Puhtaan ja kirkkaan veden äärellä

Mäntyrannan lomakylään pääsee kuutostieltä hyvää asvalttitietä pitkin.

Mäntyrannan lomakylä sijaitsee Kiteen kunnassa Kesälahden pitäjän alueella. Telttailu hiekkarannalla kirkasvetisen Saimaan Puruveden rannalla alkoi jo 1960-luvulla. Mäntymetsikköön osui myös muutamia puskaparkkilaisia. Leirintäalue rannasta tehtiin viitisenkymmentä vuotta sitten.

Aluksi rannassa oli sauna ja pukukoppi uimareille. Jukka Laukkanen tuli alueen omistajaksi 1994.

– Päätyö oli Helsingissä, mutta kotiseutu veti puoleensa. Maakaupat tehtiin kahdessa osassa. Leirintäalueella on kokoa useita hehtaareita, ja toinen mokoma on vieressä vielä metsänä, Jukka Laukkanen kertoo.

Karavaanareille on nyt noin 80 sähköistettyä paikkaa.

– Luonto on muovannut rantaan hiekasta penkereitä, joita joutui vain hieman tasoittamaan ”hyllyiksi” matkailuajoneuvoille, Laukkanen jatkaa.

Rannalla vaunut ja autot ovat rivissä kylki järvelle päin länteen. Kaikilla on hyvät näkymät Puruvedelle.

Alueella on paljon vakioasiakkaita. Yksi heistä, Hannu Kajander, on leiriytynyt alueella ensimmäistä kertaa vuonna 1965. Espoolainen Mika Jussila, hiljattain 60 vuotta täyttänyt karavaanari, oli puolestaan alueella ensimmäistä kertaa viisivuotiaana.

Upea hiekkaranta

Me Naiset -lehti valitsi vuonna 2022 Mäntyrannan yhdeksi Suomen parhaista uimarannoista. Hienoa hiekkarantaa onkin lähes 300 metriä. Niemellä on kalliota ja hienoja kivimuodostelmia, joiden kasaamiseen jäät ovat käyttäneet vuosituhansia. Tämä alue pidetään luonnonmukaisena.

Niemen takana on toinen pienempi hiekkaranta mökkialueen käyttöön. Kallioniemi toimii hyvin suojana voimakkaalla länsi- ja pohjoistuulella, ja iso länteen suuntautuva hiekkaranta on taasen suojainen itätuulella.

Rakennukset hienossa kunnossa

Rakennukset ovatkin hyvässä kunnossa. Mökkien wc- ja suihkurakennus sekä huoltorakennuksen keittiö, wc- ja suihkutilat on remontoitu vuosina 2014–2015.

Keittiöt on uusittu viimeisen päälle. Leiriytyjien käytössä ovat induktioliedet, monitoimiuunit, kolme mikroa, neljä pakastinjääkaappia, kaksi astianpesukonetta sekä kaikki keittiövälineet ja tarvittavat astiastot. Keittiöissä on myös tilavat ruokapöydät.

Ison keittiön oleskelutilan sohvaryhmän edessä on sadeiltojen ratoksi 52-tuumainen äly-tv, jossa näkyy muun muassa Netflix.

Kesäkeittiö remontoitiin 2019. Samana vuonna huoltotiloihin asennettiin ilmalämpöpumput – niin lämmitykseen kuin viilennykseenkin. Grillikatos ja halkoliiteri löytyvät Mäntyrannan ison rannan eteläpäästä.

Alueella on kaksi raikasvesipistettä. Kemssalle on tyhjennyspaikka ja vastaanoton läheisyydessä ajokaivo.

Saunoja on kolme, ja niissä on tilaa neljälle, kuudelle tai kymmenelle saunojalle. Puulämmitteisissä saunoissa palaa kesän mittaan 20 kuutiota klapia. Kaikki saunat ovat läntisen pitkän hiekkarannan ja auringonlaskun puolella. Saunavesi pumpataan Puruvedestä.

Kolme kertaa kesässä mitattavan veden laatu on puhtaampaa kuin kaupan pullovedessä.

Mäntyrannassa on lapsille leikkikenttä, aikuisille tennis-, sulkis- ja lentiskenttä sekä pingis – ja tietysti se upea hiekkaranta.

Mantyranta.com

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Koli Freetime Kolin kainalossa

Koli Freetime Kolin kainalossa

Koli Freetime on rauhallinen ja kotoisa matkailukeskus Kolin kainalossa. Keskelle kauneita Pohjois-Karjalaa sijoittuva Koli Freetime tarjoaa mökki-, huone- ja huoneistomajoitusta sekä leirintämajoitusta ympäri vuoden.

Nostalginen Timitraniemi

Nostalginen Timitraniemi

Timitraniemen maasto on monipuolista, osin puistomaista männikköä ja nurmialueita. Vaunupaikat sijaitsevat pääosin rannalla ja jokirannan vaunualueelta on suora näkymä Lieksan satamaan.

Jäätietä nopsaan Rekiniemestä Kolille

Jäätietä nopsaan Rekiniemestä Kolille

Rekiniemi rakennettiin vanhaan hiekkamonttuun Pielisen ja Jauhiaisten väliselle niemelle vuonna 1982. Osa alueen rakennuksissa on harjanteella rannan lähellä.