Pitsaa ja aktiviteetteja kanjonissa

Pitkämö Canyon Camping sijoittuu Pitkämönjärven ja joen väliseen lehtomaastoon.

Pohjanmaan lakeuksilla harjumaiset ja rotkomainen laakso yllättävät. Pitkämön seudulla kohoaa harjuja, ja alhaalla rotkomaisen laakson pohjalla virtaa vuolas joki. Pitkämö Canyon Camping onkin saanut nimensä ympäristön mukaan.

Caravan-alueelle saapuessamme havaitsemme ensimmäiseksi sen, että paikalle ajaa jatkuvasti väkeä, ja he poistuvat kohta litteitä pahvilaatikoita kantaen.

Pitkämö Canyon Campingin portilla on päärakennus, jossa toimivan ravintolan keittiö on kuulu pitsoistaan. Suosituimpia on ollut savuporopitsa. Pari vuotta sitten erikoinen herkku oli sirkkapitsa, mutta siitä ei tullut pysyvää hittiä.

– Vuodessa pitsoja menee helposti yli 10 000. Herkkuja tullaan hakemaan kuulemma Helsinkiä ja Rovaniemeä myöten, kertoo Pitkämönrannan Marjo Ruutiainen.

Siisti nurmikkoalue karavaanareille

Ravintolan ja terassin kanssa saman katon alla ovat myös toimisto sekä vessat. Tilaussaunan yhteydessä on myös kahdeksan hengen porepalju. Päärakennuksen viereisestä hirsirakennuksesta löytyvät tilat ruuanlaittoon, ruokailuun sekä tiskaukseen. Pyykinpesukin luonnistuu. Alueen yhdellä laidalla sijaitsee grillikota.

Toimiston lähellä on mökkialueita. Isommat mökeistä soveltuvat ympärivuotiseen käyttöön, ja lisäksi on kahden ja neljän hengen leirintämökkejä.

Alueen toiselta laidalta harvasta metsiköstä löytyy matkailuajoneuvoalue. Sähköpaikkoja on yhteensä 30, mutta enemmänkin vaunuja mahtuu. Caravan-paikat ovat nurmikentällä, jossa risteilee hiekkateitä. Nurmikentän vieressä on lasten leikkipaikka.

Pienehkölle alueelle ei ole otettu kausipaikkalaisia, jotta vieraille olisi enemmän tilaa. Pitkämönrannassa järjestetäänkin paljon tapahtumia, kuten esimerkiksi prätkäkokoontumisia.

Natura-alue

Leirintäaluetta ympäröi lehtojensuojelualue. Muutaman sadan metrin päässä on suuri tekoallas, jossa voi käydä vaikkapa suppailemassa vuokralaudalla tai uimassa kunnallisella uimarannalla. Pitkämönrannasta saa myös kalastuslupia ja vuokralle veneen, kanootin, polkupyörän tai mönkijän.

Tekoaltaalta vesi kulkee sähkövoimalan läpi ja jatkaa jokena Natura-alueelle syvällä rehevässä kanjonissa. Suojaisan laakson lämpimässä pienilmastossa viihtyvät harvinaisemmatkin lehtokasvit. Alajuoksulla kaksi jokea yhtyy yhdeksi vuolaammaksi virraksi. Runsaan veden aikana virrasta löytyy hyviä koskenlaskupaikkoja melojille.

Muutaman kilometrin päästä löytyy Jyllinkosken sähkölaitosmuseo.

Leirintäalueen reunalla jokikanjonin rinteessä on vanha kesäteatteri. Rinteeseen on ollut helppoa rakentaa nouseva katsomo.

– Teatteri on ollut pitkään käyttämättömänä, mutta paikallinen teatteriryhmä on suunnitellut sen henkiin herättämistä, Ruutiainen lisää.

Pitkamonranta.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Åminnen lomakylässä tuoksuu meri

Åminnen lomakylässä tuoksuu meri

Åminne Stugby sijaitsee merenlahden pohjukassa aivan Maalahdenjoen suulla. Leirintäalue on suuri ja melko avoin nurmikenttä, jota puut ja pensaat reunustavat.

Leiri- ja uintipaikka metsän sydämessä

Leiri- ja uintipaikka metsän sydämessä

Kangasjärveltä on Vaasaan matkaa reilu sata kilometriä. – Alue sijaitsee keskellä Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkin aluetta, kertoo leirintäalueen yrittäjä Teppo Toivanen.

Kalliojärven Lukkuhaka on hyvin hoidettu

Kalliojärven Lukkuhaka on hyvin hoidettu

Kalliojärven Lukkuhaka on SF-Caravan Pohjanmaa ry:n omistama alue Isossakyrössä. Caravan-paikkoja on kolmella eri alueella loivissa rinteissä sekä lammen rantamilla.