Leirintäalueelta kävellen keskustaan

Uusien omistajien luotsaama Pukinsaari Camping sijaitsee mukavasti meren rannassa.

Kristiinankaupunki ei sijaitse saarella, vaikka se Koppön saarelle perustettiinkin. Myöskään Pukinsaaren leirintäalue ei nimestään huolimatta ole saarella, vaan leirintäalue sijaitsee lähellä keskustaa. Torilta Pukinsaareen on vain noin puolitoista kilometriä. Matka taittuu mukavasti tiukasti ruutukaavaan rakennettujen puutalokorttelien reunustamilla kujilla kävellen tai pyöräillen.

Uimapaikat ovat vieressä, mutta navakoilta tuulilta aluetta suojaa reilun kokoinen Korkeasaari. Leirintäalue on lehtipuuta kasvavaa, kuivaa ja kantavaa hiekkapohjaista nurmikkoa. Tilanteen ja mieltymysten mukaan voi valita paikan auringossa tai varjossa. Aurinkoa alueella riittää lähes koko päiväksi – säävarauksella.

Hiekkapohjainen maasto jatkuu rantaan asti, jossa on kaupungin yleinen uimaranta. Hiekka on hienoa ja ranta matalana lapsillekin sopiva. Hietikolla ovat myös keinut sekä kiipeilyrakennelma liukumäkineen. Rannan syvemmässä kohdassa seisova hyppytorni on etenkin nuorten rämäpäiden mieleen. Leirintäalueen toimistorakennuksen kioski palvelee myös uimareita ja auringonpalvojia.

Aiemmin Pukinsaari oli saman pariskunnan hoidossa parikymmentä vuotta. Tuona aikana leirintäalueen jäätelövalikoima oli kovassa maineessa. Jäätelön ostajia oli joskus jonoksi asti, kun kaupunkilaisetkin poikkesivat herkkuostoksilla.

Uusina yrittäjinä työvuoroon astuivat Margareta ja Petteri Helander.

– Toiminnassa aiomme pysyä samoilla linjoilla. Tarkoituksena on saada myyntiin myös burgerityyppistä evästä, kunhan luvat saadaan käsiteltyä, Petteri Helander kertoo.

Siistiä olla pitää

Matkailuajoneuvopaikkoja Pukinsaaresta löytyy yhteensä 100. Näistä yli puolet on varustettu sähköllä.

Telttoja alueelle mahtuu noin 25. Erikokoisia ja erilaisilla mukavuuksilla varustettuja mökkejä on lähes kaksikymmentä, uutuutena saunallinen hirsihuvila rannassa. Uutta on myös ajokaivo karavaanareille.

– Huoltorakennukset ovat entisellään. Niitä ei ole tarvetta muuttaa, koska rakennuksia on hoidettu ja siivottu huolella, Petteri Helander lisää.

Huoltorakennuksesta saman katon alta löytyvät niin tilavat keittiöt kuin vessat ja suihkutkin. Rakennuksessa on myös lastenhoitotila, sisäleikkipaikka ja tv-huone. Huoltorakennuksen yhteydessä ovat kemssantyhjennys ja jätteiden lajittelupaikka.

Grillikatos sijaitsee rannassa, ja rantasaunaan pääsee tilauksesta.

– Pukinsaarella on ollut hyvä maine siisteyden suhteen. Tästä pidetään kiinni edelleen.

Pukinsaaressa on myös minigolf, soutuveneitä, kanootteja sekä polkupyöriä. Pallopelikenttä soveltuu esimerkiksi rantalentikselle. Hiekkarannalta on hyvä lähteä myös vaikkapa pienelle melontaretkelle ympäröivän saariston suojassa.

Leirintäalueen edustalla olevassa Korkeasaaressa on kesäravintola Pavis. Paviksen terassille kertyy sillan kautta kävelymatkaa reilu kilometri. Tarjolla on ruokaa ja juomia.

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Sexsjö – alan uranuurtajien alue

Sexsjö – alan uranuurtajien alue

SF-Caravan Pietarsaaren seutu ry perustettiin vuonna 1976. Yhdistyksen perustamisessa olivat mukana myös Bror Eklund ja Antero Rankala.

Norrvalla on kuntoilun keskus

Norrvalla on kuntoilun keskus

Norrvalla on Folkhälsanin omistama paikka, jossa järjestetään liikunnallista toimintaa ja koulutusta. Lapsille ja nuorille on valtakunnallisesti tarjolla muun muassa kerho- ja leiritoimintaa sekä uimakouluja.

Åminnen lomakylässä tuoksuu meri

Åminnen lomakylässä tuoksuu meri

Åminne Stugby sijaitsee merenlahden pohjukassa aivan Maalahdenjoen suulla. Leirintäalue on suuri ja melko avoin nurmikenttä, jota puut ja pensaat reunustavat.