari, jolle myönnettiin ensimmäisenä leirintäalueena Suomessa Green Key -ympäristösertifikaatti sekä ensimmäisenä yleisenä caravan-alueena Vankkurihymiö. Nallikarin portilla on vastaanotto, josta saa kulkukoodit puomiin ja huoltorakennuksiin.

Ympäristöystävällinen valinta

Ympäristöystävällinen valinta

Raahen seudulla toimivan SF-Caravan Lohenpyrstö ry:n toiminta keskittyy Raahen pohjoispuolella sijaitsevalle caravan-alueelle, joka on saanut nimensä yhdistyksen mukaan. Yhdistys perustettiin syksyllä 2007, ja vuotta myöhemmin solmittiin vuokrasopimus Raahen kaupungin kanssa Mikonkarin maa-alueesta.

Perinteikäs Tapion Tuvan Caravanpuisto

Perinteikäs Tapion Tuvan Caravanpuisto

Tänä kesänä 40 vuotta täyttävä Tapion Tupa monine rakennuksineen rakennettiin alusta pitäen vanhoja arvoja kunnioittaen. Vuodepaikkoja Tapion Tupa tarjoaa kesäaikaan 150.