Vankkurimännikön löylyissä sielu lepää

Mainiot saunat ja vanha lastenkoti ovat etenkin perheiden suosiman alueen erikoisuuksia.

SF-Caravan Pirkanmaa ry:n pyörittämistä alueista toinen, Vankkurimännikkö, sijaitsee Virroilla noin sadan kilometrin päässä Tampereelta. Ympärivuotinen alue on avattu vuonna 1976, joten nelikymppisiä vietettiin reilu vuosi sitten.

Keski-ikään yltänyttä aluetta ei sovi kuitenkaan syyttää paikoilleen jämähtämisestä, sillä uutta kehitellään jatkuvasti.

– Yhdistys neuvottelee kaupungin kanssa viereisen pellon liittämisestä alueeseen parin vuoden aikajänteellä. Siitä saataisiin noin 200 paikkaa lisää, sanoo alueisäntä Jouko Venäläinen.

Historiallinen Huvikumpu

Alueen erikoisuus on vuonna 1926 valmistunut rakennus, joka toimi lastenkotina aina vuoteen 1968 asti. Tältä ajalta esille on jäänyt paljon historiallista esineistöä lasten kengistä piirustuksiin.

Leirintäalueen käyttöön rakennus, Huvikumpu nimeltään, otettiin heti alussa. Karavaanareita se palvelee muun muassa monipuolisissa tapahtumissa, mutta lisäksi sieltä löytyy huoneita eri aktiviteetteihin. Kunnostustöiden myötä käyttö vain lisääntyy.

– Keittiö remontoitiin tänä vuonna, ja suunnitelmia muihin muutoksiinkin on tehty, Venäläinen kertoo.

– Rakennus on suojeltu, joten ulkopuolelta ei saa muuttaa mitään. Kevyen katetun terassin rakentamiseen saataneen kuitenkin lupa.

Tilojen laajentamiselle olisi tarvetta, koska alueen treffitoiminta on vilkasta. Vuoden mittaan juhlapyhien lisäksi järjestetään tusinan verran treffejä kuten pubitikkakisat, musiikkitapahtuma sekä kaamos- ja naamiaistapahtuma. Lisäksi perjantaisin pyritään järjestämään karaoketansseja, ja suurimmissa tapahtumissa väkeä tanssittaa orkesteri.

Rakennuksen kupeessa sijaitsee lastenkodin käytössä ollut maakellari, joka kunnostettiin vuonna 1996 ja nykyään se toimii Harald’s-pubina.

Saunat säväyttävät

Vankkurimännikö valittiin vuonna 1996 vuoden karavaanialueeksi. Kaikkiaan vaunupaikkoja on noin 300, joista 250 on sähköistettyjä.

Erityisen tunnettu alue on omasta saunakulttuuristaan. Vuorokausihintaan kuuluvia saunoja on peräti viisi, joista tunnelmallisimmat löylyt tarjoilee tilauksesta lämpiävä perinnesauna Patonen.

Lapsiperheille alue on erittäin mieleinen, sillä trampoliinit, pomppulinnat ja polkuautot ovat kesäisin jatkuvassa käytössä. Alueella on myös uimaranta, minigolf-rata ja lentopallokenttä. Kalaonneaan voi käydä kokeilemassa alueen omalla veneellä, ja saaliille on savustusmahdollisuus. Makkaranpaisto onnistuu takkatuvassa, käpygrillillä ja kodassa. Leivontaan ja ruoanlaittoon on varattavissa kiviarinauuni.

Myös lähistöltä löytyy vierailijoille monenlaista tekemistä. Seudulla sijaitsevat muun muassa Torisevan luontopolku ja näkemisen arvoiset Torisevan rotkojärvet sekä Pirkan taival. Lisäksi luonnonaarteita voi ihailla lähistöllä sijaitsevissa Helvetinjärven ja Seitsemisen kansallispuistoissa.

Kaupungin keskustaan ja Näsijärven huvivene-laivasatamaan on matkaa seitsemän kilometriä.

Teksti ja kuvat Pauli Salokangas. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 6/2017, Caravan-lehti.fi

 

Lue myös nämä esittelyt

Savikoski siistiytyy

Savikoski siistiytyy

Uudet yrittäjät ovat muokkaamassa alueesta myös lapsiperheille soveltuvaa. Savikoski Caravanin alueella Kylmäkoskella uudet tuulet ovat puhaltaneet syyskuun alusta lähtien, kun uudet yrittäjä, Birgitta ja Reijo Paavilainen, ottivat alueen hoitoonsa.

Uudistunut Juupavaara

Uudistunut Juupavaara

Juupavaara on Juupajoen Lylyssä sijaitseva vapaa-ajan keskus, joka sijaitsee Mänttä-Vilppulan ja Oriveden puolivälissä kantatien 58 varrella. Alue on toiminnassa ympäri vuoden.

Miellyttävä Maisansalo

Miellyttävä Maisansalo

Alue on nyt viidettä vuotta Oikarisen pariskunnan komennossa. SF-Caravan Pirkanmaan ry:n toisella alueella eli Teiskon Maisansalossa on peräti noin 250 kausipaikkaa, joiden lisäksi on 60 vieraspaikkaa.