Jäätietä nopsaan Rekiniemestä Kolille

SF-Caravan Pielisen-Karjala ry:n oma alue Rekiniemi on ollut toiminnassa pian 40 vuotta.

Rekiniemi rakennettiin vanhaan hiekkamonttuun Pielisen ja Jauhiaisten väliselle niemelle vuonna 1982.

Osa alueen rakennuksissa on harjanteella rannan lähellä. Maja eli oleskelutilaksi rakennettu hirsimökki on ylempänä rinteessä. Majalta aukeaa näkymä yli caravan-alueen. Oleskelutilaa käytettiin aiemmin vain kesällä, mutta nyt Maja on lämpöeristetty ja saanut pintaansa hirsipaneelin. Myös keittiötilaan vedettiin vesijohto ja viemäröinti.

– Toinen uudistushanke oli toimiston pohjoispuoleisen maa-alueen täyttö, ja sähkökaappien asennus tehdään kesän 2022 aikana, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Aulis Nevalainen.

Rekiniemessä on noin sata sähköistettyä paikkaa, joista osa on keskellä aluetta, osa rannassa. Lisäksi alueen eteläreunan paikat kohoavat muuta aluetta ylemmäs omaan rauhaansa, ja muutamia paikkoja on portin suunnalla metsikön suojassa.

– Leiritoimisto ja keittiörakennus on nousemassa lähemmäs porttia. Perustukset on tehty loppuvuodesta 2021. Rakennuksen pitäisi valmistua kesällä 2022. Muita uudistuksia ovat olleet uuden leikkipaikan rakentaminen sekä ulkovalaistuksen lisääminen.

Maaseudun kehittämisohjelma

Näin mittavien uudistustöiden tekeminen olisi ollut raskasta ilman ulkopuolista tukea.

– Hanke liittyy Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan ja on nimeltään Vaara-Karjalan Leader Rekiniemi -hanke, Nevalainen lisää.

”Vanhoja” rakennuksia alueella ovat huoltorakennus sekä sauna ja grilli. Huoltorakennuksessa on vessojen, suihkujen, vesipisteen ja tiskipaikan lisäksi myös kemssan tyhjennyspiste ja ajokaivo sekä pyykinpesu- ja kuivauskone sekä käsipyykkipaikka.

Sauna ja uimalaituri löytyvät Jauhiaisen rannasta. Tilat on uudistettu täydellisesti vuonna 2011. Leiriytyjät pääsevät yleisille miesten ja naisten saunavuoroille. Vuorot sovitaan tilanteen ja väkimäärän mukaan. Kesäaikaan vuorot ovat päivittäin, muina aikoina on mahdollisuus tilaussaunaan.

Saunan päädystä löytyy kesätiskipaikka. Suurehkossa grillirakennuksessa on ruuanlaittomahdollisuus.

Jauhiaisen rannassa on kesällä vapaasti käytössä polkuautoja, kaksi polkuvenettä ja sup-lautaa sekä viisi soutuvenettä. Kiertämällä niemen pääsee suurelle Pielisen selälle. Talvella tietysti pilkitään, ja kalaakin Pielisestä nousee. Alueella on myös kalaperkauspaikka ja kaksi savustuspönttöä.

Talvella läheiseltä Vuonislahden kylältä alkaa jäätie, jonka kautta Kolille on vain muutama kilometri. Maanteitse matkaa olisi yli 70 kilometriä.

– Yksi Rekiniemen suurista tavoitteista on saada tiestö parempaan kuntoon, Nevalainen sanoo.

Kesällä Kolille voi matkustaa vesibussilla tai koskiveneellä. Viime kesänä Vuonislahden kylälle avattiin toivottu kyläkauppa ja kahvio.

Pielisenkarjala.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Paksuniemi tulvii hyvää energiaa

Paksuniemi tulvii hyvää energiaa

Paksuniemen kymmenes toimintavuosi starttasi keväällä vapun vietolla. Yrittäjät Jouni Honkanen ja Tomi Helanne olivat yllättyneitä viikonlopun suosiosta.

Puhtaan ja kirkkaan veden äärellä

Puhtaan ja kirkkaan veden äärellä

Mäntyrannan lomakylä sijaitsee Kiteen kunnassa Kesälahden pitäjän alueella. Telttailu hiekkarannalla kirkasvetisen Saimaan Puruveden rannalla alkoi jo 1960-luvulla.

Nostalginen Timitraniemi

Nostalginen Timitraniemi

Timitraniemen maasto on monipuolista, osin puistomaista männikköä ja nurmialueita. Vaunupaikat sijaitsevat pääosin rannalla ja jokirannan vaunualueelta on suora näkymä Lieksan satamaan.