Kullanhimon historiaa Tankavaarassa

Tankavaara sijaitsee aivan UKK-puiston lähituntumassa. Saariselälle on matkaa kolmisenkymmentä kilometriä.

Tankavaaran Kultakylässä on pihaleirintätyyppinen caravan-alue. Sähköllisiä matkailuajoneuvopaikkoja on tarjolla kymmenkunta. Leiriytyjille löytyy vessat, suihkut ja keittiö. Kemssan tyhjennystä ei ole.

Majoitusta on tarjolla myös Kultaränni-hotellihuoneissa, Korundi-huoneistoissa sekä Kullankaivajan mökeissä.

Tankavaara vietti 50-vuotisjuhlia heinäkuussa 2020, ja ikää on myös Ravintola Wanhalla Waskoolilla, joka on ollut toiminnassa vuodesta 1974. Mielenkiintoinen hämyinen sisustus on peräisin tuolta ajalta. Tarinat ovat vanhoja, mutta ruokien raaka-aineina käytetään tuoreita paikallisia tarvikkeita sesongin mukaan.

Vanha kultakylä

Kullanhuuhdontaa pääsee itsekin kokeilemaan – kesällä ulkotiloissa, talvella sisällä. Myös kullankaivuu oikealla valtauksella on mahdollista.

– Kulta ei ole kaikki, mitä maasta löytyy. Monet kaivautuvat soraan jo pelkästään korukivien eli muun muassa granaatin ja hematiitin vuoksi, Veera Paakkonen kertoo.

Kultakylässä voi kokea vanhan kultakaivoskylän tunnelmaa. Ravintolan takana on Villin lännen tyyliin rakennettu kulissikylä, josta löytyy vanhan mallisia kauppoja, kalifornialainen hotelli ja jopa kopio ilotalosta.

– Aukiolla järjestetään kullanhuuhdonnan SM-kisojen yhteydessä markkinat, joilla myydään muun muassa käsityötuotteita, Paakkonen lisää.

Kullanhuuhdonnan SM-kisoja on Tankavaarassa järjestetty vuodesta 1973.

Toinen käymisen arvoinen paikka on Kullanhuuhdontamuseo. Alueella oli  aiemmin myös Metsähallituksen luontokeskus, mutta rakennus toimii nykyisin Kultakylän kokous- ja juhlatilana nimellä Sompio-talo. Metsähallituksen palvelupiste Kiehinen sijaitsee nykyisin Saariselän keskustassa, Hotelli Gielaksen katutasossa.

Kultakuumetta ympäri maailmaa

Kultamuseosäätiön ylläpitämä Tankavaaran Kultamuseo on ainoa kansainvälinen alan museo maailmassa. Museon perusnäyttely kertoo Lapin värikkäästä kultahistoriasta. Sisätiloissa on runsaasti raskaaseen työn liittyviä välineitä. Ulkoa löytyy erilaisia rakennuksia ja huuhdontaan liittyviä koneita sekä kullankaivajien melko ankeitakin asumuksia.

Sisätiloissa Golden World -rakennuksen näyttelytila on jaettu kahteenkymmeneen osastoon eri puolilta maailmaa. Jo muinaiset roomalaiset etsivät kultaa, mutta vielä vanhempia löytöjä on muun muassa Afrikasta. Alaskan suuri kultaryntäyskin on hyvin esillä.

Auditoriossa esitetään päivän mittaan erilaisia lyhytfilmejä kullanhuuhdonnasta ja sen legendaarisista henkilöistä. Opastetuilla kierroksilla tyypit heräävät henkiin, mutta vieraat pääsevät myös itse kokeilemaan vaskausta. Koululuokille järjestetään Kultakenttien koulu -nimisiä päiviä, joiden aikana jopa pukeudutaan 1800-luvun koululaisten mukaisiin vaatteisiin.

Tankavaaran oppailla on omakohtaista tietoa kullankaivuusta sekä alueen geologista.

Teksti ja kuva: Antti Henttonen

 

Lue myös nämä esittelyt

Männikkö suojaa myrskyiltä Luostolla

Männikkö suojaa myrskyiltä Luostolla

Luoston Caravanpuiston alueelle tullaan päätieltä Hotelli Luostotunturin ohi. Alueen respa on hotellin yhteydessä, joten tullessa siinä kannattaa pysähtyä.

Erähenkisen tukikohta lähellä Norjaa

Erähenkisen tukikohta lähellä Norjaa

Kun jatkaa matkaa Enontekiön Hetan kirkonkylältä pohjoiseen, ohitetaan havupuuraja ja jäljellä on vain matalaa risukkoa. Täällä Suomen ”olkapäällä” tuntee olevansa keskellä ei mitään.

Hetan kirkonkylän laidalla

Hetan kirkonkylän laidalla

Hetan Kota löytyy Enontekiön Hetasta, Ounasjärven itäpäästä. Hetan kylän palvelut ovat lähellä, ja Hetta-Pallaksen ladut sekä tunturivaellusreitit kulkevat alueen vieritse.