Kangasjärveltä on Vaasaan matkaa reilu sata kilometriä.
– Alue sijaitsee keskellä Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkin aluetta, kertoo leirintäalueen yrittäjä Teppo Toivanen.
Leirintäalue on rakennettu sorapohjaiseen männikkörinteeseen. Pitkä ja kapeahko kirkasvetinen järvi on suojainen. Hellesäällä uimarannalla onkin vilskettä. Alueen vieressä on maksuton parkkipaikka, joten uimassa ja hampurilaisella on helppo poiketa ohikulkumatkallakin. Kirkasvetinen järvi houkuttelee toisinaan paikalle myös sukelluksen harrastajia.
Uimaranta on matalana ja hiekkapohjaisena hyvä ja turvallinen pienemmillekin. Rannan lähellä on lapsille leikkipaikka. Toisessa päässä hietikkoa on rantalentiskenttä.
Rannan tuntumasta löytyy myös grillikatos, yhteinen oleskelualue ja puutarha.
Saunaan pitkin päivää
Saunarakennuksessa keskellä ranta-aluetta lämpiää maksullinen yleinen uintisauna kesällä joka päivä. Saunassa on kaksi löylyhuonetta, joista toinen on vain naisille ja toinen toimii uikkarisaunana kaikille.
Tilaussaunan voi varata useammaksikin tunniksi. Löylyihin mahtuu iso ryhmä, sillä lauteilla on tilaa viidelletoista hengelle. Pesuhuoneita pukeutumisnurkalla on kaksi. Tilaussaunojille on oma ranta ja laituri.
Vuokraveneellä pääse vesille joko kalastamaan tai vain soutelemaan. Ja jos saalista tulee, se kypsyy leirintäalueen savustuspöntössä.
Uimisen ja saunomisen jälkeen tulee tunnetusti nälkä. Jos ei jaksa itse grillailla, voi turvautua Kangasjärven kahvilan ja grillin antimiin. Hampurilaiset ja muut grillituotteet antavat kummasti voimaa kesäillasta nauttimiseen.
Hirsisessä ravintolarakennuksessa on katettu terassi ja runsaasti ulkopöytiä.
Vaunuun tai mökkiin
Matkailuautoille ja -vaunuille on reilusti tilaa yöksi tai useammaksi. Sorapohjaisesta kuivasta männikkörinteestä löytyy 40 sähköpaikkaa. Alueen tiestö on asvaltoitu.
Myös kausipaikkalaiset viihtyvät Kangasjärvellä. Osa tonteista on aivan järven rannassa.
Harjun rinteessä sijaitsevilta mökeiltä aukeaa näkymä järvelle. Kahden ja neljän hengen leirintämökeissä on perusvarustus: lämmitys, petivaatteet sekä ruokailuvälineet ja jääkaappi.
– Leirintäalueen lähimetsissä on hyvät sieni- ja marjamaastot sekä runsaasti maastopyöräilyyn sopivia polkuja, Toivanen kertoo.
Lauhanvuoren kansallispuistoon on leirintäalueelta matkaa noin kymmenen kilometriä ja Lauhansarven Luontomatkailukeskukseen noin seitsemän, joten lähiseuduilta löytyy monen mittaisia patikkapolkuja ja suosittuja maastopyöräreittejä. Kansallispuistossa on myös useita tulentekopaikkoja sekä luontotorni.
Teksti ja kuva: Antti Henttonen