Åminnen lomakylässä tuoksuu meri

Åminnen lomakylään on noussut uusia huviloita, ja sähköpaikkojakin on lisätty.

Åminne Stugby sijaitsee merenlahden pohjukassa aivan Maalahdenjoen suulla. Leirintäalue on suuri ja melko avoin nurmikenttä, jota puut ja pensaat reunustavat. Avoimella alueella kaikille riittää aurinkoa ja merinäkymää. Matkailuajoneuvoille on tehty uusia hiekkapohjaisia taskuja alueen laidoille.

Sähköpaikkoja löytyy nyt yhteensä 20. Alueella on muutama kausipaikkalainen.

Keskialue on nurmikenttää, joka sopii telttailijoille sekä myös sellaiselle karavaanarille, joka ei tarvitse sähköä. Erikokoiset ja -ikäiset leirintämökit on sijoitettu alueen laidalle. Niissä on jääkaappi ja hieman suuremmissa minikeittiö. Uusista ympärivuotista lomahuviloista löytyy keittiö, wc, makuuhuone ja parvi sekä wifi-yhteys. Yhdessä mökissä on oma sauna.

Rantasauna ja tiskipaikka

Hirsinen tilaussauna on rannassa. Saunan terassilla on mukava vilvoitella ja katsella saarten taakse laskevaa aurinkoa.

Hiekkapohjainen ranta on hyvin matala, koska viereen laskeva joki tuo mukanaan hiekkaa.

Saunarakennuksen pihan puolelta löytyy tiskauspaikka. Vessat ja suihkut puolestaan löytyvät modernista päärakennuksesta, jossa on myös lomakylän toimisto sekä tilava ravintola. Rakennuksen julkisivun puolella on grillikota ja viihtyisä terassi, josta on näkymä koko alueelle. Terassin lähellä on leikkipaikka lapsille.

Paljon nähtävää lähellä

Åminne on ollut tärkeä tukikohta kalastajille. Alueen lähellä onkin kymmeniä vanhoja ranta-aittoja. Pienen kävelymatkan päässä on Kvarkens Båtmuseum eli Merenkurkun Venemuseo. Esillä on runsaasti kalastuksessa ja hylkeenpyynnissä käytettyjä veneitä sekä muun muassa runsas perämoottorikokoelma. Erikoisimpia vempeleitä ovat jääkulkuneuvot, talvikalastajien väsäämät ”moottorikelkat”.

Museolta eteenpäin löytyy ravintola ja 18-reikäinen minigolfrata sekä suuri tanssilava, joka kokoaa viikonloppuisin väkeä pitkienkin matkojen päästä.

Lähettyviltä löytyy myös rautakautinen polku hautaröykkiöineen ja uhrikivineen.

Maalahdessa, päätieltä lomakylälle kääntyvässä risteyksessä, on Brinkenin ulkomuseo.

Stundarsin hieno ja laaja ulkoilmamuseo on 14 kilometrin päässä. Sen sisäänkäynnin luona on Vaasasta tuotuja rakennuksia, joissa on ravintola, näyttelyhuoneisto ja alueen toimisto sekä grafiikan ja keramiikan työpajoja.

Laajalla piha-alueella on kuutisenkymmentä Mustasaaren kylistä ja Vaasan seudulta siirrettyä rakennusta, joissa on myös runsaasti esineistöä. Yksinkertaiset mäkitorpat ja työpajat ovat vastakohtana talonpojan kohtalaiselle vauraudelle.

Aminnestugby.fi

Teksti ja kuva Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Uudistunut Seinäjoen leirintäalue

Uudistunut Seinäjoen leirintäalue

Seinäjoen leirintäalue sijaitsee kaupunkialueella ollen silti metsän ympäröimä kaikilta suunnilta. Länsireunaa rajaa kirkasvetinen joki.

Pitsaa ja aktiviteetteja kanjonissa

Pitsaa ja aktiviteetteja kanjonissa

Pohjanmaan lakeuksilla harjumaiset ja rotkomainen laakso yllättävät. Pitkämön seudulla kohoaa harjuja, ja alhaalla rotkomaisen laakson pohjalla virtaa vuolas joki.

Norrvalla on kuntoilun keskus

Norrvalla on kuntoilun keskus

Norrvalla on Folkhälsanin omistama paikka, jossa järjestetään liikunnallista toimintaa ja koulutusta. Lapsille ja nuorille on valtakunnallisesti tarjolla muun muassa kerho- ja leiritoimintaa sekä uimakouluja.