Valkeaporo kultajoen läheisyydessä

Lemmenjoen kansallispuiston kupeessa, erämaisen Menesjärven rannalla Inarissa toimii neljän tähden lomakylä Valkeaporo.

Valkeaporo sijaitsee Länsi-Lapin Kittilään vievän tien varrella. Alueella on hyvä yöpyä, jos ei halua iltaa vasten lähteä ajamaan reittiä, joka on usean kymmenen kilometrin matkalta täysin asumatonta kairaa. Lemmenjoen kansallispuistoon alueelta on matkaa muutama kilometri. Matkaa Inarin kirkolta on noin 35 kilometriä.

Valkeaporossa pääpaino on mökkimajoituksessa, ohjelmapalveluissa sekä opastetuissa retkissä, joita tehdään kansallispuistoon. Yrityksellä on muun muassa oma valtaus Morgamojalla, Lemmenjoen sivuhaaralla. Siellä turistit ovat päässeet kokeilemaan kullanhuuhdontaa jo yli 30 vuoden ajan. Vieraita opastetaan alueella tutustumaan Lapin upeaan luontoon, saamelaisuuteen ja poronhoitoon.

Majoitusta kansallispuiston läheisyydessä

Lomakylä sijaitsee Lemmenjoelle vievän tien ja Menesjärven välissä. Rannan nurmikentällä on yhdeksän talvilämmintä hirsimökkiä, joista kelohirsisissä on oma sauna. Ryhmille löytyy myös itsepalvelukeittiö, ruokailutila sekä sauna, suihku- ja wc-tilat.

Pihapiirissä on perinteinen lapintalo Ahkula, joka on kunnostettu kaikilla mukavuuksilla varustetuksi usean huoneen majoitustilaksi. Seitala taas on tilava mökki Menesjärven rannalla, jonne on kuljetus veneellä Valkeaporosta tai kävellen kilometristä polkua.

Täysin omasta rauhastaan löytyy erämaamökki Piilopirtti. Sinne vie kävelypolku, mutta varusteiden kanssa voi ottaa venekuljetuksen tai talvella kyydin moottorikelkalla.

Pihapiirin hirsimökkien tuntumasta löytyy myös omaa kenttää karavaanareille ja telttailijoille. Heille on myös oma keittokatoksensa. Sähköliitäntöjä matkailuajoneuvoille on kymmenen ja paikkoja yhteensä noin 25. Kemialliselle vessalle löytyy tyhjennyspaikka.

Rannassa on suurikokoinen hirsikammi grillaukseen ja illanistujaisiin. Tulille mahtuu jopa 25 henkeä. Alueella on myös leikkikenttä lapsille ja matala turvallinen hiekkaranta.

Kalaa tai kultaa etsimään

Menesjärvi on kalaisa järvi. Koukkuun voi tarttua harjus, siika, taimen, ahven tai hauki – jos osaa homman.

Kesällä 2021 järjestettiin kullanhuuhdontaretkiä Morgamojalle kolmesti viikossa sekä veneretkiä Ravadaskönkäälle ja Lemmenjoen Kultahaminaan.

Valkeaporo.fi

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

Lue myös nämä esittelyt

Keskieurooppalainen viihtyy Himmerkissä

Keskieurooppalainen viihtyy Himmerkissä

Sotainvalidien yhdistyksen perustaman leirintäalueen avajaisia vietettiin Himmerkissä vuonna 1964. Reijo ja Helvi Lantto ostivat paikan vuonna 2000.

Laajennettu Kyrön Loma

Laajennettu Kyrön Loma

Kyrön Loma sijaitsee Raattamassa, joka on kylä Pallastunturin itäpuolella. – Tiloja on viime vuosina laajennettu, kertoo aluetta emännöivä Tuija Kyrö.

Icepark Inari Camping keskellä kylää

Icepark Inari Camping keskellä kylää

Entisen alakoulun pihalla on kesällä matkailuajoneuvoja ja talvella upeita jääluomuksia. – Caravan-alue avattiin heinäkuussa 2021, kertoo Jyväskylästä alueelle kesätöihin muuttanut Minka Nieminen.