Miellyttävä Maisansalo

Maisansalo on suosittu caravan-alue Tampereen kupeessa.

Alue on nyt viidettä vuotta Oikarisen pariskunnan komennossa.

SF-Caravan Pirkanmaan ry:n toisella alueella eli Teiskon Maisansalossa on peräti noin 250 kausipaikkaa, joiden lisäksi on 60 vieraspaikkaa. Vieraspaikat on sijoitettu lähelle huoltorakennuksia, helposti saataville. Alueen vetovastuu on Anu ja Juuso Oikarisella.

– Meillä panostetaan vieraiden viihtyvyyteen ympäri vuoden, Juuso Oikarinen kertoo.

Oikarinen kertoo huomanneensa muutoksia caravan-kulttuurissa.

– Selvästi on nähtävissä pubi-kulttuurin väheneminen. Omaehtoinen tekeminen, esimerkiksi kalastus ja ulkoilu ovat selvästi lisääntyneet, hän lisää.

Maisansalossa maastot soveltuvat hyvin reippailuun ja myös kalastusolosuhteet ovat kunnossa. Caravan-alueella on omaa rantaviivaa omien veneiden säilytystä varten. Veneiden laituripaikkoja on myös vuokrattavissa.

Merkittävä talkoopanos

Talkoita järjestetään keväisin ja syksyisin, jolloin isompia töitä tehdään porukalla.

Kesäsesongin aikaan alueella työskentelee kaksi palkattua henkilöä vastanotossa sekä lisäksi siistijä päivittäin. Sesongin ulkopuolella siistijä työskentelee kerran viikossa. Muutoin siisteydestä ja vastaanotosta huolehtii aluetoimikunta.

– Meille tulee vuosittain noin 40 000 majoitusvuorokautta. On selvää, ettei tuota määrä hoideta pelkästään talkoilla.

Maisansalon pinta-ala on liki 15 hehtaaria, joten ruohonleikkuuta riittää. Myös talvella lumityöt on tehtävä.

– Kausipaikkalaisten velvollisuus on hoitaa omaa tonttiaan. Onneksi ruohonleikkuuseen ja lumien ajamiseen on löytynyt ahkerat vapaaehtoiset, Juuso Oikarinen huomauttaa.

Perheystävällinen alue houkuttaa

Juuso Oikarinen jakaa saman murheen, joka vaikuttaa yhdistystoimintaan kaikkialla.

– Meidän alueellamme keski-ikä on yli 66 vuotta. On selvää, että nuorempaa väkeä tarvitaan mukaan.

Nelikymppinen Oikarisen pariskunta tiedostaa, että lapsiperheitä houkutellakseen alueen on oltava erittäin lapsi- ja perheystävällinen.

– Mielestäni olemme onnistuneet. Mistään ryntäyksestä ei voida puhua, mutta uusia perheitä on tullut mukaan tasaista tahtia.

Maisansalossa on lapsia varten leikkivälineitä ja oma, aidattu leikkipaikka. Leikkipaikkaa tullaan lähiaikoina kunnostamaan ja hiekkalaatikon yllä oleva katos vaihdetaan. Alueen oma uimaranta on saunarannassa, parin sadan metrin päässä.

Tyypillinen maisansalolainen majoittuu matkailuvaunuun.

– Moni vaihtaa matkailuautoon, sillä kun on niin helppo reissata. Yleensä sanon heille, että kohta olette taas vaunukaupoilla. Ja niinhän siinä normaalisti käykin, että auto vaihtuu takaisin vaunuksi, Juuso Oikarinen tietää.

Teksti ja kuvat Pirjo Rättyä. Artikkeli on julkaistu Caravan-lehdessä 6/2017, Caravan-lehti.fi

Lue myös nämä esittelyt

Vankkurimännikön löylyissä sielu lepää

Vankkurimännikön löylyissä sielu lepää

SF-Caravan Pirkanmaa ry:n pyörittämistä alueista toinen, Vankkurimännikkö, sijaitsee Virroilla noin sadan kilometrin päässä Tampereelta. Ympärivuotinen alue on avattu vuonna 1976, joten nelikymppisiä vietettiin reilu vuosi sitten.

Uudistunut Juupavaara

Uudistunut Juupavaara

Juupavaara on Juupajoen Lylyssä sijaitseva vapaa-ajan keskus, joka sijaitsee Mänttä-Vilppulan ja Oriveden puolivälissä kantatien 58 varrella. Alue on toiminnassa ympäri vuoden.

Hakalanrannan rauhaan

Hakalanrannan rauhaan

Isäntäpäivystys vastaanottaa vieraita myös talviviikonloppuisin. Valkeakosken Hakalanranta sopii niille, jotka kaipaavat rauhallista ympäristöä.