Sexsjö – alan uranuurtajien alue

Sexsjö on rauhallinen ja lapsiystävällinen SFC-alue hieman sivussa pääteistä. Lähistöltä löytyy hienoja pyöräily- ja vaellusreittejä.

SF-Caravan Pietarsaaren seutu ry perustettiin vuonna 1976. Yhdistyksen perustamisessa olivat mukana myös Bror Eklund ja Antero Rankala. He ovat myös SF-Caravan ry:n perustajajäseniä.

Muutaman ensimmäisen vuoden ajan yhdistys etsi itselleen omaa aluetta. Sellainen löytyi loppusyksystä 1984. Yhdistys vuokrasi noin hehtaarin kokoisen alueen Sexjöstä, joka sijaitsee Pedersören kunnassa.

Caravan-alue on pienen Sexsjön eli Sääksjärven rannalla. Keltainen toimistorakennus on siisti ja sijaitsee portin pielessä. Rakennuksen yhteydessä on myös kesäterassi.

Alueelle saapuva huomaa ensimmäiseksi vankkurit ja maalatuista kivistä ladotun Sexjön nimitekstin.

Talvella Sexsjö on omatoimialue.

– Viikolla soitetaan isännälle, ja puomi aukeaa kauko-ohjauksella. Soittajalle annetaan myös vessan ja suihkun numerokoodi, yhdistyksen puheenjohtaja Stig-Gustav Kvikant kertoo.

Siisti ja hyvin hoidettu alue

Sähköistettyjä matkailuajoneuvopaikkoja alueella on 120. Tontit ovat siististi ruudutettuja hiekkapohjaisia taskuja, joiden välissä on nurmikkoa. Hieman kauempana rannasta on metsänreunassa pyöreitä kenttiä, joista erkanee vaunupaikkoja säteittäin.

Osa kausipaikoista on aivan rannan tuntumassa, mutta vieraskoreitakin oltiin paikkoja jaettaessa. Lähelle huoltorakennusta säästettiin useita paikkoja matkailijoille. Vieraspaikkojen edessä on uimaranta ja takana lasten aidattu leikkikenttä, josta löytyy esimerkiksi polkuautoja, keinu, kiipeilyteline, liukumäki ja trampoliini.

Rannassa on myös köysirata, veteen laskeva liukumäki ja laituri. Hiekkaranta toimii kesällä myös yleisenä uimarantana. Rannassa on pieni koppi uikkarien vaihtoon. Saunarannan uimalaituri toimii samalla venelaiturina. Kesällä soutuveneitä ja kanoottia voi käyttää vapaasti souteluun ja kalastukseen.

Talvella saunotaan viikonloppuisin

Vieraspaikoilta oikealle on kaksi huoltorakennusta, joista toisessa sijaitsevat modernit vessat ja suihkut. Toisessa huoltorakennuksesta löytyvät tilat tiskaukseen ja pyykinpesuun sekä kemssantyhjennys. Toisessa päässä aluetta on kesäkäyttöön tarkoitettu tiskauspaikka. Lähettyvillä oleva vanha aitta, Barnbo eli Lapsola, toimii nuoremman väen kokoontumistilana.

Molemmista huoltorakennuksista löytyy sauna. Sen käyttö sisältyy hintaan yleisillä vuoroilla.

– Talvisaikaan sauna lämmitetään perjantaisin ja lauantaisin. Lämmityksestä huolehtivat kausipaikkalaiset, joita on aina viikonloppuisin paikalla. Jos kantti kestää, pääsee talvella avantoonkin, Kvikant lisää.

Aivan alueen vierestä kulkee 50 kilometriä pitkä Saukonreitti. Sen varrella on useita laavuja ja muutama kota taukopaikaksi tai yöpymiseen. Lähin nuotiopaikka on rannassa caravan-alueen vieressä.

Sexsjö kuuluu Caravan Huiput -ketjuun.

Teksti ja kuva Antti Henttonen. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 6/2018, Caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Åminnen lomakylässä tuoksuu meri

Åminnen lomakylässä tuoksuu meri

Åminne Stugby sijaitsee merenlahden pohjukassa aivan Maalahdenjoen suulla. Leirintäalue on suuri ja melko avoin nurmikenttä, jota puut ja pensaat reunustavat.

Kehittyvä ja kaunis Koivulehto

Kehittyvä ja kaunis Koivulehto

Lappajärvi on harvinainen tekojärvi. Maahan törmännyt meteoriitti muotoili sen noin 80 miljoonaa vuotta sitten.

Leirintäalueelta kävellen keskustaan

Leirintäalueelta kävellen keskustaan

Kristiinankaupunki ei sijaitse saarella, vaikka se Koppön saarelle perustettiinkin. Myöskään Pukinsaaren leirintäalue ei nimestään huolimatta ole saarella, vaan leirintäalue sijaitsee lähellä keskustaa.